Bir yerde öteden beri olagelen davranış demektir.
Hemen belirteyim ki, özel hukuk alanında, “teamül” terimi yerine “örf ve âdet” teriminin kullanılması daha yaygındır.
Toplum içinde mevcut bir davranışın örf ve âdet kuralı olabilmesi için, bu davranışın her şeyden önce sürekli tekrarlanan bir davranış olması gerekir.
Gelip geçici davranışlar örf ve âdet kuralı haline gelemezler.
Mecelle’nin 166’ncı maddesine göre, âdetin “kadim” olması gerekmektedir. Yine aynı madde kadimi şöyle tarif etmektedir: “Kadim odur ki evvelini bilür olmaya”.
Keza Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait bir kanunnamede şu tarif verilmiştir: “Kadim kırk elli yıla denmez; kadim odur ki anın evvelini kimesne bilmeye.”
Diğer yandan kökeni çok eskilere giden uygulama kesintisiz olmalı, istikrarlı bir şekilde tekrarlanmalıdır. Bu husus Mecelle’nin 41’inci maddesinde “âdet ancak muttarid oldukta muteber olur” ifadesiyle anlatılmıştır.
Sürekli tekrarlanan bir davranış biçiminin bir örf ve âdet kuralı haline gelebilmesi için o davranış biçimine uyulmasının zorunlu olduğu yolunda toplumda genel bir inanç doğmuş olmalıdır.
Bir de MHP’nin teammülleri vardır ki sağlam ve hakiki kurallardır.
Geçtiğimiz hafta Bursa MHP’de teammül dışı şeyler oldu.
Ahali pek bi şaşırdı.
MHP Osmangazi İlçe Başkanının MHP Bursa İl Başkanı olarak geleceği açıklandı.
Osmangazi İlçe Başkanı tebrikleri kabul etti.
Kendi sayfasında kutlamalara eyvallah çekti.
Lakin aradan dört gün geçtikten sonra bu sefer mevcut MHP İl Başkanının görevine devam ettiği, herhangi bir değişiklik olmayacağı bildirildi.
Öyle ki bu durum, durumdan bi haber olan Bursa’nın köşe yastıklarının gündemine bile geldi ki ”MHP Bursa’da özel durum” diye köşelerinde çiziktiriverdiler.
Tabi normalde MHP’yi yok sayan Bursa’nın sözde gazeteci köşe yastığı müsveddeleri teammül dışı bir durum görünce lapin gibi atlamasalar olmazdı.
Şimdi birader…
Duruma şaşıran ahali soruyor!
– Yerel seçimlere bu kadar az kalmışken bu sözde değişiklik neyin nesi?
– Teammüllere göre MHP Genel Merkezinden resmi bir atama olmamasına rağmen Osmangazi İlçe Başkanı tebrikleri neden kabul etti?
– Her iki duruma da İl ve İlçe Başkanlıklarından neden bir açıklama yapılmadı?
– Basında çıkan haberlere göre Osmangazi İlçe Başkanının İl’e atandığı doğru ama sonra da atamanın geri çekildiği de doğru mu?
– Böylesine kallavi günlerden geçerken, gündemde AF ve EYT yasaları önem arzederken, Türkiye’nin gözbebeği Bursa’da bu tarz polemiklere gerek var mı?
Akabinde ve detayında sevgili kardeşlerim…
2018’i bitirip 2019’a gevrek attığımız şu mübarek ekim ayında, güzide MHP ahalisi yerel yönetimlerde olan bitenleri basın yoluyla mı öğrenecek?
Şuracıkta yerel seçimlere ramak kalmışken, gizli kapaklı işler ne MHP kültürüne, ne MHP disiplinine ne de MHP teammüllerine uymaz.
Biri de çıkıp resmi olarak, şöyle-böyle oldu, durum budur demiyor.
Demeyince de Osmangazi İlçe Başkanının hala liste yapmaya çalıştığını fısıldamak da bize kalıyor.
Ahali el mecbur fısıltı gazetesiyle idare etmeye çalışıyor.
Ne yapalım yani, şu dijital çağda dumanla mı haberleşelim?
NOKTA