enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2907
EURO
37,1941
ALTIN
2.979,92
BIST
9.052,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
17°C
Bursa
17°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
20°C

Üç sendikadan asgari ücret zammı için ortak açıklama

Üç sendikadan asgari ücret zammı için ortak açıklama
09.07.2024 11:53
11
A+
A-

Türkiye’deki İşçi Sendikalarının Ortak Çağrısı

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Türk-İş Genel Merkezi’nde ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye’deki işçilerin karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çektiler ve acil çözüm çağrısında bulundular.

Toplantıda konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin yetersizliğine vurgu yaparak, “Ülkemizde asgari ücret fazladır demek büyük bir yanılgı ve haksızlıktır. Fiyatlardaki artışın herkesin malumu. İşçiler, deprem, savaş ve Covid-19 salgınının maliyetini öderken, kötü ekonomi yönetiminin bedelini de üstleniyorlar” dedi.

Atalay, TÜİK’in enflasyon rakamlarını gerçekçi bulmadıklarını belirterek, “Enflasyonun gerçek oranı, açıklanan rakamların çok üzerinde. Yüzde 20’lik bir kesim refah içinde yaşarken, yüzde 80’lik bir kesim bu refahın bedelini ödüyor. Özel sektördeki kârlar ortada. Bizler işçi sendikaları olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz.” dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye’de milli gelir dağılımındaki adaletsizliğin alarm verici boyutlara ulaştığına dikkat çekti. “Türkiye, dünyanın milli gelir dağılımı en adaletsiz ülkeleri arasında yer alıyor. Asgari ücret, diğer Avrupa Birliği ülkelerinde istisna niteliğindeyken, ülkemizde genel ücret haline gelmiş durumda” diyen Arslan, “Bu eşitsizliğin başlıca sorumlusu sermaye sahipleridir. Finans ve belirli sektörlerde aşırı kârlar elde edilirken, işçilerin aldığı pay her geçen gün azalmaktadır. Vergi sistemi de bu eşitsizliği derinleştirmektedir.” dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, üç konfederasyonun ortak taleplerini aktardı. Çerkezoğlu, “Vergi sisteminde adaleti talep ediyoruz. Vergilerin düşük gelirlilerden daha az, yüksek gelirlilerden daha fazla alınması gerekir. Ücretleri enflasyonun temel nedeni olarak gösteren yaklaşım terk edilmeli. Bilimsel yöntemlerle enflasyonla mücadele edilmeli ve fiyat artışları kontrol altına alınmalıdır.” dedi.

Çerkezoğlu, asgari ücretin acil olarak artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Asgari ücrete yapılacak artış, tüm ücretleri etkileyecektir. İstisnai olması gereken asgari ücret, ortalama bir ücret haline gelmiştir. Temmuza kadar asgari ücrete zam yapılması şarttır. En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır. Milyonlarca emekli ve hak sahibi, asgari ücretin altında aylık gelir elde etmektedir. Emekli aylıklarında düzelmeler yapılmalı ve bağlama oranları eski seviyelerine çıkarılmalıdır.” dedi.

Çerkezoğlu, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini de vurgulayarak, “İşçilerin örgütlenme hakkı engellenmemelidir. Sendikal örgütlenme hem işçilerin haklarını korumak hem de sosyal adaleti sağlamak için hayati önem taşımaktadır.” dedi.

Üç konfederasyonun talepleri şu şekilde özetlenebilir:

  • Vergi sisteminde adaletin sağlanması
  • Ücretlerin enflasyonun nedeni olarak görülmemesi
  • Asgari ücretin acil olarak artırılması
  • En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılması
  • Sendikalaşma önündeki engellerin kaldırılması

Üç konfederasyon, bu taleplerin yerine getirilmesi için birlikte çalışmaya kararlı olduklarını ve işçilerin haklarını korumak için mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ettiler.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.