enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3486
EURO
37,4271
ALTIN
3.021,21
BIST
8.601,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Advert

Yürüyen Zatürre Nedir, Belirtileri Nelerdir? Yürüyen Zatürre Nasıl Bulaşır?

Yürüyen Zatürre Nedir, Belirtileri Nelerdir? Yürüyen Zatürre Nasıl Bulaşır?
05.11.2024 08:12
3
A+
A-

Yürüyen Zatürre

Yürüyen zatürre, diğer adıyla atipik pnömoni, genellikle bakterilerin neden olduğu bir zatürre türüdür. Klasik zatürreye göre daha hafif seyreden belirtiler gösterir ve kişiler günlük aktivitelerine devam edebilir. Bu yüzden “yürüyen” olarak adlandırılır. Atipik zatürre özellikle çocuklar ve genç yetişkinler arasında yaygındır.

Bulaşma

Soğuk algınlığı 7-10 günden uzun sürüyorsa, özellikle öksürük kötüleşiyorsa veya geçmiyorsa yürüyen zatürre olabilir. Çocuklarda, özellikle 5-15 yaş arasındakilerde sık görülür. Okul, askeriye, ofis gibi kapalı alanlarda çalışanlar da risk altındadır. Yürüyen zatürre bulaşıcıdır. Öksürme, hapşırma veya konuşma yoluyla havadaki damlacıklarla yayılır. Bağışıklığı düşük olan kişiler daha ağır hastalanabilir.

Nedenleri

Yürüyen zatürre genellikle Mycoplasma pneumoniae bakterisi tarafından oluşur. Bu tür zatürre, klasik zatürreden farklı bir seyir izler ve bulaşma özellikleri bakımından da farklıdır. Bazen virüsler ve diğer bakteriler de yürüyen zatürreye neden olabilir.

Belirtileri

Yürüyen zatürre belirtileri, enfeksiyonun akciğerlerin hangi bölgesinde yoğunlaştığına bağlıdır. Enfeksiyon akciğerlerin üst veya orta kısmındaysa nefes almada zorluk olabilir. Enfeksiyon akciğerlerin alt kısmındaysa mide bulantısı, kusma veya iştahsızlık görülebilir. Belirtiler klasik zatürreye göre daha hafif seyreder ve yavaş gelişir. Genel belirtiler şunlardır:

  • Hafif ateş
  • Kuru öksürük
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Baş ağrısı, kas ağrısı, kulak ağrısı
  • Boğaz ağrısı ve burun akıntısı
  • Nefes darlığı (nadir)
  • Göğüs ağrısı veya mide ağrısı
  • Kusma veya iştahsızlık (büyük çocuklarda) veya yetersiz beslenme (bebeklerde)

Tedavi ve Korunma

Yürüyen zatürre vakalarının çoğu antibiyotik tedavisiyle iyileşir. Mycoplasma pneumoniae kaynaklı vakalarda kullanılan özel antibiyotikler semptomları hızla hafifletir. Erken teşhis önemlidir. İyileşme sürecini hızlandırmak için bol sıvı tüketimi ve dinlenme önerilir.

Korunma yolları şunlardır:

  • Ellerin sık yıkanması
  • Öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnun kapatılması
  • Kalabalık ortamlardan kaçınma
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersiz
  • Hasta kişilerden uzak durma
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.