Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali’nde Final Gecesi. BTSO Oda Hizmet Binası’nda düzenlenen gecenin açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, ülkeleri birbirinden ayıran en önemli özelliklerden birinin kültürel ve tarihi miras olduğunu söyledi. Kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen her türlü eser ile değerlerin bir ülkenin geleceği için sahip çıkılması gereken bir zenginlik olduğunu dile getiren Başkan Burkay, “Tarihi ve kültürel birikimimizi gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yola çıkan dünyanın ilk tasavvuf filmleri festivali olan uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali bu önemli platformlar arasında yer alıyor. ‘Marifet iltifata tabidir’ sözünden hareketle sinemaya gönül vermiş başarılı gençlerimize bu gece ödüllerini takdim ettik. Festivale katılan ve ödül alan herkesi yürekten kutluyor, festivalin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, festivalin katılımcıların aydınlık dünyalarından kesitler sunduğunu belirterek, “Kısa film hazırlayanlar, kendini ifade etme konusunda çok şey keşfetmişlerdir. Mevlana’nın yaktığı kandillerden biri, hepimizi aydınlatıyor. Her bir damlayı kendi imbiklerinden geçirip, bize ve tüm insanlığa yeniden ulaştırdılar. Ödül alan, almayan tüm katılımcıları gösterdikleri gayret için tebrik ediyorum. Allah emeklerimizi zayi etmesin.” diye konuştu.
Bursa Valisi Yakup Canbolat, Türkiye’de sinema sektörünün yenilenme içerisinde olduğunu belirterek, “Özellikle milli ve manevi değerlerimizle yoğrulmuş sinema ve diziler, halkımız tarafından büyük bir teveccüh ile karşılanmaktadır. Bizler televizyon ve sinemayı kendi öz değerlerimizin doğru bilinmesi ve yaşatılması öğretilmesi için kullanmak durumundayız. Festivalimizin hayırlı olmasını diliyor, katkı sağlayanlara şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yıldız da festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Festival komite başkanı ve Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği Başkanı Eda Sürmeli, sinemanın başta genç kuşaklar olmak üzere toplumlara yön veren önemli bir araç olduğunu belirterek, “Bu yıl bir farkındalık oluşturmak adına tematik filmlerimizi farklı sanatlarla anlattık. Temalarımız arasında milli şairimiz ve İstiklal Marşı yazarımız Mehmet Akif Ersoy da vardı. Seçilen senaryo bize İstiklal Marşımızın yazılış hikayesine götürdü. 2021 yılı İstiklal Marşımızın yazılışının 100. Yılı olması hasebiyle böyle bir konuyu sinemaya taşımaktan onur duyuyoruz.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından festival onur ödülü ünlü yönetmen Mesut Uçakan’a verildi. 2019 yılında “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri” sinema dalında ödül alan usta yönetmen Uçakan, “40 yıldır sinemanın önemini herkese anlatır dururduk. Böyle önemli bir organizasyonun Bursa’da yapılması çok anlamlı. BTSO’nun da bu festival sahip çıkması gençlerimizin sinemaya olan ilgisini daha da artıracaktır.” şeklinde konuştu.
ŞİİRDEN ŞUURA BAŞLIĞI İŞLENDİ
“Şiirden Şuura” başlığı ile festival kapsamında, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Yunus Emre, Nesimi, Fuzuli, Süleyman Çelebi, Yusuf Has Hacip ve Mehmet Akif Ersoy gibi önemli şairlerin hayatlarından kesitler sinemaya taşındı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle “park et seyret” sloganıyla bu yıl araçlı sinemada gerçekleştirilen festival etkinliklerinde her gösterimde 7 kısa film art arda seyredildi.
DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLERİNİ ALDI
Gecede 7 en iyi senaryo ve en iyi 4 film olmak üzere toplamda 11 ödül sahiplerini buldu. Senaryo kategorisinde Fuzuli temalı ‘Hakikat Yolcusu’ filmi ile Ayşe Buse Uyanık, “Nesimi” temalı ‘Empati’ filmi ile Volkan Çınar, “Mehmet Akif Ersoy” temalı ‘İstiklal’ filmi ile Ahmet Abdullah Karaca’, “Yusuf Has Hacip” temalı ‘Kut’ filmi ile Ahmet Yücel, “Yunus Emre” temalı ‘Taştan Lale’ filmi ile Abdülkadir Yavuz, “Mevlana Celaleddin-i Rumi” temalı ‘Dinle’ filmi ile Nazlı Nuray Bilişik ve “Süleyman Çelebi” temalı ‘Gölge’ isimli film ile Ömür Onurlucan ödüle layık görüldü. Kısa film kategorisinde ise birincilik ödülünü ;Hasan Kalender, ikincilik ödülünü Ramazan Kılınç, üçüncülük ödülünü Kaldykoz Rakimcan, BTSO mansiyon ödülünü ise Eren Bektaş kazandı.
MEHMET AKİF ERSOY’UN TORUNUNDAN MESAJ
‘İstiklal’ filminin ödülünün ardından; İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un varisi ve torunu Selma Argon’un video mesajı da katılımcılara izlettirildi. Argon, mesajında, “Sizlerle orada olmayı çok isterdim. Bugünlerde korona virüs salgınından? dolayı seyahat etmem mümkün değil. Dedem Mehmet Akif Ersoy’un böyle bir festival kapsamında anılması ve senaryosu dereceye girmesi, bizleri mutlu etti ve gururlandırdı.” ifadelerini kullandı.
BTSO Ana Hizmet Binası’nda düzenlenen törene; Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, BTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Divan Üyeleri, TOBB Bursa KGK Başkanı Sevgi Saygın, Bursa iş dünyası temsilcileri ile sinemaseverler katıldı.