enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Yeşilçam’ın usta ismi İzzet Günay: Hiç sakal-bıyık bırakmadım, hiç cep telefonu kullanmadım, 55 senedir kahvaltı etmiyorum

Yeşilçam’ın usta ismi İzzet Günay: Hiç sakal-bıyık bırakmadım, hiç cep telefonu kullanmadım, 55 senedir kahvaltı etmiyorum
18.06.2024 10:18
71
A+
A-

Yeşilçam Efsanesi İzzet Günay: Zamanla Tırmanan Zirve ve Annesinin Önemi

Yeşilçam sinemasının efsane oyuncularından İzzet Günay, 90 yaşına yaklaşırken evinde ağırlandı. Birlikte 30’lu yılların İstanbul’unu, II. Dünya Savaşı’nı, Yeşilçam anılarını, Dört Yapraklı Yonca’yı, Zeki Müren’i ve bu yaşta hala nasıl bu kadar dinç kalabildiğinin sırlarını konuştuk.

İzzet Günay, jilet gibi bir nesilden geldiğini, ancak hayatında hiç cep telefonu kullanmadığını söyledi. Cep telefonlarına ve kredi kartlarına eşinin baktığını belirtti.

İstanbul’un Sahil Çocuğu

İstanbul’un Salacak semtinde büyüyen İzzet Günay, Sarıyer’deki babaannesi ve halasının yanına bayramlarda el öpmeye gidermiş. En eski hatırladığı bayram, Sarıyer’deki babaannesinin evinde geçtiğini anlattı.

Savaş Yılları ve Kulağını Kaybetmesi

II. Dünya Savaşı yıllarında İzzet Günay, abisiyle birlikte hayatın zorluklarını paylaşmış. Salacak’ta babasının iskele memuru olarak çalıştığı dönemde, babasına yardım etmek için bilet kesermiş.

Savaşın en belirgin etkilerinden biri, yiyecek kıtlığıymış. İzzet Günay, ekmek karnelerini hatırladığını, bir seferinde Deveci Fırını’ndan ekmek almak için Üsküdar’a gittiğini ve yanlışlıkla denize atladığında kulağını kaybettiğini söyledi.

Tiyatrodan Sinemaya Geçiş

İzzet Günay, askerliği bırakıp Haydarpaşa Lisesi’ne gittikten sonra oyunculuğa adım attı. 1957’de Haldun Dormen Tiyatrosu’nda başladı ve 1959’da “Kırık Plak” filmindeki şoför rolüyle sinemaya geçti.

Zeki Müren ile Dostluk

Zeki Müren’in şoförünü canlandırdığı “Kırık Plak” filmi, İzzet Günay’ın hayatının dönüm noktası olmuş. Bu film sayesinde Zeki Müren ile yakın bir dostluk kurmuş.

“Zeki Paşa”nın açık sözlü ama terbiyeli bir insan olduğunu söyleyen İzzet Günay, evine sık sık ziyarette bulunduğunu ve onun hayatını kolaylaştırdığını belirtti.

Altın Portakal Ödülü

1964 yılında “Ağaçlar Ayakta Ölür” filmindeki rolüyle İzzet Günay, ilk Altın Portakal Ödülü’nü “En İyi Erkek Oyuncu” kategorisinde aldı. Bu ödülü İstanbul’a getirilerek kendisine verildiğini belirtti.

Bebek Maksim’deki Günleri

İzzet Günay, bir süre de Bebek Maksim’de sahne aldı. Bülent Ersoy, Gönül Yazar gibi ünlü isimlerle çalıştı. Sahnede hem alaturka hem alafranga repertuvar icra eden döner sahne sisteminden bahsetti.

Keşkeler

İzzet Günay, hayatındaki birkaç şeyden pişmanlık duyduğunu söyledi. Bunlardan biri üniversite okuyamamış olmasıydı. Mimar olmak istediğini belirten İzzet Günay, tiyatronun onun üniversitesi olduğunu ifade etti.

Dört Yapraklı Yonca

Yeşilçam’ın Dört Yapraklı Yonca’sını birer cümleyle anlatan İzzet Günay, Türkan Şoray’ın Türk sinemasının en iyi kadın oyuncusu olduğunu vurguladı. Fatma Girik’in erkek Fatma olarak anıldığını ve hastalıklara karşı savaştığını söyledi. Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın’la çok film çektiğini belirtti.

İzzet Günay, Türker İnanoğlu’nun sinemaya büyük katkı sağladığını ancak acımasız bir insan olduğunu ifade etti. Türker İnanoğlu’nun, Filiz Akın’ı sette sık sık azarladığını ve bunun ekibi rahatsız ettiğini söyledi.

Burun Kırıklığı

İzzet Günay, “Bomba Gibi Kız” filminin çekimleri sırasında Sadri Alışık’ın bir yumruk atması sonucu burnunun kırıldığını anlattı. Hastaneye kaldırıldığını ve burnunda hala o yumruğun izi olduğunu söyledi.

Sigara ve Spor

İzzet Günay, 55 yıldır hiç sigara içmediğini ve 73 yılından beri de yürüyüş yaptığını söyledi. Askerde ve sinema hayatının başlarında sigara içtiğini ancak daha sonra bıraktığını, bunun için de Mercedes’ini satıp yürüyüşe başladığını belirtti.

Dinçliğin Sırrı

İzzet Günay, dinçliğinin sırrını kafasını çalıştırmaya ve bulmaca çözmeye bağladı. Her şeyi hatırlamaya çabaladığını ve bunun hafızasını güçlendirdiğini ifade etti. Ayrıca 55 yıldır kahvaltı etmediğini de söyledi.

Antikacılık ve Koleksiyonculuk

İzzet Günay, sinemanın yanı sıra antikacılık ve koleksiyonculukla da tanınıyor. Bu hobisini, nesneler hakkında bilgi edinme ihtiyacına bağladı.

Pul, madalyon, para ve deniz kabuğu gibi farklı kategorilerde koleksiyon yaptığını belirten İzzet Günay, araştırma yapmanın ve ustalardan öğrenmenin önemini vurguladı.

Hayattaki Kadınlar

İzzet Günay, hayatındaki en önemli kadınların annesi ve eşi olduğunu söyledi. Annesinin çocuklarını korumak için kendini feda ettiğini, kendisini kadınlara dayadığını ve bu nedenle eşi ve rahmetli eşi sayesinde sırtını dayayıp hayatta ilerlediğini belirtti.

Yeni Kuşağa Bakış

İzzet Günay, yeni kuşak oyuncuların çok yetenekli olduğunu ancak dizilerde yer alan oyuncuların ileride ne gibi sorunlarla karşılaşabileceklerine dair endişelerini dile getirdi. Zirveye yaklaştıkça oyuncular için de zorlukların artabileceğini ifade etti.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.