EKONOMİ – Tartışmalı isim Kemal Akkaya’nın Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (BULLS GSYO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya, Sanko Holding’in finansal piyasalarda faaliyet gösteren ve sektörün önde gelen firmalarından Sanko Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’yi satın aldı.
Girişim sermayesi ve Sermaye Piyasalarının önde gelen isimlerinden BULLS GSYO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya, bu satın almayla Sanko Holding A.Ş’de bulunan hisselerin sahibi oldu.
Kemal Akkaya’nın lider sermayedarı olduğu Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın ortakları arasında ülke ekonomisine değer katma misyonuyla çeşitli sektörlerde faaliyetlerini sürdüren Lydia Yatırım Holding de yer alıyor. Bulls GSYO sektöre hızlı giriş yaparak girişim şirketlerine 15 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bulls GSYO’nun yatırım yaptığı şirketler içinde Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri, Repg, Sporttz, One life Ventures GSYF, Gami teknoloji, Secondary GSYF, Arf GSY, Finar, Mediazz ile 2023 yılında halka arz edilen Oncosem ve DMR Unlu Mamülleri bulunuyor.
Borsa İstanbul’ da, şu sıralar Türk İlaç Serum Sanayi A.Ş.’de yaşandığı iddia edilen vurgunu konuşuyor. Son günlerin tartışmalı ismi olan manipülatör olduğu iddia edilen Kemal Akkaya yine sahnede. Akkaya’nın eşi ve arkadaşına, halka arzdan önce şirket hisselerinin yüzde 7’sine denk gelen 4 milyona yakın lot hisse 1’er liradan mı satıldı?
Habere göre gün geçmiyor ki borsada işlem gören birtakım hisseler ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmasın. Petrokent hisseleri ile ilgili yakın zaman önce gündeme gelen vurgun iddiasının bir benzeri bu kez Türk İlaç Serum Sanayi AŞ ile gündemde.
MAAŞLARI ZOR ÖDÜYORDU
İddialara göre anılan şirket, Ankara merkezli Battal Holding’e ait bir şirket. Ulaşılan bilgilere göre söz konusu şirket halka açılmadan önce mali darboğaz içinde değil miydi? Öyle ki personel maaşları 3–4 ay gecikmeli ödeniyor, faktöring firmaları ve tefecilerden alınan paralar ile nakit sıkıntısı mı aşılıyordu?
Türk İlaç Serum AŞ için SPK Şubat 2021’de halka arz onayı verdi. Her bir hissenin halka arz fiyatı ise 10 lira olarak belirlendi. Ancak, iddialara göre vurgunun ayak sesleri de bu süreçten hemen öncesine ait. Şirketin halka arzından 4 ay önce yani 3 Kasım 2020’de 3.105.000 lot hisse, Kemal Akkaya’nın eşi Özlem Akkaya’ya, 1.675.000 lot hisse ise yine Kemal Akkaya’nın yakın arkadaşı İsmail Erdoğan’a satıldı.
Söz konusu hisselerin 1 lira nominal değer üzerinden satıldığı şirketin bağımsız denetim raporunda yer alıyor. Ancak buna rağmen, SPK halka arz için 10 liralık bedele onay verdi. Bu durum, şüphe yaratan ilk olay olarak kayda geçti.
Şirketin halka arzından sadece 3 gün sonra 7.573.850 lot hisse de virman yolu ile satıldı. Buna ilişkin bir özel durum açıklaması yapılmadı. Yine halka arzdan 2 hafta sonra, Özlem Akkaya 1 liradan aldığı hisseleri, hissenin 40 liraya çıktığı bir süreçte satma kararı aldı. Yine, şirket sahibi Mehmet Berat Battal’ın 7.500.000 lot hisseyi açık hale getirmesi de bir diğer şüphe uyandırıcı durum değil mi?
Şimdilerde yanıtı aranan bir dizi kritik soru var. Bunlar, hisselerin bir bölümü 1 liradan el değiştirirken halka arzda neden 10 liralık halka arza izin verildi. Yine, halka arza, ortaklardan neden 6 aylık hisseyi satmama taahhüdü alınmadı.
Türk İlaç Serum AŞ’de Vurgun Yapıldı mı? Eğer yapıldıysa Türk İlaç Serum AŞ’de kim ne kadarlık vurgun yaptı? Vurguna zemin hazırlayan kim oldu? Yine, SPK’nın bu şirkete ilişkin incelemesinin akıbeti ne oldu? Son olarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca şirkete yönelik yürütülen soruşturma ne aşamada?
Banka hisselerinde manipülasyon yapanlar o günlerde göz altına alınmıştı. Soruşturma sürerken SPK, 10 kişi ve 1 şirkete ceza verdi.
Bu hisselerde manipülasyon ve SPK’nın en büyük suçu olan insider trading (içerden öğrenenlerin ticareti) yapıp bir çok yatırımcıyı mağdur edenler cezasız mı kalacak?
Ekonomimanset.com’un özel haberine göre borsa manipülasyon soruşturması dün sonuç verdi. Süreç vicdanları rahatlatır mı bilinmez ama son dönemlerde borsanın en büyük vurgunu olarak anılan ve banka hisselerinde manipülasyon yapanlar ceza aldı.
SPK, Borsa İstanbul nezdindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında yer alan sözleşmelerde gerçekleştirilen işlemlerde sorumluluğu bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Aynı zamanda 1’i şirket 10 gerçek kişiye de Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği’nin 5/2 ve 6/2 maddeleri kapsamında 3 Ekim 2022’den itibaren borsalarda 2 yıl süreyle işlem yasağı uygulanacak.
Suç duyurusunda bulunulan ve işlem yasağı getirilen kişilerin isimleri şöyle: Ahmet Can Teoman, Barış Aşçıoğlu, Berke Arpacı, Eda Karayal, Hakan Gençoğlu, Mehmet Akdere, Necip Kaan Karayal, Nihal Kılınç, Poyraz Teoman ve Tunç Karayal.
Ayrıca Akdere İnşaat Turizm Tekstil İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret AŞ’ye 2 yıl işlem yasağı uygulanacak
Dün düzenlenen operasyonla gözaltına alınan isimlere SPK tarafından işlem yasağı getirilmesi borsa çevrelerinde olumlu karşılandı. Evet, SPK’nın bu kararı, mağdurların kayıplarını gidermese de şimdilik vicdanları rahatlatmaya yetti. Ama yeterli mi? Elbette hayır…
SPK’nın işlem yasağı getirmesi, olumlu karşılansa da bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Borsada işlem yapan herkes ceza ve yasak için ‘manipülasyonun sadece banka hisselerinde mi yapılması gerekiyor’ diye soruyor. Son yıllarda banka hisseleri ile birlikte bir çok hissede manipülasyon hatta insider trading (içerden öğrenilenlerin ticareti) yapıldığı biliniyor. Ama SPK bu hisselerde yapılanlar konusunda sessiz. Peki ama neden?
Borsa çevrelerinde herkes SPK’nın manipülatörlere getirdiği yasakları konuşurken, son yıllarda bir çok hissede yapılanlara neden göz yumulduğunu ve SPK’nın neden harekete geçmediği merak ediliyor.
Ekonomimanset.com olarak soruyoruz, SPK neden Petrokent, Penta ve Ulusoy Elektrik hisselerinde yaşananları incelemiyor. Bunlarla ilgili soruşturma açmıyor. Ya da açtı da kamuoyunun ve yatırımcıların haberi mi yok?
VARAN 1
Penta Teknoloji hisseleri 32 liradan halka arz edildi. Halka arz sürecinde hisselere talep gelmemesi ve patron tarafından halka arz edilen hisselerin alınması dikkat çekti. İki ay sonra patron Penta hisselerini (yaklaşık 4 milyon adet) manipülatörlere satıyor. Halka arzda talep gelmeyen iki ay boyunca hareket etmeyen Penta hisseler halka arzdan manipülatörlere devredildikten 3 ay sonra sonra 400 liraya kadar çıkıyor. Peki bu hareket normal mi? Bu hissede manipülasyonu hangi manipülatör yaptı? SPK bu durumu neden incelemedi?
VARAN 2
Petrokent hisselerinde de benzer bir durum yaşandı. 20 liradan işlem gören hisse kısa sürede 870 liraya yükseldikten sonra manipülatörler hisseleri sattıktan sonra hisse fiyatı 130 liraya düştü. Borsada bankacılık hisselerinde yaşanan hareketler normal değilse bu hissede yaşanan hareketler normal mi? Soruyoruz SPK, bu konuda bir inceleme yaptı mı? Yapmadıysa neden? Kaç küçük yatırımcı mağdur oldu ne kadar para kaybetti? Küçük yatırımcıların kaybettiği bu para kimlerin cebine girdi? Elbette bu soruların cevabı SPK’da…
Ulusoy Elektrik hisselerinde yaşananlarda bundan farklı değil. 31 Mart günü saat 14:31 de Ulusoy Elektrik hisselerinin Ana Pazar’a alındığı Borsa İstanbul tarafından açıklandı. Bu açıklama yapılmadan 6 gün önce 24 Mart tarihinde hisse fiyatı 64,05 TL’den işlem görüyordu. Hissenin günlük işlem hacmi de ortalama 15.000 lot iken, 24-25 Mart tarihinde hissede 800.000 LOT gibi anormal alım oldu.
31 Mart tarihinde Borsa İstanbul tarafından saat 14:31 de hisseni Ana Pazar’a alındığı KAP’da yayınlandı. 64.05 TL’den işlem gören hisse fiyatı 7 Nisan tarihinde 182.20 TL’den işlem gördü. İnsaider Trading yapanların 2 hafta gibi kısa bir sürede 94.500.000 TL para kazandığı iddia ediliyor. Bu hisselerin 600.000 lotunun hakkında onlarca manipülasyon soruşturması açılan ENVER ÇEVİK’in yurt dışı off-shore şirketinden aldığı CENTURY CİTY SECURUTİES ve Bulls Girişimin ortağı KEMAL AKKAYA’nın da aynı günlerde yan hesaplardan alım yaparak insaider trading yaptığı iddia ediliyor. Elbette bunu ortaya çıkarmak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) nın görevi. Yapılan incelemelerde bunun ortaya çıkması ve kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
Evet, ilk aklımıza gelen ilk üç hissede yaşananlar bunlar. Banka hisselerinde manipülasyon yapanlar cezalandırılırken bu hisselere manipülasyon yapanlar neden araştırılmıyor? Bu hisselerde manipülasyon yapan ve küçük yatırımcıları mağdur edenleri kimler tarafından korunuyor? Bu süreçte SPK Piyasaya Gözetim Daire Başkanı ENDER KURTALAN’a çok iş düşüyor. SPK Başkanı ve Kurul Üyeleri’ne
Ayrıca SPK Başkan Yardımcısı Enver Uşça’ya önemli görevler düştüğü PETROKENT, PENTA ve ULUSOY ELEKTRİK hisselerinde neden inceleme yapılmadığı herkes tarafından dile getiriliyor.
Kısacası bu hisselerde yaşananlarla ilgili SPK da neden sessiz? Bu üç hissede işlem yapan hakkında onlarca manipülasyon soruşturması açılan ünlü manipülatör Enver Çevik ve Bulls Girişimin ortağı Kemal Akkaya ve bu kişilerin yancıları olduğu borsa çevrelerinde konuşulurken bunlar araştırılmaması da başka tartışmalara neden oluyor…