Brisa, Aksaray’da hayata geçirdiği akıllı fabrikasında Endüstri 4.0 uygulamalarının en iyi örneklerini sergiliyor. Brisa, Aksaray’daki teknoloji üssünde, yetkin bir işgücü ile robotik çalışmalar, veri analitiği ve dijitalleşme gibi yeni nesil teknolojilerden yararlanarak lastikte otonom dönemi başlatıyor.
Sektörde ilk olan otomatik lastik transfer sistemleri, akıllı fabrikanın sanal ortamda dijital ikizi ile üretimin eşzamanlı takibi, çevreye duyarlı kapalı sistemler, yeşil bina uygulamaları, artırılmış gerçeklik uygulamaları ve ileri veri analizleri ile Brisa, katma değerli üretimle rekabet gücünü artırıyor.
300 milyon dolarlık yatırımla 6 yılda tamamlanan “Anadolu’nun göbeğindeki” bu lastik fabrikası, 700 kişiye doğrudan iş sağladı. 360 bin metrekare üzerine yapılan ilk bölüm tamamlandı ama Brisa’nın gözü toplamı 1 milyon metrekareye yaklaşan bu arazide üç-dört kat daha büyümek.
Brisa, Aksaray fabrikasında ilk üretimlerin başladığı 2018 yılında, güçlü bir finansal performans sergiledi. İlk 9 ayda Brisa, TL ciro bazında yüzde 38, yurtdışı satış gelirlerinde ise yüzde 54 büyüme sağladı.
Türkiye’de endüstriye bakışı değiştirecek güçte bir fabrika inşa ettiklerini belirten Brisa CEO’su Cevdet Alemdar, “Tam otomatik lastik transfer sistemini hayata geçirdiğimiz fabrikamızda, lastiklerimiz neredeyse yere hiç değmiyor. Bu teknoloji ile geleneksel bir lastik fabrikasına göre stok devir hızında iki kat artış sağlarken, sıfır hatalı ürün üretiyoruz. Bunu enerjide yüzde 30 tasarruf ederek yapıyoruz” diye konuştu.
Soldan sağa : Brisa CEO’su Cevdet Alemdar, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı ve Brisa YKB Cenk Alper, Bridgestone Corporation Başkan Yardımcısı ve Brisa YKB Vekili Makoto Hashimoto, Brisa Aksaray Fabrika Direktörü Cenk Koçdor
300 milyon dolarlık yatırım
Sabancı Holding’in Türkiye sanayisinin dönüşümüne öncülük ettiğini vurgulayan Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı ve Brisa Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Alper, “Brisa, Endüstri 4.0’ın Türkiye’deki sayılı örneklerinden birine imza attı. Aksaray Brisa fabrikası herkesin konuştuğu, ama bizim hayata geçirdiğimiz gerçek bir Endüstri 4.0 uygulamasıdır. 300 milyon dolarlık bu yatırım karşılıklı güvenin olduğu kadar Türkiye’ye duyduğumuz güvenin de önemli bir ispatıdır. İkinci fabrikamız ile Brisa’nın kuruluşundan bu yana yatırım tutarımız 1.4 milyar dolar oldu” dedi.
Aksaray Fabrikasının, Brisa’nın global lastik arenasındaki en iyi oyunculardan biri olması yönünde güçlü bir adım olduğuna değinen Bridgestone Corporation Başkan Yardımcısı ve Brisa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Makoto Hashimoto, “30 yıl önce Sabancı Holding ortaklığımız ile temelleri atılan Brisa, İzmit Fabrikasındaki üretim gücüyle yıllardır pazar liderliğini koruyor.
Aksaray’daki ikinci fabrika, dijitalleşme uygulamalarından IT altyapısına, kaliteden, çevre ve iş güvenliği standartlarına kadar grubumuzun son teknoloji ile donatılmış fabrikalarından biri. Aksaray Fabrikası ile hem orijinal ekipman hem de ihracat kanalında yapacağı hamlelerle Türkiye’de ve global pazarlarda büyüme ivmesini artıracağına inancımız tam” dedi.
Alemdar: Yerli otomobilin lastiğine talibiz
Türkiye’de endüstriye bakışı değiştirecek güçte bir fabrika inşa ettiklerini belirten Brisa CEO’su Cevdet Alemdar; “Tam otomatik lastik transfer sistemini hayata geçirdiğimiz fabrikamızda, lastiklerimiz neredeyse yere hiç değmiyor. Bu teknoloji ile geleneksel bir lastik fabrikasına göre stok devir hızında iki kat artış sağlarken, sıfır hatalı ürün üretiyoruz. Bunu enerjide %30 tasarruf ederek yapıyoruz. Aynı zamanda fabrikamızın sanal ortamda oluşturduğumuz dijital ikizi ile artık uzaktan teknoloji ile üretimi takip edebiliyor ve en fazla 2 dakika içinde herhangi bir soruna müdahale edebilir duruma geliyoruz.
İleri veri analitiği ile, işimizi sürekli iyileştirme yolunda kat ve kat hız kazanıyoruz. Akıllı makineler ve akıllı araçlarla fabrikamızda her gün 800 milyon veri akışı gerçekleşiyor. Bu verileri analiz ederek, lastiğin üretim makinalarındaki ideal koşullarını, hatta üretim açılarını dahi belirleyebiliyoruz. İzmit ve Aksaray fabrikamızdaki çalışanlarımızı artırılmış sanal gerçeklik uygulamaları ile sanal ortamda birbirleri ile bağlıyoruz. Bir diğer önemli konu ise fabrikamızın akıllı özellikleri ile çevreye kattığı değer. Elektrik, su tüketimi ve atık su arıtmada kapalı devre, gelişmiş çevreci sistemler kullanıyor, sıfır atık prensibi ile çalışıyoruz. Doğal aydınlatma, gün ışığına göre değişken led sistemler ve solar panellerle elektrik tüketimimizi en aza indiriyoruz”
Birkaç yıl içinde üretimine başlanacak yerli otomobil konusunda da değerlendirmelerde bulunan Alemdar, “Brisa olarak, yerli otomobilin lastiklerine talibiz” dedi.
Bridgestone, 3.000 litre yakıt tasarrufu sağladı
Brisa’nın teknoloji yatırımlarının Türkiye’nin katma değerli üretim ve ihracat damarlarını besleyeceğini ifade eden Alemdar şunları söyledi; “Bugün Brisa, İzmit Fabrikasında 11 milyon lastik üretim kapasitesiyle sektörün lideri olarak faaliyet gösteriyor. Aksaray Fabrikamız ile tam kapasitede ek 4,2 milyon adet lastik üretimi ve 700 kişilik istihdam ile Türkiye ekonomisine ek değer katacağız. Brisa bu yatırımla ihracatta da vites büyütüyor. Bu yıl başında açıkladığımız gibi, 5,4 milyon adede karşılık gelen 210 milyon dolar ihracat hedefimizle tam gaz yol alıyoruz. Türkiye’nin uluslararası arenada rekabet edebilmesine, teknolojisi ve katma değerli üretimiyle varlığını derinleştirmesine olanak sunmaktan gurur duyuyoruz.”
Japonların ilk sorusu: Kaç ağaç kesiyorsunuz?
Gece-gündüz yaz-kış, soğuk-sıcak demeden 6 yılda ortaya çıkan fabrikanın ilk iki yılı neredeyse planlama ile geçmiş. Japonların uzun yılların verdiği deneyime oluşturdukları kriterlere bakılmış. Japonların “Kaç ağaç kesiyorsunuz” sorularına yanıt verilmiş. Verilen cevap ise ‘Sıfır’. Çünkü alanda hiç ağaç yok. Şimdi Brisa etrafı yeşillendirmek için büyük bir çalışma başlatmış. Hatta Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı fabrikayı ziyaret edip ağaç dikmiş.
Lastikler havada uçuyor…
Ultraviyole hassasiyeti nedeniyle gün ışıksız olan lastik fabrikaları için ilk kez açık çatı geliştirilmiş. Gün ışığından yararlanmak için özel bir malzeme tedarik edilmiş. Bu malzeme ışığı geçiriyor ama ultraviyole ışınları geçirmiyormuş. Sensörlü LED aydınlatma ile fabrika enerji tasarruflu hale de gelmiş.
Fabrikanın yönelikleri arasında dikkat çeken bir başka ayrıntı ise üretilen lastiklerin havada uçması. Bütün ömrü 1-2 tonluk araçlar altında tamamen yere değerek, ezilerek geçecek olan bir lastik, üretilirken bir kez hariç hiç yere değmiyor. Havadaki konveyörler üzerinde adeta kalıptan fırına uçuyor.
Brisa, sadece üretim süreçlerinde değil müşteriye ve sahaya dokunan süreçlerinde de otonom bir dönem başlattı. Yeni iş modeli GENBA ROOM ile sahayı anlık olarak takip edebilen dijital bir sistem kurdu. Ürün tasarımından sevkiyata 7 fonksiyondan çalışanın görev yaptığı Genba Room ile sahaya yönelik çözüm süreci 30 saatten 1.4 saate iyileştirildi.
Diğer yandan, robotik süreç otomasyonundan yaralanarak ROBİ adında yeni bir yapay zekâ altyapısını süreçlerine dahil etti. Brisa, yapay zekadan, ARGE, tedarik, finans, fiyatlandırma süreçlerinde özellikle hep aynı şekilde yapılan, sık tekrarlanan işlerde faydalanıyor. Bu sayede 27 saatlik veri geçiş kontrolü robotla yapılan 1 saate indirildi.
70’den fazla ülkeye ihracat
70’ten fazla ülkeye ihraç edilen bu lastikler 1600 farklı çeşide sahip. Brisa, 300 Milyon Dolar yatırım yaptığı fabrikayı 4 katına büyütme planları var.