Bursa’da yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilerin durumlarını, bu öğrencilerin sorunlarını ortaya çıkarmak ve çözüm yolları geliştirmek maksadıyla Bursa Kent Konseyi Yabancılar Meclisi ve İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneği işbirliğiyle ‘Uluslararası Öğrencilik Çalıştayı’ düzenlendi. Merinos AKKM Muradiye Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya Bursa Kent Konseyi Başkanvekili Şuayip Toprak, Bursa İnsani Yardım Derneği (İHH) Başkanı Hüseyin Kaptan, İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Ebubekir Armağan, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Murat Başlar, UDEF Akademi Kurulu Başkanı Dr. Osman Akgül, ULUTÖMER Müdürü Doç. Dr. Süleyman Eroğlu, TDV Bursa İl Eğitim Koordinatörlüğü Eğitim Uzmanı Zakir Şadman, Bursa İl Göç İdaresi’nden Uyum ve İletişim Çalışma Grubu Başkanı Hasan Kadir Zafer ile Sosyolog Burcu Demir, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Misafir Öğrenci Koordinatörü Dr. Mutlu Gül, Bursa Teknik Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Başkanı Alev Cuydur, Bursa Teknik Üniversitesi Daire Başkanı Mehmet Erman, Bursa Kent Konseyi Yabancılar Meclisi Başkanı Ilir Hamzaj, Kızılay Bursa Toplum Merkezi Koruma Program Sorumlusu Özkan Aksöy, Türkiye Uluslararası Mezunlar Derneği Bursa Şube Başkanı Abdul Rehman Mayar ile Uluslararası öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanvekili Şuayip Toprak, “Bu kardeşlerimiz, bu evlatlarımız bizler için çok değerli. Öğrenimlerini tamamlamaları için elimizden gelen bütün gayreti göstermeliyiz. Yarın bu kardeşlerimiz okullarını bitirip ülkelerine döndükleri zaman Türkiye’nin birer gönüllü elçisi olacaklar” dedi.
İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Ebubekir Armağan, Bursa’da uluslararası öğrencilik hakkında Bursa Kent Konseyi ile beraber bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Bursa’da yaklaşık 7000 uluslararası öğrencinin eğitim ve öğretim hayatını sürdürdüğünü ifade eden Armağan, bu öğrencilerin sorunlarını ortaya çıkarmak ve çözüm yolları geliştirmek adına çalıştayı düzenlediklerini belirtti.
Romanya, Afganistan, Bangladeş, Özbekistan, Guatemala, Pakistan, Irak, Fas, Türkmenistan, Kenya, Azerbaycan, Rusya, Sırbistan, Cezayir, Filistin, Suriye, Senegal, Somali, Endonezya, D. Kongo, Nijer, Yemen, Endonezya, Arnavutluk, Ekvator, Irak, Suriye, Filistin, Kırgızistan, Tayland, Yunanistan, Karadağ olmak üzere 32 ülkeden toplam 70 öğrenci, ‘Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’ye Gelmeden Önce Yaşadıkları Sorunları’, ‘YÖK ve Üniversiteler’, ‘Barınma Sorunları, SGK ve Sağlık Hizmetlerine Erişim’, ‘Bürokratik, İdari ve Ekonomik Problemler’, ‘Kültürel ve Sosyal Entegrasyon & Kültürel Şoku ve Psikolojik Problemler’ ve ‘Mezuniyet Süreci ve İstihdam Problemleri’ başlıklarının yer aldığı 6 masada öneri ve çözümleri konuştu.