Artık her damak tadına hitap eden çok sayıda kraker türü var. Bu krakerler bir zamanlar çikolatalı ve şekerli olsa da artık daha tahıllılara yönelim var. Peki ya bu tam tahıllı atıştırmalıklar eskisi kadar masum mu?
Son zamanlarda aşırı işlenmiş gıdalara odaklanılmasıyla tahıllı diyet krakerlerin sağlıklılığı sorgulanmaya başladı. Sonuçta, işlenmiş gıdalar olduklarından evde kendi tahıl bisküvilerimizi yapmak zor, ancak imkansız değil. Yüksek proteinli, organik tariflerden çıtır çıtır gevreklere, meyve ve kuruyemiş eklenmiş küçük krakerlere ve hatta çikolatalı bisküvilere kadar çeşitli alternatifler mevcut.
Telegraph’ın Beslenme Editörü Ceri Roberts, tüm tahıllı krakerlerin ortak özelliğinin, kaseyi durulamayı unutursanız çimentoya dönüşme eğilimi olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni yüksek nişasta içeriği. Kulağa iştah açıcı gelmese de sindirim sisteminizde de aynı şey olması konusunda endişelenmenize gerek yok.
Beslenme Uzmanı Emma Shafquat, “Unutmayın, mideniz ve bağırsaklarınız sindirim enzimleri ve bakterileri kullanarak yiyecekleri parçalar, bu nedenle kasede olduğu gibi kurumaz” diyor. Ultra işlenmiş gıdalardan kaçınmak istiyorsanız, mutfak dolabınızda olmayan içerikleri barındıran yiyeceklere dikkat etmelisiniz.
Ancak, “The Science of Plant Based Nutrition” kitabının yazarı Beslenme Uzmanı Rhiannon Lambert bunun her zaman endişe verici olmadığını söylüyor:
“İnsanlar genellikle tahıl barlarının arkasında ‘niasin’, ‘riboflavin’, ‘folik asit’ gibi kelimeler okuyor ve bunların doğal olmayan veya zararlı kimyasallar olduğundan endişelenebiliyor. Ancak bu besinler sağlığımız için hayati önem taşıyor ve satın aldığımız tahıl baro gibi diyet ürünlere dengeli bir alım sağlamak için ekleniyor.”
Shafquat da bu fikre katılıyor:
“Birçok çocuk, özellikle seçici yiyenler ve yetişkinler, özellikle kadınlar için, güçlendirilmiş tahıllar ekstra demir eklemenin harika bir yolu olabilir. Ayrıca, folik asit hamilelik sırasında nöral tüp defekti riskini azaltabilir, bu nedenle tahıl barlara ekstra besinlerle güçlendirilmiş olmasının olumlu bir şey olduğunu düşünüyorum.”
Tahıl barlar nispeten sağlıklı kategoriye aşağıdaki 5 faktör nedeniyle giriyor:
Şeker içeriği minimum, bu da kan şekeri seviyesini yönetmeye yardımcı olur. Bu enerji için gerçekten önemli ve özellikle çocuklar için önemlidir. Çocuğunuzu bir kase mısır gevreği yedikten sonra okula göndermek, kan şekeri seviyesinin hızla yükselmesine, ardından önemli ölçüde düşmesine neden olur, bu da uyuklamalarına, kendilerini aç hissetmelerine ve muhtemelen konsantre olamamalarına neden olur.
Yoğun lifli tahıl barlar, sindirim sağlığınız için çok iyidir ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur.
Diyetlerimizdeki demirin ana kaynağının güçlendirilmiş tahıllardan geldiğini biliyoruz. Ancak, İngiltere’de bir ürün ‘organik’ olarak etiketlenmişse, vitamin ve mineraller gibi herhangi bir besinle güçlendirilemez. Şaşırtıcı bir şekilde, bu bazı markaların besinsel içeriği bu nedenle organik versiyona göre üstünlük sağlıyor.
İki tahıllı bisküvide sadece 0,10 gr tuz var. İngiltere’de yetişkinlerin günde 6 gr’dan az tuz tüketmeleri tavsiye ediliyor, bu nedenle tahıl barların da buna çok fazla etkisi olmayacaktır.
Süt veya bitki bazlı bir alternatifle hızlıca hazırlanabilir ve ek besinler ya da çeşitlilik için meyvelerle süslenebilir. Kolay hazırlanışı, bu tip gıdaların zamanın kısıtlı olduğu yoğun sabahlar için mükemmel bir seçim olmasını sağlıyor.