TEKNOSAB Lojistik Teknopark GSYF Yeni Yatırımcılarla Büyüyor Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Kasım Ayı Meclis Toplantısı’nı Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirdi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Meclis Başkanı Ali Uğur ve meclis üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, Bursa ekonomisinin stratejik dönüşümüne yön verecek önemli bir adım atıldı.
Türkiye’nin yüksek teknoloji odaklı ilk üretim merkezi olan TEKNOSAB’da, Güney Marmara’nın en kapsamlı lojistik merkezi olarak planlanan TEKNOSAB Lojistik Teknopark’ın Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) modeliyle hayata geçirilmesi için BTSO’nun da pay sahibi olmasını sağlayacak karar, meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.
Bu karar ile BTSO, TEKNOSAB Lojistik Teknopark GSYF’nin gelecekteki değer artışı ve kar payı dağıtımından yararlanma imkânı elde etti. Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi odası olarak BTSO, Bursa’nın ekonomik dönüşümüne katkı sağlamak için stratejik bir yatırım hamlesine daha imza atmış oldu.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin ikinci yüzyılına yakışır yenilikçi ve vizyoner projeleri hayata geçirmeye devam ettiklerini belirtti. Başkan Burkay, kısa süre önce kuruluş süreci tamamlanan TEKNOSAB Lojistik Teknopark Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun (GSYF) ilk ihraç süreçlerini Bursa iş dünyasıyla başlattıklarını hatırlatarak, fona kısa sürede beklenenin üzerinde bir talep geldiğini ve bu fonun yatırımcı sayısı açısından Türkiye’nin en büyük GSYF’si haline geldiğini vurguladı.
Şimdiye kadar GSYF’ye 550’den fazla yatırımcının başvuruda bulunduğunu belirten Burkay, “210 milyon dolarlık yatırım bütçesi ile başlattığımız fonda ilk ihraçlarımız hızla devam ediyor. BTSO üyeleri ve TEKNOSAB yatırımcılarıyla başlattığımız süreçte 55 milyon dolar hedefini aşarak şu anda 75 milyon dolara ulaştık. Hesap açma işlemlerimiz de büyük bir hızla sürüyor. Türkiye’de SPK onaylı 390’a yakın GSYF arasında, tabana yaygınlık açısından en geniş yatırımcı kitlesine ulaşan fon olan TEKNOSAB Lojistik Teknopark GSYF, diğer oda ve borsalara da örnek teşkil ediyor,” ifadelerini kullandı.
Burkay, bu başarının yalnızca Bursa için değil, Türkiye genelinde ekonomik dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Bursa’nın tarih boyunca birçok ilke imza atmış bir şehir olduğunu vurgulayan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi olan Bursa OSB’nin 1961 yılında BTSO’nun öncülüğünde hayata geçirildiğini hatırlattı. Ayrıca, Celal Sönmez döneminde Bursa Serbest Bölgesi’nin (BUSEB) kurulmasının, Bursa’nın ekonomik vizyonunu genişleten önemli adımlardan biri olduğunu belirtti. Başkan Burkay, bu projelerin başlangıç döneminde çeşitli eleştirilere maruz kaldığını anımsatarak şunları söyledi:
“Bursa’nın gücü, bu projelerin her birini başarıyla hayata geçirmeye fazlasıyla yetti. Tarih eleştirenleri değil, hayata geçirenleri yazıyor. TEKNOSAB Lojistik Teknopark GSYF projesi için de imtiyazlı fonların ihraç süreçleri yıl sonunda tamamlanacak. Bugüne kadar binlerce üyemizle bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik ve bu süreç devam ediyor. Web sayfamız, sunumlarımız ve sosyal medya kanallarımızla tüm soruları yanıtlayarak şeffaf ve etkin bir süreç yönetiyoruz.”
Başkan Burkay, TEKNOSAB Lojistik Teknopark’ın bölge için taşıdığı stratejik öneme de dikkat çekerek, “İnşallah 30 ay gibi kısa bir sürede, bölgenin en büyük ve kapsamlı projelerinden birini hayata geçirmek bizlere nasip olacak. Bu proje ile değer artışı ve kar payı dağıtımlarından daha fazla sanayici, tüccar ve esnafımızın yararlanmasını hedefliyoruz. Bursa iş dünyasının bu projeden elde edeceği kazanımların, şehrimizin ekonomik kalkınmasında büyük bir etkisi olacağına inanıyorum,” dedi.
Konuşmasını, “Ürettiğimiz değerlerden Bursa iş dünyamız faydalanacak” ifadeleriyle tamamlayan Burkay, bu kapsamlı projede emeği geçen tüm meclis üyelerine ve destek veren iş dünyası temsilcilerine içten teşekkürlerini iletti. Bu projeyle Bursa’nın bir kez daha vizyoner bir lider olarak Türkiye’nin geleceğine katkı sağlayacağını vurguladı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, oda olarak en önemli hedeflerinin, iş dünyasının geleceğe umutla bakmasını sağlayacak yenilikçi iş modellerini hayata geçirmek olduğunu ifade etti. Burkay, “Stratejik dönüşümü mümkün kılacak yenilikçi iş modellerini geliştirmek bizim için bir zorunluluk. Ancak bu süreçteki yaklaşımımız net: ‘Üretilen bir değer varsa, bu değeri tüm Bursa sahiplenmeli ve bundan herkes faydalanmalı.’ TEKNOSAB Lojistik Teknopark GSYF bu anlayışın somut bir örneği. Tarihi bir iş modeli olan bu yapı, Türkiye’de ilk kez kuruldu ve kısa sürede tabana yaygınlık açısından en büyük fon haline geldi,” dedi.
Başkan Burkay, ekonomik zorlukların yaşandığı bir dönemde hayata geçirilen bu projenin, Bursa iş dünyasına yeni bir umut ışığı olduğunu vurguladı. Aynı zamanda, bu projeyle beraber iş yapma kültürünün güçlendiğini belirterek, gelecekte Bursa iş dünyasının daha da fayda sağlayacağı yeni fonların planlandığını dile getirdi.
Burkay, “Bugüne kadar meclis üyelerimizle birlikte Türkiye’ye örnek gösterilen pek çok projeye imza attık. Tarih hiçbir şey yapmayanlara hesap sormaz ama risk alarak proje üretenler genellikle eleştirilir. Ancak geçmişte olduğu gibi, bundan 50 yıl sonra da bu BTSO Meclisi, vizyoner projelere imza atan bir ekip olarak gururla anılacak. Her adımımız, her hayata geçirdiğimiz proje, yalnızca bugünü değil, Bursa’nın geleceğini de inşa ediyor ve hepimizin hanesine altın harflerle yazılıyor,” ifadelerini kullandı.
BTSO’nun Bursa iş dünyasının merkezi olduğunu vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, üniversitelerdeki bilimsel ve akademik bilgi birikimini iş dünyasıyla entegre edecek deneyim ve tecrübenin BTSO çatısı altında bulunduğunun altını çizdi. İş dünyasının en temel ihtiyacının doğru ve kapsamlı bir planlama olduğuna dikkat çeken Burkay, “Bursa dışında, planlamasını tamamlamamış bir büyükşehir neredeyse kalmadı. Bursa’nın kalkınması için bu planlama, iş dünyasının hassasiyetlerini göz önünde bulunduran, sahayı ve dinamikleri bilen kişi ve kurumların katkılarıyla bir an önce hazırlanmalı ve hayata geçirilmelidir,” dedi.
Burkay, Bursa’nın stratejik önemine dikkat çekerek, “Planlamanın merkezinde mutlaka Bursa’nın ekonomik kalkınması olmalı. Bu kentin konumu gerilerse, yeniden üst sıralara çıkma fırsatını kolay kolay yakalayamayız. Tarih boyunca bu durum pek çok şehrin başına geldi. Aynı kaderi Bursa’nın yaşamaması için bu şehrin aydınlarının ve yöneticilerinin omuzlarında büyük bir sorumluluk var. BTSO olarak bu konuda yorulmadan çalışmaya ve aynı talepleri gündeme getirmeye devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.
Başkan Burkay, doğru bir yol haritası oluşturulmasının önemine işaret ederek, “Bursa’nın hak ettiği yere ulaşması için sadece BTSO değil, tüm sivil toplum kuruluşlarının aynı duruşu sergilemesi gerektiğine inanıyorum. Bu şehir için doğru adımları atmak, hepimizin ortak sorumluluğu,” diyerek konuşmasını tamamladı.
BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, 2024 yılını iş dünyası için bir “mücadele yılı” olarak tanımladı. Ekonomide yeniden bir dengelenme sürecinin içinde olduklarını belirten Uğur, “Ekonomi yönetimimiz, yaklaşık bir yıldır bu süreci yürütüyor ve sonuçların görülmesi zaman alacaktır. Bu süreçte temel hedef, enflasyonu düşürürken büyümeden taviz vermeden kademeli bir ilerleme sağlamaktır. Enflasyon ve büyüme arasındaki bu hassas denge korunabildiği takdirde ülkemizin yeni bir büyüme hamlesine geçebileceğine inanıyoruz,” dedi.
Uğur, bu dengeleme sürecinde kritik olanın doğru politikalarla yapısal reformların sabırla ve sürdürülebilir bir şekilde hayata geçirilmesi olduğunu vurguladı. “Ülke olarak tüm zorlukların üstesinden gelebilecek bir potansiyele sahibiz,” diyen Uğur, Bursa iş dünyasının bu süreçte küresel dinamikleri doğru okuyarak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Bursa’nın geleceği için stratejik bir yol haritası oluşturmanın aciliyetine işaret eden Uğur, “Büyüyen ve fırsatlarla dolu bir dünyada doğru stratejilerle güçlü bir konum elde etme şansımız var. Ancak bu hedefe ulaşmak için vakit kaybetmeden bir kent anayasası hazırlamamız gerekiyor,” ifadelerini kullandı. Uğur, Bursa iş dünyasının doğru planlama ve koordinasyonla bu zorlukları aşabileceğine inandığını belirterek, “Doğru adımlar atıldığında Bursa ve Türkiye ekonomisi için güçlü bir kalkınma dönemi başlayacaktır,” dedi.