enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
8°C
Bursa
8°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Açık
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Advert

TÜİK’in enflasyon sepeti için dikkat çeken hesaplama

TÜİK’in enflasyon sepeti için dikkat çeken hesaplama
08.07.2024 13:50
12
A+
A-

TÜİK’in Gizlenen Verileri: Enflasyon Hesabının Ardındaki Gerçekler

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verileri, Nisan 2022’den bu yana madde sepeti verilerini yayınlamayı bırakmasının ardından şeffaflık açısından tartışmalara yol açtı.

TÜİK, “Kamuoyunun yanlış yorum yapmasını önlemek ve yanlış anlamaların doğmasını engellemek” gerekçesiyle enflasyon hesabında yer alan maddelerin fiyatlarını iki yılı aşkın bir süredir açıklamıyor. Ancak bu durum, toplumda gizlilik suçlamalarına ve verilerin doğruluğuna dair şüphelerin artmasına neden oldu.

Ekonomist Alaattin Aktaş, Nisan 2022’de yayınlanan son verilerin endeksteki değişim oranlarını kullanarak güncel madde fiyatlarını hesapladı. Aktaş’ın “İşte TÜİK’in Gizlediği Madde Fiyatları” başlıklı yazısında yer alan hesaplamalar, TÜİK verilerinin gerçeği tam olarak yansıtmadığını ortaya koydu.

Hesaplamalara göre, TÜİK verilerinde yurt ücreti 457 lira olarak baz alınırken, gerçek yurt ücreti 1.200 liraya yükselmiş durumda. Benzer şekilde, ev kira fiyatı 5.845 lira olarak belirlenirken, gerçek kira fiyatları ortalama 7.500 liraya ulaştı.

Dana eti fiyatı Nisan 2022’de TÜİK verilerine göre 111 lirayken, Haziran 2024’te 433 liraya, süt fiyatları 10 liradan 29 liraya, zeytinyağı fiyatları 64 liradan 113 liraya, doktor muayene ücreti 28,22 liradan 33,69 liraya, taksi ücreti ise 21 liradan 75 liraya çıkmış durumda.

Bu veriler, TÜİK’in enflasyon hesaplamalarının gerçeği tam olarak yansıtmadığını ve toplumun enflasyonun gerçek boyutlarını doğru bir şekilde anlayamadığını göstermektedir. Enflasyon verilerinin şeffaf ve doğru bir şekilde sunulması, ekonomik kararların sağlıklı bir şekilde alınmasında hayati önem taşımaktadır.

TÜİK’in madde sepeti verilerini yayınlamaması, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine neden olmakta ve enflasyona ilişkin güvenilir kaynakların eksikliğini doğurmaktadır. Bu durum, ekonomik istikrarı tehlikeye atarken, toplumda hükümete olan güvenin de zedelenmesine yol açmaktadır.

Yurttaşların enflasyonun gerçek boyutlarını ve ekonomik gelişmeleri doğru bir şekilde anlayabilmesi için TÜİK’in madde sepeti verilerini tekrar yayınlamaya başlaması gerekmektedir. Şeffaflık ve hesap verebilirlik, sağlıklı bir ekonomi için olmazsa olmaz unsurlardır.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.