enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5638
EURO
36,0386
ALTIN
3.001,66
BIST
9.418,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

Tüketici Kredisi’ne dair merak edilenler

Tüketici Kredisi’ne dair merak edilenler
17.10.2024 16:57
6
A+
A-

Tüketici Kredisi

Tüketici kredisi, genellikle ev eşyası, tatil, eğitim ve sağlık gibi harcamalar için kullanılan bir kredidir. Bu kredilerin geri ödemeleri, belirli vade ve faiz oranı üzerinden gerçekleştirilir. Krediler, genellikle teminatsız sunulur, yani kredi karşılığında bir teminat gösterilmesi gerekmez.

Tüketici Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Tüketici kredisi hesaplaması, çekmek istenen kredi tutarı, vade ve faiz oranı gibi faktörlere bağlıdır. Bu hesaplama, aylık taksit tutarını ve toplam ödeme miktarını gösterir.

Tüketici Kredisi Ne Kadar Verilir?

Tüketici kredisi tutarı, bankadan bankaya ve kişinin gelir durumu, kredi notu gibi faktörlere göre değişir. Ancak genel olarak krediler 3 ay ile 36 ay arasında vadeyle verilmektedir. Kredinin faizi, vade sayısına göre değişmektedir.

Tüketici Kredisi Nasıl Alınır?

Tüketici kredisi almak için:

  • Bankaların İnternet Siteleri: Çoğu banka, internet sitesi üzerinden kredi başvurusu imkanı sunar.
  • Mobil Uygulamalar: Bankaların mobil uygulamalarıyla kredi başvurusu yapılabilir.
  • Bankaların Şubeleri: En yakın banka şubesine giderek kredi başvurusu yapılabilir.

Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği

Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği, tüketici kredisi işlemlerini düzenleyen ve tüketicilerin haklarını korumayı amaçlayan bir düzenlemedir. Bu yönetmelik, sözleşmenin şekli, zorunlu içeriği ve sözleşmede değişiklik yapılması gibi konuları ele alır.

Sözleşmenin Şekli

Tüketici kredisi sözleşmeleri, yazılı olarak kurulmalıdır. Sözleşme en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde düzenlenmeli ve bir örneği tüketiciye verilmelidir.

Sözleşmenin Zorunlu İçeriği

Belirli süreli tüketici kredisi sözleşmesinin zorunlu içerikleri şunlardır:

  • Kredinin türü
  • Tüketici ve kredi verenin bilgileri
  • Kredinin süresi
  • Kredi tutarı ve şartları
  • Faiz oranı ve efektif yıllık faiz oranı
  • Ödeme planı
  • Cayma hakkı
  • Erken ödeme hakkı
  • Tüketicinin başvurabileceği çözüm yolları

Sözleşmede Değişiklik Yapılması

Belirli süreli kredi sözleşmelerinin şartları, tüketici aleyhine değiştirilemez. Belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde ise akdi faiz oranının artırılması, tüketiciye 30 gün önceden bildirilmelidir. Tüketici bu değişikliği kabul etmezse sözleşmeyi feshedebilir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.