Pandemi sonrası Avrupa’da artan turizm, Yunan adalarında da turist krizine yol açtı.
Yerliler, rekor sayıda turist bekledikleri adalarda arz sorunlarının, trafik sıkışıklığının ve ekonomik dengesizliklerin arttığından şikayetçi.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bölgenin “aşırı turizm” sorunu yaşadığını kabul ederek, önümüzdeki yıl ülkenin en popüler adalarına yolcu gemisi seferlerinin kısıtlanacağını duyurdu.
Bu yaz 3,4 milyon turist beklediğini belirten Santorini Belediye Başkanı Nikos Zorzos, adanın daha fazla konaklama kapasitesi olmadığını ve bu yılın “çok kötü” geçeceğini söyledi.
Zorzos, pandemi öncesinde günde 8 bin kruvaziyer yolcu sınırı koymuştu; ancak bu sınır pandemi sırasında kaldırılmıştı. Kısa süre önce ise eski sınır yeniden uygulamaya konuldu.
Santorini’nin yerel yetkilileri de bu sezon için her bir yolcu gemisinin adayı ziyaret edebileceği gün sayısını 63’ten 48’e indirdi.
Santorini’den birkaç ada uzaklıktaki Serifos Belediye Başkanı Konstantinos Revinthis de turizm konusundaki endişelerini dile getirdi. Aralık’tan Şubat’a kadar hiçbir restoranın açık olmadığını belirten Revinthis, “Serifos’ta yerli halk için artık hiçbir şey kalmadı.” dedi.
Serifos, Folegandros ve Sifnos, Europa Nostra miras grubu tarafından bu yıl Avrupa’nın en tehlike altındaki yerleri listesine dahil edildi. Bu adalarda aşırı yapılaşma ve doğal kaynakların zarar gördüğü belirtildi.
Yerel yetkililer, 2012’den beri turist sayısında sınırlama talep ediyor.
Yunanistan’ın merkezi yönetimi, Santorini de dahil olmak üzere Ege adalarındaki popüler destinasyonlarda kısa süreli kiralamalara kısıtlamalar getirmeye çalışıyor. Hükümet, kısa dönemli kiralama miktarını her bölgedeki mevcut otel sayısıyla ilişkilendiren bir yasa tasarısı hazırladı.
Avrupa Komisyonu’nun 2018’de yayınladığı raporda adalardaki sorunlar kabul edildi ve ziyaretçilerin Santorini’ye yılda 1 milyar Euro gelir getirdiği belirtildi. Raporun yazarları, olumsuz etkilerin bazılarının “ada ve toplumu üzerinde kalıcı sonuçlar doğurduğunu” yazdı.
Ege Üniversitesi’nden yardımcı doçent Ioannis Spilanis, “Sorun sadece birkaç adayla sınırlı değil ve kesinlikle sadece Yunanistan’a özgü değil. Sorun en azından 2018’den beri çok açıktı, sonra pandemi geldi ve biz bunu unuttuk. Zararı telafi etmek, seyahat ve turizmi geri getirmek için acele ettik.” dedi.
Yunanistan Merkez Bankası’na göre ülke 2023’te bir önceki yıla göre %18 artışla 32,7 milyon turist çekti ve 2024’ün ilk çeyreği, geçen yılın aynı dönemine göre %25 daha fazla ziyaretçi getirdi.
Bloomberg’e konuşan şarap üreticileri de turizmden şikayet etti. Şarap üreticisi Matthew Argyros, müteahhitlerin daha fazla tatil evi inşa etmek için yer aradığı için bölgedeki tarım arazisi fiyatlarının yükseldiğini söyledi.
“Turizm üzüm bağlarını yok ediyor” diyen Argyros, su sıkıntısının üzüm yetiştirmeyi zorlaştırdığını ve yıllar içinde çalışanlarının çoğunu turizm sektörüne kaptırdıklarını söyledi.
Santorini Şarap Üreticileri Birliği verilerine göre, Santorini üzümlerinin üretimi son 20 yılda %50 azaldı ve yılda ortalama %2,7 düşüş yaşandı. Adanın şarap üreticilerine göre, herhangi bir müdahale yapılmazsa üretim 2041 yılına kadar sıfıra düşme riskiyle karşı karşıya.