enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5029
EURO
36,1862
ALTIN
2.985,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

Yargıtay’dan emsal karar! Boşanmış kadın isterse…

Yargıtay’dan emsal karar! Boşanmış kadın isterse…
12.04.2018 15:16
495
A+
A-

Boşanma sonrasında çocukların, annenin soyadını alabileceği kararı resmen açıklanırken, Avukat Sinem Hacıeminoğlu, “Hukuk camiası için tarihi bir karar” ifadelerini kullandı.

9 Nisan 2018 tarihinde tarihi bir karar imza atan Yargıtay, eşler arasında yaşanan boşanmanın ardından reşit olmayan çocukların velayeti anneye verildiği takdirde çocukların annenin soyadını alabileceğine karar verdi.Konuyu değerlendiren Avukat Sinem Hacıeminoğlu, “Boşanma neticesinde çocuğun velayetinin anneye verilmesi durumunda annenin kendi soyadını çocuğa verebileceği ve bunun aile mahkemesinden talep edilebileceği kararı verildi. Bu hukuk camiası için örnek ve tarihi bir karar” dedi.Sürecin 2011 yılında başladığını belirten Hacıeminoğlu, “Aslında Anayasa Mahkemesi 2011 yılında boşanmaların ardından çocuklara babanın soyadı verilmesi hükmünü iptal etmişti. Diyarbakır Aile Mahkemesinden verilen bir karar üzerine Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurudan sonra Anayasa Mahkemesi tarafların eşit olduğunu göz önüne alarak kararın tekrar değerlendirilmek üzere ilk derece mahkemesine gönderilmesine karar verdi.Yargıtay’a gelen uyuşmazlık sonucunda 2. Hukuk Dairesi velayet hakkının anneye verildiği takdirde kadının müracaatta bulunup çocuğa kendi soyadını vereceği yönünde karar verdi” diye konuştu.

“Eşitlik için önemli adım”Alınan kararın kadın-erkek eşitliği konusunda çok değerli olduğunu belirten Sinem Hacıeminoğlu, “Bu kararı zafer olarak nitelendirmek doğru değildir. Artık mahkemeler ve Türk Medeni Kanunu, kadın-erkek eşitliğini sağlama yoluna gitmiştir. Kadın ve erkeğin, evlilikte, boşanmada, velayet hakkının kullanılmasında, kadının kendi soyadını kullanmasında bir eşitlik sağlandığı kanaatindeyim.Ayrıca çocuk reşit değil ve velayet annedeyse eski boşanmalarda da bu karar geçerli olacak. Boşanma işlemi geçmişte de gerçekleşmiş olsa kadın müracaatta bulunup çocuğuna soyadını verebilecek” ifadelerini kullandı.“Çocuğun yararına olacak”Alınan kararın ardından değişecek olan soyadların karışıklığa yol açmayacağını savunan Hacıeminoğlu, “Nüfus kayıtlarıyla bilgilerimiz güvence altında. Çocuğun nüfus kağıdında yine babasının adı yazacak. Bunun herhangi bir sorun oluşturmayacağına, aksine çocuğun yararına olacağına inanıyorum. Çocuğun resmi konularda yapılan işlemlerde daha fazla kolaylık sağlayacak.Eski düzenlemeye göre velayetin anneye verilmesi durumunda eğer baba çocuğu arayıp sormuyorsa, çocukla bağlantısını kesmişse okul durumunda soyadı çocuk için problem teşkil edebilir. Çocuğun okul durumunda anne sürekli nüfus kaydı getirmek zorunda kalabilir. Bu tür ihtilaflar da bu kararla bertaraf edildi” dedi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.