enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5429
EURO
35,9898
ALTIN
3.010,29
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Bursa
19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
9°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Advert

Uzmanlar uyarıyor: Sivrisinek ısırığına sakın bunları sürmeyin

Uzmanlar uyarıyor: Sivrisinek ısırığına sakın bunları sürmeyin
16.07.2024 11:07
17
A+
A-

Sivrisinek Isırıkları: Belirtileri ve Tedavisi

Sivrisinek ısırıkları, özellikle yaz aylarında yaygındır. Sivrisineklerin kan emerken bıraktığı toksinlere cildin reaksiyon vermesi sonucu kaşıntılı döküntüler oluşur. Bu döküntüler genellikle zararsızdır ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.

Isırık Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler

Sivrisineklerin taşıdığı hastalıklar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Nadiren de olsa sivrisinek ısırmalarından sonra ateş, titreme, baş ağrısı, halsizlik, kas krampları, eklem ağrıları, bulantı, kusma, nefes darlığı, yaygın deri döküntüsü, kırmızı göz, kol veya bacakta anormal şişme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Sivrisinek Isırıklarına Karşı Yapılmaması Gerekenler

Sivrisinek ısırmasına karşı kaşıntıyı önlemek için yara bölgesine yoğurt, soğan veya bal gibi gıda maddelerinin sürülmesi yanlış bir uygulamadır. Bu maddeler ekstra alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve bölgeyi bakteri enfeksiyonlarına karşı açık hale getirebilir. Ayrıca ısırıkların kaşınmaması, gerekirse tırnakla değil elle ovalanarak rahatlatılması gerekir.

Isırılan Bölgeye Ne Yapılmalı?

Sivrisinek ısırıklarına karşı şu önlemler alınabilir:

  • Soğuk uygulama (buz torbası beze sarılıp uygulanabilir)
  • Isırılan bölgenin sabunlu veya sirkeli suyla yıkanması
  • Aloe vera içerikli yatıştırıcı kremler veya antihistaminik, kortizon-antibiyotik kombinasyonlu kremlerin uygulanması

Şiddetli kaşıntı ve şişlik durumunda antihistaminik haplar veya iğneler kullanılabilir. Alerjik reaksiyonlar (nefes alamama, tansiyon düşmesi, bulantı-kusma) görüldüğünde kortizon tedavileri ve adrenalin iğnesi uygulamaları yapılabilir. Bu durumlarda acil servise başvurmak gerekir.

Sivrisineklere Karşı Alınabilecek Önlemler

Sivrisineklerden korunmak için şu tedbirler alınabilir:

  • Pencere ve kapıların üzerine sineklik takılması
  • Açık alanlarda sağlık bakanlığı onaylı kedi nanesi yağı, limon okaliptüs yağı, sitronella yağı veya pikaridin içeren krem veya spreylerin kullanılması
  • Vazelinle karıştırılmış limon yağı, lavanta yağı, nane yağı, okaliptüs yağı, portakal yağı veya biberiye yağı gibi aromatik bitkisel yağların sürülmesi
  • Dış ortamlarda açık renkli, uzun ve bol kıyafetler giyilmesi
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.