enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5295
EURO
36,1802
ALTIN
3.008,96
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Advert

Taşkent’te Atom Teknolojileri Bilgi Merkezi açıldı

Taşkent’te Atom Teknolojileri Bilgi Merkezi açıldı
22.05.2019 10:46
341
A+
A-

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’yi inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Atom Teknolojileri Bilgi Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.

 

Rosatom ve Özbek Nükleer Enerji Ajansı “Uzatom” ortak projesi olan ‘Atom Teknolojileri Bilgi Merkezi’ Taşkent’te düzenlenen törenle açıldı.

Etkinliğe, Özbekistan Enerji Bakanı Vekili Uzatom Ajansı Genel Direktörü Jurabek Mirzamakhmudov, Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Başkanı Behzod Yuldaşev, Özbekistan Cumhuriyeti’nde Rusya Cumhuriyeti’nin Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Vladimir Tyurdenev, Özbek ve Rus nükleer endüstrilerinin temsilcileri ve Taşkent öğrencileri katılım gösterdi.

Taşkent Bilgi Merkezi, Özbekistan sakinleri için, herkesin atomun ne olduğunu, nükleer enerji santrallerinin nasıl çalıştığını, enerji dışı alanlarda atomik teknolojilerin uygulandığı sektörler ve çok daha fazlasını öğrenebilecekleri bir platform olacak. Merkezin tanıtımı okul çocukları, öğrenciler ve yetişkinler olarak farklı yaşlardaki ziyaretçiler için tasarlandı.

Bilgi merkezinin faaliyetleri ticari olmayıp, tüm eğitim faaliyetleri merkezin misafirleri için ücretsiz olacak. Merkezde, bilim adamlarının halka açık dersleri, nükleer sanayi temsilcileriyle toplantılar gibi birçok etkinlik gerçekleştirilecek.

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev,“Bilgi Merkezi’nin açılması, Özbekistan’ın ilk nükleer santralini kurulması için kapsamlı projenin uygulanmasının önemli bir parçasıdır. Herhangi bir ülkede nükleer altyapının oluşumunun ve gelişmesinin toplumun çoğunluğu tarafından desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Ve halk desteğinin oluşumundaki asıl rol eğitim çalışmalarına aittir. Bu amaçla Atom Teknolojileri Bilgi Merkezleri oluşturuluyor” dedi.

Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Başkanı Behzod Yuldashev ise, “Taşkent’teki Atom Teknolojileri Bilgi Merkezi, herkesin nükleer enerjiyle ilgili sorulara cevap alabileceği, yeni bir bilgi sayfası keşfedeceği, nükleer enerjinin insanlığın en acil ihtiyaçlarını sağlamada oynadığı önemli rolü öğrenebileceği yer olacak” ifadelerini kullandı.

Özbekistan’da açılan bilgi merkezi en gelişmiş bilgi merkezi olma özelliğini taşıyor. Merkezin açılışına hazırlanırken en son trendler dikkate alındı. Ziyaretçilerin çeşitli görsel işitsel teknolojiler aracılığıyla barışçıl atom hakkında bilgi alması için tasarlandı. Bilgilendirme merkezi, modern multimedya cihazlarıyla donatıldı. Rusça ve Özbek dillerinde benzersiz video programları, tarımda atom teknolojilerinin kullanımını gösteren etkileşimli bir duvar paneli ve Özbekistan Cumhuriyeti’nde kurulacak bir nükleer enerji santralinin modeli yer alıyor. Merkezdeki video salonunda ise nükleer enerji, reaktör güvenlik sistemleri ve nükleer teknolojilerin çeşitli endüstrilerdeki uygulamaları hakkında çeşitli popüler bilim filmlerini izlemek de mümkün olacak.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.