Uraloğlu: “Denizlerimiz Mavi Vatanımız, Bir Karış Toprağımız Ne İfade Ediyorsa Denizlerimizin Bir Kum Tanesi, Bir Avuç Suyu da Bizler İçin Aynı Anlam ve Önemi Taşımaktadır.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’nde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin denizlere hakim bir ülke olduğunu ve Akdeniz ve Karadeniz Havzasındaki ülkelerin deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından anahtar konumda bulunduğunu söyledi.
Uraloğlu, denizlerde seyir, can, mal ve çevre emniyetine büyük önem verdiklerini belirterek, denizleri uydu yardımlı arama kurtarma sistemi, haberleşme sistemleri ve Gemi Trafik Hizmetleri Merkezleri ile yönettiklerini ifade etti.
İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın yoğun gemi trafiğini yönetmek amacıyla Gemi Trafik Yönetim Sistemi projesini hayata geçirdiklerini anlatan Uraloğlu, İzmit, İzmir ve Mersin Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerini de hizmete açtıklarını kaydetti.
İstanbul Boğazı’nda 2023’te 39 Bin Gemi ile 416 Milyon Ton Yük Taşındı
Uraloğlu, boğazların Türkiye için stratejik önemine değinerek, İstanbul Boğazı’nda 2023 yılında toplam 39 bin gemi hareketiyle 416 milyon ton yük taşındığını, bu yüklerin yaklaşık 165 milyon tonunun tehlikeli yükler kapsamında olduğunu söyledi.
Çanakkale Boğazı’nda ise aynı yıl içinde 44 bin 892 gemi hareketi gerçekleştiğini ve 550 milyon ton yük taşındığını belirten Uraloğlu, taşınan tehlikeli yük miktarının toplam 185 ton, 200 metre üzerinde 2 bin 500 tanker geçişi olduğunu bildirdi.
Gemi boy gruplarında özellikle 250 metreden büyük gemilerin sayısında istikrarlı bir artış gözlemlendiğini söyleyen Uraloğlu, kılavuzluk hizmetinin önemine dikkat çekti. İstanbul Boğazı’nda 2003 yılında yüzde 40, 2013 yılında yüzde 51 olan kılavuzlama oranının 2023 yılında yüzde 65’e yükseltildiğini, Çanakkale boğazında ise bu oranın yüzde 29’dan yüzde 55’e çıktığını ifade etti.
Türk Boğazlarından geçen riskli gemilere verilen refakat hizmeti hakkında da bilgi paylaşan Uraloğlu, İstanbul Boğazı’nda 2017 yılında 848 olan refakat hizmeti verilen gemi sayısının 2023 yılı itibariyle 8 bine, Çanakkale Boğazı’nda ise 2 bin 500’e yükseldiğini söyledi.
“Denizde Daha Güvenli ve Tamamen Milli Bir Türkiye İnşa Ediyoruz”
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün görevlerini en üst düzeyde yerine getirmesi için teknolojik gelişmelere ayak uydurduğunu ve filosunu güçlendirdiğini belirten Uraloğlu, Türk tersanelerinde üretilen 4 adet römorkör ve 6 adet kılavuzluk botunun hizmete alınacağını açıkladı.
Milli yazılım ve teknolojinin geliştirilmesine yönelik adımlar da attıklarının altını çizen Uraloğlu, Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistem Yükseltme Projesi hakkında bilgiler verdi. Projede yerli üretim radar, elektro-optik kamera ve radar yön bulucu gibi sistemlerin entegre edileceğini, bu sayede yerli üretim oranının en üst seviyeye çıkarılması hedeflendiğini söyledi.
Uraloğlu, sözlerini tüm Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerinde çalışanlara teşekkür ederek tamamladı.