Türk’ün Kültür Sancağı Bursa’da dalgalanacak BURSA – Osmanlı’nın beylikten cihan devletine dönüşümüne ev sahipliği yapan tarih başkenti Bursa, ‘2022 yılı Türk Dünyası Başkenti’ unvanı ile Türk dünyasını ağırlamaya hazırlanıyor. Bu kapsamında yıl boyunca yapılacak etkinlik ve çalışmalarla ilgili tanıtım toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla yapıldı. Türk dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurarak, ortak Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini gelecek kuşaklara aktarmak amacı ile çalışan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimî Konseyi 38. Dönem Toplantısı’nda Bursa, “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçilmişti.
BURSA – Osmanlı’nın beylikten cihan devletine dönüşümüne ev sahipliği yapan tarih başkenti Bursa, ‘2022 yılı Türk Dünyası Başkenti’ unvanı ile Türk dünyasını ağırlamaya hazırlanıyor. Bu kapsamında sene boyunca yapılacak etkinlik ve çalışmalar ile ilgili tanıtım toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile yapıldı.
Türk dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurarak, ortak Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini gelecek kuşaklara aktarmak amacı ile çalışan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimî Konseyi 38. Dönem Toplantısı’nda Bursa, “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçilmişti. Aynı zamanda ‘zenaaat ve halk sanaltları’ dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olan Bursa, Türk dünyasını, Osmanlı başkentinde konuk edecek olmanın heyecanını yaşıyor. Türk Dünyası Kültür Başkenti unvan ile yapılacak olan çalışmalar Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Bursa milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, akademisyenler ve turizmciler katıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, törende yapmış olduğu konuşmada, uzun soluklu bir yolu aştıklarını, 2018 senesinden bu yen temel sürdürdükleri çalışmaların neticesinde Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı almanın haklı gururunu başından geçenleri söyledi. Başkan Aktaş, Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış, medeniyetlerin buluşma noktası, tarihi ve mimari dokusuyla büyüleyen, yeşili ve doğal güzellikleriyle de ziyaret edenleri kendisine hayran bırakan Bursa’nın bu unvanı layıkıyla taşıyacağını belirtti. Başkan Aktaş,
“Türk şehri, Osmanlı payitahtı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 4’üncü büyük şehri, tarihin, kültürün, tabiatın, tarımın, turizmin, sanayinin önde gelen şehri Bursa’mızın Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesini çok değerli buluyoruz. Oldukça çok büyük bir yabancı turist potansiyelimiz mevcut. Bursa’ya yoğun olarak Ortadoğu, Avrupa ve Uzak Asya’dan turistler gelmekle beraber son zamanlarda Özbekistan, Kazakistan Ve Tataristan’dan da ziyaretçilerimiz oldu. Pandemi öncesi verilere göre her yıl yaklaşık olarak 1.5 milyonu aşkın turist ağırlayan şehrimizin global turizmi de derinden etkileyen mevcut koşullar çerçevesinde hedefi, dönem sonunda ziyaretçi sayısını iki katına çıkarmaktır. 2022, Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa için şehrin tanıtımı, değerlerinin dünyaya anlatılması, turizm ve hizmet piyasasının canlanması ve yapılacak etkinlik ve faaliyetlerin kent ekonomisine ciddi katkı sunması bakımından oldukça önemsediğimiz bir yıl” ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar TÜRKSOY ile yapmış oldukları iş birliği çerçevesinde ata sporları, sergiler, TÜRKSOY kültür sanat faaliyetleri, sempozyum ve yayınlar, Türk dünyası müzeler buluşması gibi pek çok faaliyet gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Aktaş, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında hayata geçirmeyi planladıkları bazı projelerden de örnekler verdi. Türk dünyası temalı mimari eserler, park ve meydan düzenlemeleri, Türk dünyasından getirilen sembol ağaçlarla hatıra ormanı, restorasyonlar, Yaşayan Türk Dünyası Kültür Merkezi, Türk mimarisi sempozyumu, Türk mimarları buluşması, farklı coğrafyalarda Türk mimarisi temalı çalışmalar ile Türk dünyasına yeni kalıcı eserler kazandırmayı amaçladıklarını vurguladı. Başkan Aktaş, Türk dünyası temalı kitap fuarı, global müzik festivali, Türk dünyası dergileri ve edebiyatçıları buluşması, Türk ozanları buluşması, Altaylar’dan Uludağ’a şairler buluşması gibi zengin içerikler üstünde çalıştıklarını ifade etti. Sinema ve sahne sanatları alanında Türk dünyasına katkıda bulunmayı hedeflerini dile getiren Başkan Aktaş,
“Türk dünyası temalı kısa film yarışması, belgeseller, 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, tiyatro festivali gibi etkinliklerle sanat severlere güzel anlar yaşatmak istiyoruz. Ulutav’dan Uludağ’a Türk müziği festivali, Türk dünyası temalı konserler, sanatçılar buluşması, Türk dünyası marşı yarışması, destan yarışması gibi etkinliklerle Türk müzik dünyasının sesini bütün dünya’ya duyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Her yıl 21 Mart’ta büyük coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı’nı Türk dünyası ülkeleri ile beraber Bursa’da çeşitli etkinliklerle kutlayacaklarını ve büyük açılış programını yapacaklarını kaydeden Başkan Aktaş,
“Türk dünyası spor müsabakaları şöleni, 4. Dünya Göçebe Oyunları, at yarışları ile Türk kültürü ve spor alanında gelişime ve ortak hafızamıza katkı sunacağız. Türk görsel sanatları ve sergilerini bütün dünya’ya tanıtmak için, Türk dünyası kadın ressamlar buluşması, dünyanın farklı yerlerinde düzenleyeceğimiz Türk kültürüyle ilgili fotoğraf sergileri, Türk Fotoğrafçılar Türk Dünyasını Fotoğraflıyor projesini, Türk dünyası müzeler ve sergiler buluşmaları gerçekleştireceğiz. Her türlü Türk kültürünü gelecek nesillere aktararak, gelenek ve göreneklerimizin unutulmamasını arzuluyoruz. Buna katkıda bulunmak için Türk coğrafyasında oynanan farklı oyunların yer alacağı çocuk oyunları şenliği düzenleyeceğiz. Bursa için bundan sonraki amacımız; şehrimizi dünya genelinde markalaştırmak ve Avrupa kültür başkentleri arasında yerini almasını sağlamak. Bursa için hayallerimiz, hedeflerimiz büyük. Son olarak 26 Ocak 2022’de TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi Toplantısı’nın Bursa’da düzenleneceğini, aynı gün tüm bakanlarımızın katılımıyla Bursa Türk Dünyası Kültür Başkenti 2022 tanıtım toplantısı ve etkinlik takvimini açıklayacağımızı söylemek isterim” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da TÜRKSOY ile insanlıkla yaşıt bir tarihin, dünyada benzeri bulunmayan özgünlük ve zenginlikte bir kültürün varisleri olan Türk halklarının tüm yönleri ile dünyaya anlatılması ve dünya kültürleri içerisinde hak ettiği seçkin yere gelmesi için dur durak bilmeksizin mesai harcandığını söyledi. Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamasının Türkiye’nin tanıtımı açısından da çok ciddi bir fırsat olduğunu dile getiren Bakan Ersoy,
“2012 senesinde Astana ile başlayan ve adeta kültür sancağı gibi Türk dünyasında elden ele taşınmış olan bu emanet bugün artık yılbaşı itibariyle Bursa’da. Bu fırsatı değerlendirip Bursa’yı çok iyi anlatmak gerekmektedir. Zira eğer anlaşılmak istiyorsak iyi bilinmeliyiz ve bilinmek istiyorsak da kendimizi çok iyi anlatmalıyız. Tabi Bursa’ya dahil her ayrıntıyı vermeye zamanımız yetmez. Zira Bursa medeniyetler diyarı, Bitinya, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar adeta burda tarihe yön tayin edilmiş. Değil mi ki Bursa ve Cumalıkızık dediğimizde Kayı boyundan Cihan Devleti Osmanlı’ya dönüşen bir tarih beşiği. Dolayısı ile dünya tarihinin değişimin başladığı yer Bursa ile beraber karşımıza çıkıyor. Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını yine Bursa’yı farklı sahalarda hak ettiği konuma yükseltmek için bir fırsat olarak görmek önemlidir. Geleneksel spor organizasyonlarından fuar ve festivallere, konser ve söyleşilerden sergilere inşallah 2022 yılı Bursa’nın fark yaratacağı bir yıl olacak. Bu kapsamda ilimden spor ve sen temelta oldukça farklı kapıların açılacağı 2022 senesinde herkesi Bursa’yı ziyaret etmeye, alışılmışden moderne kültür ile kucaklaşmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bursa Valisi Yakup Canbolat da 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanının yanında Bursa’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına da dâhil olduğunu hatırlatarak,
“Bursa, en temel karakteristik özelliğini Osmanlı İmparatorluğu’ndan almıştır. Bu yönü ile bakıldığında Bursa, tarihin melez bir şehri olarak görünse de her köşesinde Osmanlı’nın mührünü görmeniz mümkündür. Ülkemizin önemli sanayi ve ticaret merkezi üslerinden birisidir. Bursa hemde tarım kentidir, turizm kentidir, kaplıca kentidir, üniversite kentidir, balıkçılık, dağ ve deniz sporları kentidir. Şehrimiz, el sanatları ve halk sanatları alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına seçilmiştir. Biz yalnızca 2022 senesinde değil daima Türk Dünyasının kültür başkenti olmaya gönüllüyüz, razıyız. Hamdolsun Bursa’ya bu gücü veren pek çok parametre vardır” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, toplantıda ayrıca Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa için özel olarak hazırlanan logoyu da kamuoyuna tanıttı. Logoda alışılmış ve modern çizilerin harmanlandığını dile getiren Aktaş,
“İlk olarak Türk ismini kullanan Göktürkler ve son olarak kullanan Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak noktada buluşturulması amaçlandı. Logodaki Göktürk alfabesi ile Bursa yazısı da bu harmanın bir göstergesidir. Logoda Türk mimarisinin görkemli eserleri arasında yer alan taç kapı figüründen faydalanıldı” dedi.