Bursa ve ülke sanayileşmesine katkı sağlayan pek çok değerler yetiştiren Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kuruluşunun 150. Yılı kutlamalarının hazırlıkları yapılan basın toplantısıyla duyuruldu. Okul içerisinde düzenlenen basın toplantısına; Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Tophane E.M.L. Güçlendirme Vakfı Başkanı Necmettin Pınar, 150. Yıl Kutlama Komitesi Başkanı Vehbi Varlık ile Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Yusuf Ay katıldı.
“Buradan yetişenler, büyük Türkiye hedefine katkı koymaya devam edecektir”
Türkiye sanayisine yön veren Bursa’nın gücünü, böyle meslek liselerinden aldığını ifade eden Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger şunları söyledi: “Ülkelerin ya da şehirlerin gelişmelerine etki eden pek çok unsur var. Coğrafi konum, ulaşılabilirlik, yer altı ve üstü zenginlikleri. Ancak bunların var olabilmesi için gereken yegâne unsur yetişmiş insan gücüdür. Bursa, sanayi noktasında Türkiye’ye yön veren şehirlerden bir tanesi. Bu gücü böyle meslek liselerimizden alıyor. 93 Harbi’nde ve 1. Dünya Savaşı’nda yer alan askerlerimizin elbiselerinin dikimi bu okulun ulusal anlamdaki ilk uygulaması ve icraatıydı. Bu okul; ülkemizin en zor zamanlarında kurulmuş, mesleki eğitimde yeniden yapılanmayı tesis eden, usta çırak ilişkisini sürdüren ve günün şartlarına uyum sağlayan kimliğiyle sadece Bursa’ya yön veren değil; Türkiye’ye yön veren pek çok idareci, sanatkâr ve iş adamını çıkarmıştır. Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 150.yılı kutlu olsun. Bu kutlamalar, umarım ki Türkiye’de mesleki eğitim algısının gelişimi konusunda da katkı sağlayacaktır. Buradan yetişen pek çok iş adamı da yerli ve milli üretim yapmak suretiyle büyük Türkiye hedefine katkı koymaya devam edecektir.”
“Üreten ve güçlü bir Türkiye için meslek okullarımıza sahip çıkmalıyız”
“Bursa’nın iş dünyasına yön veren birçok değerini yetiştiren bu köklü kuruluşun bir mezunu olmaktan gurur duyuyorum” diyerek sözlerine başlayan 150. Yıl Kutlama Komitesi Başkanı Vehbi Varlık ise şöyle konuştu: “Yerli üretimin arttırılması ve gelişmesi için sanayimizin iyi yetişmiş gençlere ihtiyacı olduğu uzun yıllardır üzerinde konuştuğumuz bir gerçek. Ülkemizdeki mesleki ve teknik okullar bu ihtiyacın karşılanmasında ve sanayinin gelişiminde önemli bir rol üstleniyor. Bu ulvi görevi yıllardır layıkıyla yerine getiren Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nin 150. yılını kutluyoruz. Mesleki ve Teknik okulların eğitim kalitesinin arttırılması ve bu okullardan mezun olan öğrencilerin istihdam edilmesi için, Bursalı sanayiciler olarak bizlere büyük iş düşüyor. Biz iş adamları olarak mesleki uygulamalara yıllardır elimizden geldiğince destek veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Üreten ve güçlü bir Türkiye için, okullarımıza sahip çıkmalı ve tüm sanayiciler el ele verip desteklerimizi sürdürmeliyiz. Bizler bu kapsamda İl Mili Eğitim Müdürlüğümüz ve okul yöneticilerimizle Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’u yerinde ziyaret ettik. Bu anlamda bizlere destek veren ve organizasyonu sağlayan Milletvekilimiz Refik Özen’e de çok teşekkür ediyoruz. Hep birlikte güzel işlere imza atacağımıza inancımız tamdır.”
“Mesleki ve teknik eğitimde ülkemizin öncü okulu olmayı sürdüreceğiz”
Okulun, 1868 yılında Bursa Valisi İzzet Başa tarafından o dönemdeki kimsesiz ve yoksul çocukları korumak ve onlara meslek öğretmen amacıyla Islahane amacıyla açıldığını ve daha sonra Hamidiye Sanayi Mektebi adıyla hizmet verdiğini hatırlatan Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Yusuf Ay, “Okulumuzun yetiştirdiği kişiler, ülkemizin sanayisinde ve birçok önemli yerlerde hizmet vermiştir. Okulumuz sadece mesleki ve teknik anlamda değil, sosyal, kültürel, spor ve ekonomi alanlarında da önemli isimler yetiştirmiştir. Okulumuzda bugün itibariyle, 9 meslek alanında 222 kadrolu öğretmen ile 2 bin 250 öğrenciye mesleki eğitim verilmektedir. Ulu Şehir Bursa’nın 150 yıllık bu çınarı, mesleki ve teknik eğitimde ülkemizin model alınan öncü okulu olmaya devam edecektir” diye konuştu.
“Bu okul çok büyük, köklü ve özel bir okul”
Tophane E.M.L. Güçlendirme Vakfı Başkanı Necmettin Pınar da şunları söyledi: “Okulumuzun ve öğrencilerimizin yararına kurulmuş bir kurum olan Vakfımız, 1984’ten bu yana hizmetlerini sürdürüyor. Amacımız; ihtiyacı olan öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak, okulumuzun ihtiyacı olan lojistik ve fiziki hizmetlerin kazandırılmasına öncülük etmek ve öğrencilerimizin gelişimine katkı sağlayacak malzemelerin alımını sağlamaktır. Ben öğrenciliğimi ve öğretmenliğimi bu okulda geçirdim. Ben ayrıldım kızım geldi o da bu okulda okuyup mezun oldu. Bu okul çok büyük, köklü ve özel bir okul. İnşallah 150. Yılımız da çok güzel kutlamalara sahne olacaktır.”
Tophane Sanat Okulunun tarihi bu müzede
Toplantının ardından, okul bahçesinde yer alan ve 2015 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı’nın, müzeye dönüştürülmüş hali olan ‘Tophane Sanat Okulu Müzesi’ de ziyaret edildi. Burada Tophane Sanat Okulunun 150 yıllık tarihine dair yer alan dokümanlar ve eserler yakından incelendi.