enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
8°C
Bursa
8°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Açık
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Advert

Yerli oyuncak üretimi hız kazandı

Yerli oyuncak üretimi hız kazandı
01.04.2020 17:34
349
A+
A-

Yerli oyuncak üretimi hız kazandı. Türkiye Oyuncak Kooperatifi Başkanı Ender Mıcık, son dönemde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle oyuncak ithalatında yaşanan sıkıntının da etkisiyle yerli üretimin ciddi anlamda canlandığını söyledi.

Yerli oyuncak üretimi hız kazandı. Türkiye Oyuncak Kooperatifi (TOY-KOOP) Başkanı Ender Mıcık, oyuncak sektörüne ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, neredeyse her kalıpçıda oyuncak üretimiyle alakalı bir çalışma olduğunu belirtti.

Son dönemde Kovid-19 sebebiyle oyuncak ithalatında yaşanan sıkıntı ve ithal ürün fiyatlarındaki artışın, Türkiye’de yerli üretimi ciddi anlamda canlandırdığını dile getiren Mıcık, toptancı ve perakendecilerin yerli ürünlere yöneldiğini aktardı. Mıcık, bu nedenle piyasanın hızlı ve yüksek kapasiteli bir şekilde çalıştığını ifade etti.

Kırklareli’nin Vize ilçesinde Oyuncak OSB kurulması için çalışma yapıldığını belirten Mıcık, kurulacak OSB’nin sektörü bir araya toplayacağına işaret etti. Mıcık, “Biz Vize’de kümelenmeyi sağladığımız zaman, burası oyuncak sektörü açısından dünyada bilinen bir merkez haline gelecek.” dedi.

“Uluslararası firmalar Türkiye’de yatırım yapmak istiyor”

Mıcık, yurt dışı merkezli büyük firmaların Türkiye’de yatırım yapmak için istekli olduklarını ifade ederek, “Uluslararası bazı büyük firmaların Türkiye’de oyuncak üretimi yapmakla alakalı araştırma içine girdiğini gördük. Bununla ilgili büyük kapasiteli firmalarla görüşmüşler ama tam neticeye ulaşamamışlar. Çünkü buradaki üreticiler tam kapasite çalıştıkları için fason üretim konusunda destek olamıyorlar.” diye konuştu.

Türkiye’de sektördeki üretim şeklindeki değişime de dikkati çeken Mıcık, uzaktan kumandalı araba gibi katma değerli ürünlerin bir kısmının yapılmaya başlandığını kaydetti.

AA muhabirinin TÜİK verilerinden derlediği bilgilere göre, oyuncak ithalatı son 5 yılda yüzde 54,4 azaldı. Türkiye 2015 yılında 588,2 milyon dolarlık oyuncak ithalatı yaparken bu rakam 2019 yılında 267,9 milyon dolara geriledi.

Söz konusu dönemde ihracat ise yüzde 19 yükseldi. Oyuncak ihracatı 2015’te 117,6 milyon dolarken 2019’da 140 milyon doları aştı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.