enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Türkiye 1995’ten beri ölçülen Yolsuzluk Algı Endeksi’nde hiç olmadığı kadar geriledi

Türkiye 1995’ten beri ölçülen Yolsuzluk Algı Endeksi’nde hiç olmadığı kadar geriledi
31.01.2024 11:47
49
A+
A-

Türkiye 1995’ten beri ölçülen Yolsuzluk Algı Endeksi’nde hiç olmadığı kadar geriledi Zambiya ve Gambiya gibi ülkelerin gerisine düştü. Yolsuzluk Algı Endeksi: Türkiye 14 basamak daha geriledi, Zambiya ve Gambiya’nın gerisine düştü

Türkiye 1995’ten beri ölçülen Yolsuzluk Algı Endeksi’nde hiç olmadığı kadar geriledi

Türkiye 1995'ten beri ölçülen Yolsuzluk Algı Endeksi'nde hiç olmadığı kadar geriledi

Türkiye 1995’ten beri ölçülen Yolsuzluk Algı Endeksi’nde hiç olmadığı kadar geriledi

EKONOMİ – Türkiye, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün açıkladığı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde bu yıl da gerileyerek Mısır, Zambiya ve Gambiya gibi ülkelerin gerisine düştü.

180 ülke arasında 115. olan Türkiye için bu, tarihin en kötü yolsuzluk algısını gösteriyor. Türkiye geçen yıl 101. sıradaydı. Listenin zirvesinde Danimarka, sonunda ise Somali yer aldı.

Yolsuzluk Algı Endeksi

Şeffaflık Örgütü 1995’ten bu yana çok sayıda ülkede yolsuzluk algısını ülke uzmanlarıyla ve iş dünyası temsilcileriyle görüşerek ölçüyor.

Örgüt, Türkiye’ye dair değerlendirmesinde “Türkiye’nin 2015’ten beri hızla gerilemesi, yürütmenin çok güçlü bir hale gelmesi ile, demokratik denge ve denetleme mekanizmalarının azalmasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Örgüt Türkiye’de yolsuzluğu önleyecek yasaların yetersiz olduğunu, bu yasaların uygulanmasında da isteksiz davranıldığını, yargının bağımsız olmadığını aktardı.

Listenin zirvesinde Danimarka

Türkiye, uluslararası arenada yolsuzluk algısını ölçen önemli göstergelerden biri olan Yolsuzluk Algı Endeksi’nde (Corruption Perception Index – CPI) ciddi bir gerileme yaşadı. 1995 yılından bu yana yapılan ölçümler arasında en düşük seviyeye ulaşarak dikkat çeken bir düşüş sergiledi. Transparency International tarafından her yıl yayımlanan bu endeks, ülkelerin kamu sektöründeki yolsuzluk düzeylerini 0 (en yüksek yolsuzluk) ile 100 (yolsuzluğun olmadığı ideal durum) arasında puanlandırarak sıralar.

Son yayımlanan raporda, Türkiye’nin endekste 14 basamak daha gerileyerek Zambiya ve Gambiya gibi ülkelerin bile gerisine düştüğü gözlemlendi. Bu düşüş, Türkiye’nin yolsuzlukla mücadelede yeterli önlemleri alamadığı ve bu konuda somut adımlar atılması gerektiği yönünde uluslararası toplumda ciddi eleştirilere yol açtı.

Türkiye hiç olmadığı kadar geriledi

Bu gerileme, aynı zamanda yabancı yatırımcılar ve iş dünyası için de önemli bir gösterge niteliğinde. Yolsuzluk algısının yüksek olması, yabancı yatırımların azalmasına, ekonomik büyümenin yavaşlamasına ve ülkenin uluslararası itibarının zarar görmesine neden olabilir. Dolayısıyla, bu durum ekonomik ve siyasi reform ihtiyacını da gündeme getirmekte.

Bu noktada, Türkiye’nin yolsuzlukla mücadele konusunda daha etkin politikalar uygulaması, şeffaflığı artırması ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmesi gerektiği vurgulanmakta. Yolsuzluk Algı Endeksi’nde yaşanan bu ciddi düşüş, sadece bir gösterge olarak kalmamalı, aynı zamanda bu konuda somut adımların atılması için bir uyarı işareti olarak değerlendirilmeli. Türkiye’nin uluslararası imajını güçlendirecek ve ekonomik büyümesini destekleyecek reformlar, bu endekste yaşanan düşüşün tersine çevrilmesi için hayati önem taşımakta.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.