enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7600
EURO
36,6062
ALTIN
2.954,78
BIST
9.862,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
13°C
Bursa
13°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
19°C
Advert

Türkiye gıda enflasyonunda yine dünyadan ayrıştı

Türkiye gıda enflasyonunda yine dünyadan ayrıştı
05.07.2024 12:06
12
A+
A-

Gıda Fiyatları Haziranda Beklentileri Boşa Çıkardı

Dünya gıda fiyatları haziran ayında, bitkisel yağ, şeker ve süt ürünleri endekslerindeki artışların tahıl fiyatlarındaki düşüşle dengelenmesiyle aylık bazda sabit kaldı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre, dünya gıda fiyatları endeksi haziranda bir önceki ayda revize edilen 120,6 seviyesinde kaldı.

Mayıs ayında 120,4 olarak açıklanan gıda fiyatları endeksi, haziranda bir yıl öncesine göre %2,5 ve Mart 2022’deki tarihi zirvesine göre %24,8 düşüş gösterdi.

Ancak Türkiye’deki gıda enflasyonu küresel eğilimin aksine yüksek seyretmeye devam ediyor. Haziranda gıda enflasyonu aylık %1,90 ve yıllık %70,40 olarak gerçekleşti.

Türk-İş’in Ankara’daki gıda fiyatları referans alarak hazırladığı açlık ve yoksulluk raporuna göre, mutfak enflasyonu aylık %0,05 ve yıllık ortalama %82,02 olarak hesaplandı.

Tahıl, Şeker, Et, Yağ ve Süt Ürünleri Fiyatları

FAO Hububat Fiyat Endeksi haziranda aylık %3 geriledi. Endeksteki düşüş, dünya çapındaki rekolte beklentilerindeki iyileşmeden kaynaklandı. Buna karşılık, FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi aylık %3,1 yükseldi. Bitkisel yağ fiyatlarındaki artış, Endonezya’nın palmiye yağı ihracatını kısıtlaması ve Rusya-Ukrayna savaşının güneş ayçiçek yağı tedariğini aksatmasıyla açıklanıyor.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi %1,2 arttı. Artışa, küresel süt kıtlığı ve Avrupa’da kuraklık nedeniyle azalan üretim neden oldu. FAO Et Fiyat Endeksi haziranda değişim göstermedi. Endeks, küresel et talebindeki gerileme ve Brezilya’daki artan sığır eti ihracatıyla istikrar kazandı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi ise büyük ölçüde Brezilya ve Hindistan’daki olumsuz hava koşulları ve muson yağmurlarının üretim üzerindeki olası etkisine ilişkin endişeler nedeniyle aylık %1,9 arttı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.