enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5029
EURO
36,1862
ALTIN
2.985,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

UNESCO yolunda adımlar hızlandı

UNESCO yolunda adımlar hızlandı
31.01.2021 14:28 | Son Güncellenme: 31.01.2021 17:10
400
A+
A-

UNESCO yolunda adımlar hızlandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bursa’yı, zanaat ve halk sanatları ile UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil etmek için başlatmış olduğu çalışmalara hız verdi.

UNESCO yolunda adımlar hızlandı

UNESCO yolunda adımlar hızlandı

UNESCO yolunda adımlar hızlandı. Tarihi ve kültürel değerleri, doğal zenginlikleri ve turizm potansiyeli ile Bursa’nın turizmden aldığı payı artırmak için yoğun çaba harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin global alanda tanıtımı için yapmış olduğu çalışmalara bir yenisini daha ekliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda hazırlanan; “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” isimli adaylık dosyasıyla 2014 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ı evrensel miras haline getiren Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olabilmek için de çalışmalara hız verdi. Zanaat ve Halk Sanatları dalında bu ağa dahil olmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi; bu yolda atılacak adımları ve yapılacak çalışmaları belirlemek amacı ile konunun yanlarını bir araya getirdi. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Paydaş Toplantısı’na zanaat ve halk sanatları alanında kamu kurum temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile zanaatlar katıldı. Konunun tüm boyutlarıyla ele alındığı üç gün süren yuvarlak masa toplantılarında yol haritası belirlendi.

Gelenekselden evrensele

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da konunun paydaşlarıyla bir araya geldiği toplantıda Büyükşehir Belediyesi olarak amaçlarını açıkladı. Mayıs ayında Türkiye’den 2 kentin daha UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na aday olarak belirleneceğini hatırlatan Başkan Aktaş; “Kasım ayı gibi de hak kazanan şehirler ilan edilecek. Ağdaki şehirler, tarihi ve kültürel geçmişleri ile çeşitli kültürel aktörlerini bir arada bulunduran, dinamik yapılarıyla yaratıcılığın yeni boyutlarını keşfeden ve üreten, kendi yeteneklerini ve enerjilerini yönlendirecekleri alanlara hâkim olan ve 21. Yüzyılın mevcut sorunlarına kültürel potansiyeli ile cevap veren şehirlerdir. Biz Bursa adına; Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, 2021 senesinde UNESCO Milli Miras Komisyonu’na Yaratıcı Şehirler Ağı’na “zanaat ve halk sanatları” temasında müracaat yapılması için çalışmalarımızı başlattık.

UNESCO yolunda adımlar hızlandı.

Çünkü bu konu da zengin bir geleneğimiz var. Çinicilik, ipekçilik, karagöz gölge oyunu, kaşıkçılık, çorapçılık, saraçlık, semercilik, havluculuk, bıçakçılık, çömlekçilik, çarıkçılık, kasnakçılık, hasırcılık, yorgancılık, iğne oyası, yatık/matara yapımı, kündekârî sanatı, süpürgelcilik, fıçıcılık, alem sanatı ve takunyacılık gibi meslek dalları… Ben bu alışılmış değerlerimizi de; UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı ile evrensele taşıyacağımıza inanıyorum. Şehrin tüm dinamikleri ile beraber hareket etmekteyiz. Şehrimizi en güzel şekilde tanıtmaya ve Bursa’nın turizmden alması gerekli olan payı arttırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu yolda bizlere katkı veren tüm paydaşlara da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

UNESCO yolunda adımlar hızlandı.

6’sı Türkiye’den 246 üye

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, üye şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirebilecekleri 7 tema etrafında şekillendirildi. Temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlendi. 246 üyesi bulunan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na bugüne dek; Türkiye’den İstanbul (Tasarım), Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar (Gastronomi), Kütahya (Zanaat ve halk sanatları) ve Kırşehir (Müzik) kabul edildi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.