İnsan Hücre Atlası: İnsan Derisinin Kökeni Keşfedildi
İnsan vücudunun en iddialı araştırma programlarından biri olan İnsan Hücresi Atlası projesi, insan bedeninin kök hücrelerden deri hücrelerine nasıl dönüştüğünü keşfetti. Bilim insanları laboratuvar ortamında az miktarda insan cildi üretmeyi başardı.
Bu bulguların cildin yaşlanmasını geciktirmeye yardımcı olabileceği düşünülüyor. Ayrıca cilt nakilleri için hücre üretimi ve yara izlerinin önlenmesinde kullanılabilir.
İnsan Hücresi Atlası projesi, insan vücudunun her bir parçasının hücre hücre nasıl oluştuğunu anlamayı amaçlıyor. Projenin liderlerinden Profesör Muzlifah Haniffa, çalışmalarının hastalıkları daha etkin bir şekilde tedavi etmek ve insanları daha uzun süre sağlıklı ve hatta daha genç tutmak için yeni yollar bulunmasına yardımcı olabileceğini vurguladı.
Haniffa, “Cildi manipüle ederek yaşlanmayı önleyebilirsek daha az kırışıklığa sahip olacağız. Hücrelerin ilk gelişiminden yetişkinlikteki yaşlanmaya kadar değişimlerini anlayabilirsek, ‘Organları nasıl canlandırabiliriz, kalbi, cildi nasıl gençleştirebiliriz?’ gibi soruları sorup bunları deneyebiliriz” dedi.