enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5742
EURO
36,2998
ALTIN
2.993,27
BIST
9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Advert

Taşınacaklar dikkat: Evden eve nakliyede “yetkili şirket” uyarısı

Taşınacaklar dikkat: Evden eve nakliyede “yetkili şirket” uyarısı
23.06.2024 12:00
22
A+
A-

Taşınma Sezonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz aylarının gelişiyle taşınma sezonu da başlıyor. Evden Eve Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ayılmaz, yoğun bir döneme girildiğini ve fiyatlarda önemli bir artış olduğunu belirtiyor. Ayılmaz, fiyat artışlarının işçilik ve ambalaj malzemelerindeki maliyetlerden kaynaklandığını ve yakıt giderlerinin de etkili olduğunu ifade ediyor. Taşınma fiyatlarının 25.000 liradan başlayıp 80-100 bin liraya kadar çıktığını, İstanbul’daki mesafe ve kat farklarının da maliyeti etkilediğini vurguluyor.

Ayılmaz, kentsel dönüşümün de taşınma işlerini artırdığını, eşyaların depolanma talebinde ciddi bir yükseliş olduğunu belirtiyor. 2+1 bir evin eşyalarının depolama ücreti aylık 5.000 lira+KDV’den başlıyor.

Yasal Şirketleri Tercih Edin

Ali Ayılmaz, sektörde korsan taşıma sorunlarının yaşandığını ve denetimlerin artması gerektiğini vurgulayarak tüketicilere uyarıda bulunuyor. Tüketicilerin taşınma işleri için yasal şirketleri tercih etmeleri ve online platformlara güvenmemeleri gerektiğini belirtiyor. Taşıma sözleşmesinin muhakkak yapılması ve şirketin yetkili olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının İstanbul Bölge Müdürlüğü’nden de bu konuda bilgi alınabileceğini ekliyor.

Ayılmaz, sorun yaşadıklarında dernek olarak mağduriyetlerin giderilmesine çalıştıklarını, korsan firmaları takip ettiklerini ve ilgili kurumlara bildirdiklerini belirtiyor. Vatandaşları bu konuda duyarlı olmaları ve ucuz fiyatlı, logosu ve ünvanı olmayan firmaları tercih etmemeleri konusunda uyarıyor.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu da tüketicilerin evden eve taşımada dikkat etmesi gereken noktaları vurguluyor. Taşıma sözleşmesinin dikkatli okunması, sigorta yoksa kendisinin yaptırması gerektiğini belirtiyor. Kıymetli eşyaların liste yapılarak taşıyıcıya verilmesi ve imzalatılması tavsiyesinde bulunuyor.

Ağaoğlu, online platformlar üzerinden yetkisiz kişiler veya firmaların taşınma işlemi yapabildiğini ve bu durumlarda sigortasızlık ve hasar gibi sorunlar yaşanabileceğini vurguluyor. Mutlaka taşıma sözleşmesi düzenlenmesi ve taşıyıcının yetki belgesinin kontrol edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Tüketicinin Hakları

Ağaoğlu, mağduriyet yaşayan tüketicilerin yapması gerekenleri sıralıyor. Taşıma sözleşmesi, eşya listesi, zarar gören eşyaların faturası veya fotoğrafları ile tutarını belirterek 104 bin liraya kadar olan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvurabileceklerini belirtiyor. Tüketici hakem heyeti kararlarının mahkeme kararı hükmünde olduğunu ve icra edilebileceğini söylüyor. 104 bin liradan sonra arabulucuya başvurulması ve mahkeme yoluna gidilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.