Birleşmiş Milletler’in (BM) Sudan için Uluslararası Bağımsız Araştırma Misyonu Başkanı Mohamed Chande Othman, Ukrayna’daki çatışmanın tetiklediği küresel tahıl kıtlığı ve ülkedeki iç savaş nedeniyle Sudan’da yaklaşık 18 milyon insanın akut açlıkla karşı karşıya kaldığını açıkladı.
Othman, BM İnsan Hakları Konseyi’nin Sudan’ı ele alan 56. Oturumunda konuştu. Sudan’da bir yılı aşkın süredir devam eden yıkıcı çatışmanın temel insan hakları ve uluslararası hukukun görmezden gelinmesine yol açtığını vurguladı.
Bilgi toplama görevlerinin, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki ölümcül çatışmaların Nisan 2023’ten bu yana aralıksız sürdüğünü ortaya çıkardığını belirtti. Çatışmalar ülkenin büyük bir bölümüne yayılmış durumda ve trajik sonuçlara yol açıyor.
Othman, çatışmanın sağlık tesislerinin hedef alınmasına ve tahrip edilmesine neden olduğunu vurguladı ve bu durumun yaralı sivillerin tıbbi yardıma erişmesini imkansız hale getirdiğini söyledi. Tıbbi malzemelerin kritik bölgelere ulaşması da engellendi ve tıbbi tesislerin yokluğu veya erişilmezliği, yaralanmalardan kaynaklanan sivil ölümlerine yol açtı.
Çatışma, sivil nüfusun daha önce görülmemiş düzeylerde yerinden edilmesine neden oldu. Nisan 2023’ten bu yana yaklaşık 9 milyon kişi zorla yerinden edildi ve 1,8 milyondan fazla kişi komşu ülkelere kaçtı.
Sınırlı kaynaklarına rağmen, Sudan’daki çatışmalardan kaçan mültecilere destek sağlamak için çabalayan ülkeler, Othman tarafından takdir edildi. Ancak, Sudan’da yaklaşan kıtlık nedeniyle yaklaşık 18 milyon kişinin akut açlıkla karşı karşıya olduğunu ve aralarında çocuklar ve hamile kadınların da bulunduğu en az 5 milyon sivilin açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.
Sudan’da bu yıl için BM liderliğindeki Acil Yardım Planı, Othman’ın vurguladığı gibi, gerekli yardımın sağlanması için yetersiz olan fonun yalnızca yüzde 16’sını aldı. Uluslararası toplumun, Sudan halkına destek sağlamak için acil eylemde bulunması ve bu insani krizi hafifletmek için yardım planını tam olarak finanse etmesi hayati önem taşımaktadır.