Dünya gıda fiyatları haziran ayında, bitkisel yağ, şeker ve süt ürünleri endekslerindeki artışların tahıl fiyatlarındaki düşüşle dengelenmesiyle aylık bazda sabit kaldı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre, dünya gıda fiyatları endeksi haziranda bir önceki ayda revize edilen 120,6 seviyesinde kaldı.
Mayıs ayında 120,4 olarak açıklanan gıda fiyatları endeksi, haziranda bir yıl öncesine göre %2,5 ve Mart 2022’deki tarihi zirvesine göre %24,8 düşüş gösterdi.
Ancak Türkiye’deki gıda enflasyonu küresel eğilimin aksine yüksek seyretmeye devam ediyor. Haziranda gıda enflasyonu aylık %1,90 ve yıllık %70,40 olarak gerçekleşti.
Türk-İş’in Ankara’daki gıda fiyatları referans alarak hazırladığı açlık ve yoksulluk raporuna göre, mutfak enflasyonu aylık %0,05 ve yıllık ortalama %82,02 olarak hesaplandı.
FAO Hububat Fiyat Endeksi haziranda aylık %3 geriledi. Endeksteki düşüş, dünya çapındaki rekolte beklentilerindeki iyileşmeden kaynaklandı. Buna karşılık, FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi aylık %3,1 yükseldi. Bitkisel yağ fiyatlarındaki artış, Endonezya’nın palmiye yağı ihracatını kısıtlaması ve Rusya-Ukrayna savaşının güneş ayçiçek yağı tedariğini aksatmasıyla açıklanıyor.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi %1,2 arttı. Artışa, küresel süt kıtlığı ve Avrupa’da kuraklık nedeniyle azalan üretim neden oldu. FAO Et Fiyat Endeksi haziranda değişim göstermedi. Endeks, küresel et talebindeki gerileme ve Brezilya’daki artan sığır eti ihracatıyla istikrar kazandı.
FAO Şeker Fiyat Endeksi ise büyük ölçüde Brezilya ve Hindistan’daki olumsuz hava koşulları ve muson yağmurlarının üretim üzerindeki olası etkisine ilişkin endişeler nedeniyle aylık %1,9 arttı.