enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

Yaşamak için havanı koru

Yaşamak için havanı koru
27.12.2018 15:27
304
A+
A-

Özellikle kış mevsiminin etkisini göstermesiyle birlikte Bursa’da zaman zaman hava kirliliği önemli bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkarken, Büyükşehir Belediyesi ekipleri hava kirliliğinin önüne geçmek için denetimlere hız verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan yetki devri ile ısınmadan kaynaklı hava kirliliği denetimlerinde etkin görev alan ve satışa sunulan katı yakıtların denetimini yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, kalitesi düşük kirletici vasfı yüksek yakıt kullanımının önüne geçmeyi hedefliyor. Sanayinin, fabrika ve atölyelerin işletilmeleri sırasında proseslerinden meydana gelen hava kirliliğinin denetimi ve idari yaptırımda bulunma yetkisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde bulunurken, kömür yakan apartman, site, bina, iş hanı gibi yerlerde denetimleri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Bursa’da hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla Valilik tarafından alınan kararla katı yakıt yakan siteler ve binalarda kalorifer kazan çıkışlarına filtre taktırılma zorunluluğu getirilirken, Büyükşehir ekipleri kalorifer kazanı çıkışlarına filtre taktırma, baca temizletme ve kalorifer kazanı yakma kuralları konusunda vatandaşları bilgilendirme çalışmaları da yapıyor.

 

Denetimler arttı

Satışa sunulan katı yakıtların denetimi konusunda da yetki devri bulunan Büyükşehir Belediyesi teknik ekipleri mahrukatçılar tarafından satışa sunulan kömürleri de denetlerken, uygun görülmeyen kömürlerden numune alınıp laboratuvar analiz sonucuna göre uygunsuz çıkan kömürleri satan, yakan işletmeler ve apartmanlara Çevre Kanunu çerçevesinde idari yaptırım uyguluyor. Bursa’da ısınmadan kaynaklanan kirlilik kadar motorlu taşıt artışının neden olduğu zararlı egzoz gazları da hava kirliliğine yol açarken, vatandaşlardan toplu taşıma araçlarını kullanmaları, yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek ya da bisikletle ulaşım sağlanmaları en önemlisi de araçlarının egzoz gazı emisyon ölçümlerini zamanında yaptırmaları istendi.

 

Kömür kullananlara uyarı

Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’nden yapılan açıklamada özellikle kömür kullanan vatandaşlar daha dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Valilikçe belirlenen uygun kömür kriterlerini sağlamayan, yüksek kükürt salınımlı kömür kullanımının önüne geçmeliyiz. Bunun yerine Torbalı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınmış olan uygunluk izin belgesi bulunan kömür kullanmalıyız.

 

Kömür yakan apartman, site, İşhanı gibi yerlerde 10/12/2015 tarih ve 73 Karar Numaralı İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereği kalorifer kazan çıkışına filtre taktırmalıyız.

İzin belgesi olmayan, ucuz kömürlerin, halk arasında tercih sebebi olmasının nedenlerinden biri ucuz olmasıdır. Fakat bu izinsiz kömürler kalori açısından düşük olduğundan hem daha az ısınmamızı sağlar ve lüzumsuz yere daha çok para harcamamıza neden olur. Ayrıca yarattığı hava kirliliği de çok daha fazladır.

Eğer ilçeniz doğalgaz şebekesi dahilinde bulunuyorsa hava kirliliği açısından doğalgaz kullanılması kısa vadede çözüm, uzun vadede ekonomik olacaktır.

Kalorifer kazanlarının mutlaka ateşçi belgesine sahip ehliyetli kişiler tarafından yakılması, kalorifer kazanını yakarken aşırı miktarda kömür ile yükleyip yakıt boğulması dediğimiz oksijen yetersizliğinin önlenmesi karbonmonoksit oluşumunun önüne geçilmesini sağlayarak hava kirliliğini önleyecektir.

Kazan ve baca temizliklerinin de zamanında yapılıp yapılmadığını kontrol etmek gerekmektedir. En az senede 1 kere yapılacak olan baca temizlikleri sonucu bacalarda kurum birikmesi önlenecek ve hava kirliliği azaltılmış olacaktır. Aynı zamanda yangın riski de ortadan kaldırılmış olur.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.