Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada taklit ve tağşiş yapan işletmeleri ifşa etti
Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada taklit ve tağşiş yapan işletmeleri ifşa etti. Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruda, gıda ve gıdayla temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetlerinin büyük titizlikle yürütüldüğü ifade edildi.
Duyuruda, şu ifadelere yer verildi:
“Bakanlığımızca yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikayet,
CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu açıktır.
Bu bakımdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri, halkımızın sağlığının korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır.”
Duyuruda, gıda konusunda kamu otoritesi olan Bakanlığın,
yasalarla verilmiş tüm yetkileri tereddütsüz kullanarak gıda güvenilirliğinin sağlanmasına ve tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalarını aralıksız ve büyük titizlikle sürdürdüğü vurgulandı.
Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği belirlenen toplam
45 firmaya ait 55 parti ürünün listesi, duyuruda yer aldı.
Böylece ilk kamuoyu duyurusunun gerçekleştirildiği
2012’den bu yana bin 509 firmaya ait 3 bin 356 parti ürün, tüketicilerin bilgisine sunulmuş oldu.
Duyuruda, alkolsüz içecekler, arıcılık ürünleri, baharat, bitki, çay ve kahve,
Bitkisel yağ, çikolata ve kakao ürünleri, enerji içecekleri, et ve et ürünleri,
süt ve süt ürünleri ile takviye edici gıdalarda taklit-tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği belirlenen ürünlerin listesine yer verildi.
Listede, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk nedeni ve parti numaraları sıralandı.
Et ürünlerinde Afyonkarahisar’lı firmalar dikkati çekti.
Özellikle sucuğu ile meşhur Ahmet İpek, Zeka, Zafer, Bayrakoğlu, Egemen ve Afyon Tat, sucuk marka ve firmaları dikkat çekti.
Buna göre, kamuoyuyla paylaşılan alkolsüz içecek ile enerji içeceklerinde, takviye edici gıda ve çikolata ile kakao ürünlerinde ilaç etken maddesi bulundu.
Ballarda taklit ve tağşiş yapıldığı belirlenirken, baharatlarda gıda boyası, bitki, çay ve kahve ürünlerinde de ilaç etken maddesi tespit edildi.
Süt ve süt ürünlerinde ise nişasta, jelatin ve bitkisel yağ belirlendi.
Bitkisel yağlara da farklı tohum yağları katıldığı anlaşılırken, denetimler sonucu, kırmızı et ve et ürünlerinde at eti, kanatlı eti, sakatat ve baş eti tespit edildi.
TAKLİT VE TAĞŞİŞ YAPAN FİRMALARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN: https://www.aa.com.tr/uploads/userFiles/c09e217d-a61f-47f8-a355-ddf8004cfef9/taklit-tagsis-17-nisan-2022.pdf