Orta ve Yaşlı Yaşlılarda Sık Kabuslar Demans Riskini Arttırıyor
Geçtiğimiz yıl The Lancet’in eClinicalMedicine dergisinde yayınlanan bir araştırma, orta yaş ve üzeri bireylerde sık sık kötü rüya görmenin bunama geliştirme riskini artırabileceğini ortaya koydu.
Çalışma, 35-64 yaş arası 600 kişi ve 79 yaş ve üzeri 2600 kişiden oluşan iki grubu inceledi. Çalışmanın başlangıcında demans tanısı konulmamış katılımcılar, orta yaşlı grup için dokuz yıl, yaşlı grup için beş yıl boyunca takip edildi.
Araştırma başlangıcında katılımcılara kötü rüya görme sıklıkları soruldu. Veriler incelendiğinde, araştırmanın başında sık sık kabus görenlerin, takip edilen dönemde daha hızlı bilişsel gerileme yaşama ve bunama tanısı alma olasılıklarının daha yüksek olduğu görüldü.
İyi haber şu ki, tekrarlayan kabuslar tedavi edilebilir. Kabus tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri, Alzheimer hastalığı ile bağlantılı anormal protein birikimini azaltıyor. Bu da kabusların tedavi edilmesinin bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceğini ve bazı durumlarda bunamanın gelişmesini önleyebileceğini gösteriyor.
Gelecek çalışmalar, gençlerde kabusların bunama riskiyle ilişkili olup olmadığını araştırmayı hedefliyor. Ayrıca, rüya görme sıklığı, rüyaların canlılığı gibi diğer rüya özelliklerinin de bunama riskini belirlemede rol oynayıp oynamadığı incelenecek.
Bu çalışmalar, bunamanın erken teşhisine ve müdahale yollarına olanak sağlamanın yanı sıra rüya görme olgusuna dair yeni bilgiler sağlayacak. Böylece bunama ve rüyalar arasındaki ilişkinin doğası daha iyi anlaşılabilecek.