HuffPost Life’ın bildirdiğine göre, Amerikalı bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmada katılımcılara duygusal ve sosyal yalnızlık seviyelerini ve uyku kalitelerini değerlendiren bir anket dolduruldu.
Bulgular, özellikle genç yetişkinler arasında daha iyi kalitede uyku ile daha düşük yalnızlık seviyeleri arasında güçlü bir ilişki ortaya koydu. Araştırmacılar, duygusal yalnızlığı bir eş veya partnerle yakınlık eksikliği olarak tanımlarken, sosyal yalnızlığı daha geniş bir sosyal ağın olmaması olarak tanımladılar.
Uzmanlar, yalnızlık ile uykusuz gençler arasındaki güçlü ilişkinin nedenini tam olarak belirleyemediler, ancak bunun yeterince dinlenmemelerinin başkalarıyla etkileşim kurma isteksizliğine yol açabileceğini düşünüyorlar. Ayrıca, uyku eksikliği artan endişe ve ruh hali bozukluklarına da neden olabilir. Los Angeles merkezli klinik uyku psikoloğu Nicole Moshfegh, “Daha umutsuz hissedebiliriz, daha düşük bir benlik değeri veya öz saygıya sahip olabiliriz ve sonra kendimizi yalnız ve izole hissetmeye başlayabiliriz.” diyor. Moshfegh, diğer çalışmaların yalnızlığın kötü uykuya yol açtığını ve bunun iki yönlü bir etkileşimi gösterdiğini belirtiyor.
Bu bağlantının bir başka olası nedeni, hızlı göz hareketi (REM) uykusu sırasında beynin günün düşüncelerini ve anılarını işlemesidir. Sürekli kesintiye uğrayan uyku düzenleri nedeniyle beyniniz günün olaylarını tam olarak işleyemeyebilir ve bu da uyandığınızda daha fazla ruh hali bozukluğuna neden olabilir.
Uzmanlar, vücudunuzun sirkadiyen ritminin düzenli uyku düzeninizle senkronize olmasını sağlamak için “tutarlı bir yatma saatine kıyasla, her gün tutarlı bir uyanma saati belirlemenizi” önermektedir. Düzenli öğünler, günlük rutinler ve her sabah en az 15 dakika güneş ışığı almak sirkadiyen ritmi düzenlemeye yardımcı olabilir.
Stres genellikle uykuyu bozar, bu nedenle farkındalık tekniklerini uygulama veya hafif egzersizler yapma gibi stres seviyenizi azaltmanın başka yollarını arayabilirsiniz. Günlük tutmak, stresi uzak tutmanın başka bir yoludur. Düşüncelerinizi kağıda dökerek stres faktörlerini değerlendirebilir ve belirleyebilirsiniz.
“Öğleden sonra şekerlemelerinden kaçının,” diye uyarıyor uzman, “çünkü bunlar uyku ihtiyacını ve dürtüsünü azaltabilir.” Bu öneriler yalnızlık duygularınızı hafifletmezse, profesyonel bir ruh sağlığı uzmanından yardım almayı düşünün.