enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5742
EURO
36,2998
ALTIN
2.993,27
BIST
9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

Vurgunla suçlanan şirket İstanbul Altın Borsası’na üye olmuş

Vurgunla suçlanan şirket İstanbul Altın Borsası’na üye olmuş
23.09.2020 12:46
396
A+
A-

Vurgunla suçlanan şirket İstanbul Altın Borsası’na üye olmuş. FinCEN belgelerinde külçe altın ticareti maskesi altında kara para akladığı iddia edilen Kaloti, o dönemde İstanbul Altın Borsası’na üye oldu.

Vurgunla suçlanan şirket İstanbul Altın Borsası’na üye olmuş. FinCEN belgeleri, geçtiğimiz 10 yılda altın üzerinden kara para aklama işlemlerinde Türkiye’nin “güçlü” bir konumda olduğu iddiasını da ortaya koyuyor. Belgelerde en çok ismi geçen 20 kişiden biri Rıza Zarrab olurken, yolu İstanbul’dan geçen Dubai merkezli bir altın şirketinin de kara para trafiğinin odağında olduğu iddia ediliyor.

ALTIN BORSASI’NA GİRDİ

Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan ABD Hazinesi’ne bağlı Mali Suçları Araştırma Ağı’na (FinCEN) ait belgeler, ülkeler arasındaki kara para trafiği ve bankaların bu trafikteki rolünü gözler önüne serdi. Belgelere göre 2007 ile 2016 yılları arasında 9.3 milyar dolarlık şüpheli işlem yapan bir şirket var:

Kaloti Değerli Madenler. Dubai merkezli bu şirket, kara para aklama faaliyetlerini yürüttüğü iddia edilen şüpheli dönemde Türkiye piyasasına girdi. Şirket 2009 yılında İstanbul Altın Borsası’na üye oldu. Türkiye, şirketin sitesinde verilen bilgiye göre Hong Kong ve Singapur’dan sonra temsilcilik açtıkları üçüncü ülke.

SERMAYESİ 1 MİLYON TL

Kaloti, İstanbul Altın Borsası üyeliği sonrasında 2013 yılında İstanbul Borsası’na da üye oluyor. Borsa İstanbul verilerine göre 1 milyon TL sermayeli Kaloti’nin yüzde 95’i Kaloti Int.’e ait. Yüzde 1’er pay ise Fadi Fathi Mahmood Skaik, Monzer Medakka, Tarek Zouhair El Mdakka ve Osama Munir Rahgeb Al Kaloti arasında paylaşılmış.

“TÜRKİYE ULUSLARARASI KİMLİK İÇİN ÖNEMLİ”

Kaloti, Türk basınına hemen hemen hiç çıkmamış. 2012 yılındaki tek röportajında Kaloti Genel Müdürü Fadi Skaik şöyle diyor: “2007-2008’de Türkiye’de külçe altın talebinde gelişmelerle oluşan talep sonrası var olan ticareti Türkiye ofisinden daha verimli yönetmek üzere Kaloti Kıymetli Madenler kuruldu. Firmamızın Türkiye’de bulunması, altın ticareti piyasasında uluslararası bir kimliğe kavuşmak için önemlidir.”

HER ‘CEP’TE KİRLİ ALTIN OLABİLİR İDDİASI

Kaloti’nin suçluların para aklamak için kullandığı en önemli altın şirketlerinden biri olduğu iddiası telekom ve otomotiv devlerini de sarstı.

Çünkü otomobillerde ve akıllı telefonlarda da değerli metaller kullanılıyor ve Apple, General Motors ve Amazon gibi devlerin Kaloti’nin müşterileri arasında yer aldığı iddia ediliyor. BBC’de yer alan haberde bu durumun, milyonlarca tüketicinin bir suç yapısını bilmeden fonlamasını beraberinde getirdiği iddia edildi. Kaloti yetkilileri yaptıkları açıklamada bilmeden hiçbir suça dahil olmadıklarını belirterek iddiaları yalanladı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.