Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Bursa Şubesi, İNANÇ Eğitim Kültür Sosyal Dayanışma ve Yardımlaş Derneği (İNANÇDER) tarafından düzenlenen ‘V. Uluslararası Ticaret Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. Kongreye katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “2023 hedeflerimizden olan dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi ancak yüksek teknolojili ürün ve markalarımızla başarabiliriz”dedi.
TÜMSİAD Bursa Şubesi Dernek Merkezi’nde düzenlenen kongreye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, TBMM Adalet Komisyonu üyesi ve AK Parti Bursa Milletvekili Av. Emine Yavuz Gözgeç, TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, geçmiş dönem AK Parti milletvekilleri Metin Külünk, Önder Matlı ve Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Yusuf Ulcay, TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı Osman Arslan, İNANÇDER Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Külünk ile çok sayıda STK temsilcisi ve TÜMSİAD üyesi katıldı.
“İNANÇDER’in vazifesi insanlara yardım elini uzatmak”
“Türkiye’nin ruhunu hayatımızda hissederek üretmeliyiz”
Sonrasında konuşan geçmiş dönem AK Parti Milletvekili ve İNANÇDER Yönetim Kurulu Üyesi Metin Külünk ise, “Düzenlediğimiz Uluslararası Ticaret Kongresi ile bir idealin peşine düştük. Bu ideal; yeryüzündeki adaletsizliğe karşı adalet, sevgisizliğe karşı sevgi, insanın eşyaya mahkum edilmeye çalışıldığı küresel dünyada inadına insan diyebilmektir” ifadelerini kullandı.
Dünyada toplam gayri safi milli hasılanın 83 trilyon dolar olduğunu vurgulayan Metin Külünk, “Türkiye’nin gayri safi milli hasılası 850 milyar dolar, ihracat gelirimiz ise 162 milyar dolar. Henüz daha yolun çok başındayız. 2023 hedefleri doğrultusunda ilerleyeceksek, Türkiye ruhunu hayatımızda hissederek, daha fazla üretim, daha fazla ihracat için çalışmalıyız” diye konuştu.
“Ekonomik güce sahip olmak için bilgiye sahip olmak gerekiyor”
Türkiye’nin büyük bir tarihin mirasçısı olmakla beraber iddialı hedefleri olan bir ülke olduğuna dikkat çeken Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise, “Hedeflerimize ulaşmak için değişen dünya şartlarını iyi okumamız gerekiyor. Dünya siyasetine gücün ve çıkarların, ekonomiye bilgi ve teknolojinin yön verdiği bir dönemdeyiz. Şu anda dünya nüfusunun yüzde 15’ini temsil eden 37 gelişmiş ülke dünyadaki gelirlerin yüzde 43’ünü elde ederken geri kalan 152 ülke ise bu gelirin ancak yüzde 57’sini paylaşıyor” şeklinde konuştu.
“Ekomomik gücün sahibi olanlar dünyadaki güce de sahip oluyorlar” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Ulcay, “Ekonomik güce sahip olmak içinse bilgiye sahip olmak gerekiyor. Son dönemde küresel ölçekte yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler küresel büyüme beklentilerinin yönünü aşağıya çevirdi. Gelişmekte olan ekonomilerde de son yıllarda giderek azalan bir büyümeye ve korumacı ekonomik politikaları izliyoruz. Bu bağlamda ülkemize karşı gerçekleştirilen ekonomik saldırılara da şahit olmaktayız. Bu süreçten Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşu, devlet büyüklerimizin özverili çalışmaları ve işadamlarımızın üretimi sayesinde kısa sürede kurtulup, büyüme yoluna gireceğimize inanıyoruz” dedi.
“Afrika pazarına açılmak için çalışmalar yürütüyoruz”
Üretimin yanında ihracatın önemine de dikkat çeken Genel Başkan Doğan, “Kaliteli, iyi üretimleri artırmalıyız. Bunun içinse inovasyona, ar-geye ve üretimi daha efektif hale getirmek amaçlı çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Üretimin yanı sıra, ürünlerimizi satacak yeni pazarlar da bulmalıyız. Bu bağlamda TÜMSİAD olan ihracatımızı geliştirme yönünde adımlar atıyoruz ve Afrika pazarında söz sahibi olmak için çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Enerjide yerli ve milli hedefleri doğrultusunda hareket ediyoruz”
Türkiye’nin geçen yıl 234 milyar dolarlık ithalat ve 157 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, “İhracat gelirimizi artırmak ve dış ticaret dengemizi daha iyi konuma getirmek için sanayicilerimize büyük görev düşüyor. 2017 yılı itibariyle 850 milyar dolarlık gayri safi milli hasılaya sahibiz, 10. sırada olan Kanada ise 1.6 trilyon dolar gayri safi milli hasılaya sahip. 2023 hedeflerimizden olan dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi ancak yüksek teknolojili ürün ve markalarımızla başarabiliriz” dedi.
Türkiye’de enerjinin yerlileşmesine ve millileşmesine çok önem verdiklerini belirten Bakan Dönmez, “Gerçekleştirdiğimiz yenilenebilir enerji kaynağı ihalelerinde, rüzgar ya da güneş enerjisi santralleri kuracak firmalara, santrallerde kullanılacak ürünlerini Türkiye’de imal etmelerini istedik. Bu da sektörlerde kullanılan ürünlerin yüzde 70’e yakınının yerli olmasını sağladı. Bunun yanı sıra, petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarında hammadde sıkıntısı yaşıyoruz. Bu sıkıntıyı aşmak için aldığımız araştırma gemisi Akdeniz’de araştırmalara devam ediyor ve yakın zamanda sondaja başlayacak” diye konuştu.
Kongre’de konuşan İNANÇ Grup Yönetim Kurulu Üyeleri Ergin Külünk ve Murat Yavuz, İNANÇDER Genel Sekreteri Serkan Biçeroğlu dernek faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de TÜMSİAD Bursa Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen kongrenin topluma faydalı olmasını dileyerek, kongreyi düzenleyen İNANÇDER yöneticilerine teşekkürlerini sundu.
Açılış konuşmalarının ardından Ticaret Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Muhammed Aydın ‘Gümrüklerde Dijitalleşme’ ve Evrim Bilgisayar Genel Müdürü Haluk Bulutoğlu ‘Tedarik Zincirinde Blockcahin Uygulamaları’ isimli sunumlarını gerçekleştirdi.