Türkiye’nin Tarım Dramı: Fiyatlar Yükselirken, Çiftçiler Zarar Ediyor
Türkiye, sıkışmış durumda. Bir yandan çiftçiler protesto ediyor, ürünleri satılamıyor ve maliyetler altında eziliyorlar. Diğer yandan, gıda fiyatları durdurulamıyor ve gündeme oturuyor.
Çiftçi, ürününü satamamaktan dertli. Bazıları maliyetlerini bile karşılayamayan domates, karpuz ve kavunu tarlada çürümeye terk ediyor. Ancak market raflarında yaz meyve ve sebzelerinin fiyatı düşmek bilmiyor.
Üreticiler mağdur. Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde soğan üreten Muzaffer Çelik, “Çiftçinin anası da babası da dedesi de yedi sülalesi de ağlıyor” diyerek sorunlarını özetledi.
Tarlasında 5 milyon TL harcayan Çelik, 3-4 milyon TL zarar etti. Benzer şekilde, patatesin tarladaki fiyatı 4 TL iken, marketlerde 14,88 TL’ye satılıyor. Kuru soğanın tarla fiyatı 2 TL, market fiyatı 17,10 TL.
Çanakkale domatesi tarlada 5 TL’ye satılırken, İstanbul’da 40 TL’ye kadar çıkıyor. Bursa’da köy kahvesinde bir bardak çay içmek için 5 kilogram domates satmak zorunda kalıyorlar.
Patlıcan da aynı kaderi paylaştı. Üreticide 10 TL olan patlıcan, marketlerde 30 liraya yaklaştı. Sivri biberin tarla fiyatı 16 TL iken, markette 40 TL oldu.
Türkiye’de 4 milyon ton karpuz üretiliyor. Ancak karpuz tarlada kalıyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Tarlada 1 liraya kadar düşen karpuzun kilogramı kentlerde 10 TL’ye satılıyor. Maliyeti ise 5 lira. Gübre, mazot ve ilaç fiyatlarındaki artış, üreticiyi karpuzu toplamaktan vazgeçirdi. Sonuç olarak, çoğu evde henüz karpuz yokken, zarar eden çiftçinin ürünü tarlada çürüyor.