enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5742
EURO
36,2998
ALTIN
2.993,27
BIST
9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

TÜRK BAYRAĞI ANTARTİKA’DA DALGALANACAK…

TÜRK BAYRAĞI ANTARTİKA’DA DALGALANACAK…
22.01.2019 16:54
312
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Antartika’da meteorolojik çalışmalar yapmanın önemine değinerek, “Meteoroloji konusunda dünya ile yarışan bir ülke olmaya kararlıyız” dedi.

                  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinesinde gerçekleştirilecek olan 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, 29 Ocak 2019 tarihinde başlayacak.

                  2017 ve 2018 yıllarında düzenlenen 1. Ulusal Antartika Bilim Seferi ile 2. Ulusal Antartika Bilim Seferleri’ne diğer ülkelerin üslerinde ve gözlemci statüsünde iştirak eden Türkiye, bu yıl ilk defa geçici “Türk Bilim Üssü” kurma çalışmaları gerçekleştirecek.

                  Yaklaşık bir ay sürecek 3. Ulusal Antartika Bilim Seferi’nde çeşitli üniversitelerden katılan bilim insanın yanı sıra bu yıl ilk kez Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)’nden Mühendis Mehmet Yıkılmaz da görev yapacak. Toplam 11 bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilecek olan projede Türkiye’nin ”Ulusal Kutup Programı” çerçevesinde çeşitli bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yapılacak.

ANTARTİKA’YA YERLİ VE MİLLİ OMGİ…

                  Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 3. Ulusal Antartika Bilim Seferi kapsamında Antartika kıtasına 2 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kuracak. Bir kısmı yerli ve milli ürün geliştirme çalışmaları kapsamında Türkiye’de üretilen cihazların,  yurt dışından temin edilen ürünlerle Türk mühendisleri tarafından sistem mühendisliği yapılarak entegre edilmesiyle oluşturulan OMGİ’lerden iki yıl boyunca veri elde edilecek.

                  OMGİ’lerden alınacak rüzgar hızı, rüzgar yönü, sıcaklık, nem, yağış, basınç, kar kalınlığı, global güneş radyasyonu ve güneşlenme süresi gibi meteorolojik parametreler uydu modem haberleşmesi aracılığıyla MGM merkez sunucuya aktarılarak veri tabanına kaydedilecek. Tüm bu gözlem verileri daha sonra araştırma çalışmalarında kullanılmak üzere Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından ilgili birimlerle paylaşılacak.

                  Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Cumhurbaşkanımızın Antartika’da olan 30 ülkeden biri olma misyonuyla beraber biz de Antartika’da kurulacak Türk Üssü’ne Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM)’müzden bir arkadaşımızı gönderiyoruz. Orada 40 gün boyunca kalacak. İnşallah yakın bir zamanda da hızlı bir şekilde danışman ülke statüsü alıp Antartika’daki kalıcı çalışmalarımıza devam ediyor olacağız. Meteoroloji konusunda dünya ile yarışan bir ülke olmaya kararlıyız. Başta personelimiz Mehmet Yıkılmaz olmak üzere Antarktika’ya gidecek tüm bilim insanlarına başarılar ve kolaylıklar diliyorum.” dedi.

TÜRKİYE’NİN HEDEFİ “DANIŞMAN ÜLKE” OLMAK…

                  1 Aralık 1959’da imzalanan Antartika Antlaşması ile kıtanın yönetimi bugün itibarıyla 29’u danışman, 24’ü gözlemci ülke statüsünde olmak üzere toplam 53 ülkeye ait. Türkiye ise “gözlemci ülke” statüsünde bulunuyor. Türkiye, Antartika’ya düzenlediği bilimsel seferler ve çalışmalarının ardından “danışman ülke” statüsü elde etmeyi hedefliyor.

                  Antartika Bilim Seferine katılacak personele geçtiğimiz Kasım ayında Antalya’da Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından “Beyaz Kıta”da zorlu koşullarda yaşayabilmeleri için çeşitli eğitimler verildi. Kıtaya ulaşımda yolculuğun yüzde 80’i denizde geçtiği için katılımcılara gemide yaşam, hızlı bot kullanımı, gemide örf ve adetler, gemi içerisindeki hiyerarşi, teknik terimler, temel ilk yardım eğitimi gibi bilgiler aktarıldı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.