TÜİK’in Gerçek Dışı Beyanı Mahkemeye Ortaya Çıktı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), gerçek hayat pahalılığını yansıtmayan enflasyon verileri açıklayarak işçi, memur ve emeklilerin düşük zam almasına neden olduğu eleştirilerine maruz kalıyor. Üstelik TÜİK’in Ankara 6. İdare Mahkemesi’ne sunduğu savunma dilekçesinde yer alan bir ifade, kurumun gerçek dışı beyanlarda bulunduğunu ortaya koydu.
Fiyatların Gizlenmesi
TÜİK, mahkemeye verdiği dilekçede, ürün fiyatlarını yayınladığını bildirdi. Ancak kurum, 2022’den bu yana madde sepetindeki mal ve ürün fiyatlarını yayınlamıyor. Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz, TÜİK’e dava açarak enflasyon hesabında kullanılan fiyatların gizlendiğini öne sürdü. Mahkeme de TÜİK’ten bu fiyatların yer aldığı belgeleri talep etti.
Gerçek Dışı Beyan
Ancak TÜİK, fiyat listesini mahkemeye vermedi. Aksine, fiyatların yayınlandığına dair gerçek dışı bir beyanda bulundu: “TÜFE ortamında derlenen mal ve hizmetlerin aylık ortalama fiyatları ve madde ağırlıkları TÜİK internet sayfasında yayımlanmaktadır. Kullanıcıların yayınlanan ortalama fiyatlar ve madde ağırlıklarını kullanarak TÜFE’yi ufak sapmalarla hesaplamaları mümkündür.”
Meclis’e Yansıma
TÜİK’in gerçek dışı beyanı, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da tartışma konusu oldu. CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’ya, “Sepetteki malların fiyatlarını neden gizliyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Çetinkaya’nın “Eurostat da açıklamıyor” cevabına Bakırlıoğlu, “Ama siz açıklıyordunuz. Neden vazgeçtiniz? Çünkü açıkladığınız rakamlarla haldeki fiyat ve pazardaki fiyat arasında makas açıldı” diye karşılık verdi.