enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2863
EURO
37,0253
ALTIN
3.028,14
BIST
8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
22°C
Bursa
22°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
19°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
18°C

Taze, kuru ya da dondurulmuş fark etmiyor: İşte kolesterolü düşürüp kalbi koruyan mucize meyve

Taze, kuru ya da dondurulmuş fark etmiyor: İşte kolesterolü düşürüp kalbi koruyan mucize meyve
26.10.2024 11:54
6
A+
A-

Çilekler Kalp Sağlığına ve Ötesine Fayda Sağlıyor

Kalp hastalıkları dünya genelinde başlıca bir ölüm nedeni olmaya devam ediyor, ancak çileklerin kalp sağlığını desteklemenin ve kolesterolü düzenlemenin lezzetli ve doğal bir yolu olabileceği ortaya çıktı.

Çilekleri düzenli olarak tüketmenin (günde 1-4 fincan) kalp sağlığıyla ilgili önemli faydaları olduğu bulundu. Kaliforniya Üniversitesi Davis’teki araştırmacılar tarafından yapılan ve California Çilek Komisyonu tarafından desteklenen bir inceleme, 2000-2023 yılları arasında yayınlanan 47 klinik çalışma ve 13 gözlemsel çalışmanın sonuçlarını değerlendirdi.

Çilekler, polifenoller ve lif gibi faydalı bitki besinleri bakımından zengindir. Bu besinlerin iltihabı azalttığı, “kötü” kolesterol (LDL) ve trigliseritleri düşürdüğü görüldü. Bu etkiler, kalp sağlığının iyileştirilmesine ve kardiyovasküler risk faktörlerinin daha iyi yönetilmesine yol açar.

Çilek, ister taze ister dondurulmuş ister kurutulmuş halde tüketilsin, kalp sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle kalp hastalığı riski yüksek olanlar için günlük bir fincan çilek faydalı olabilir.

“Çilekler kalp sağlığına faydalı bitki besinleri açısından zengindir,” diyor araştırmanın baş araştırmacısı Dr. Roberta Holt. “İncelememiz, düzenli çilek tüketiminin yalnızca kolesterolü düşürmekle kalmayıp aynı zamanda kalp hastalığının temel nedeni olan iltihabı azaltmaya da yardımcı olduğunu buldu. Bu, günlük rutininize sadece bir fincan çilek eklemenin kardiyovasküler olay riskinizi önemli ölçüde azaltabileceği anlamına geliyor.”

Kalp sağlığının yanı sıra çilekler beyin sağlığı için de faydalı olabilir. İnceleme, çileklerin zengin flavonoid içeriği sayesinde bilişsel gerilemeyi geciktirmeye ve bunamaya karşı korumaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Çilekler bilişsel işlevi destekleyebilir ve yaşlanma sürecine bağlı oksidatif stresi azaltabilir.

“İnsanlar sağlıklarını yönetmek için doğal çözümler arıyorlar ve çilekler kalp sağlığını desteklemek için uygun fiyatlı, lezzetli ve kullanışlı bir yol sunuyor,” diyor beslenme uzmanı Toby Amidor. “Çilekler, özellikle C vitamini olmak üzere bitki besinleri, lif ve vitaminlerle doludur. Smoothielere, yoğurda, salatalara kolayca eklenebilir veya atıştırmalık olarak tüketilebilirler.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.