enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

Stres gerçekten kansere neden oluyor mu?

Stres gerçekten kansere neden oluyor mu?
15.07.2024 17:37
16
A+
A-

Stres ve Kanser: Stres Seviyeleri Yükselirken Beklenen Artış

Stres seviyelerindeki artış ve 2030 yılına kadar kanser vakalarında %33’lük bir artışla dört milyona ulaşması bekleniyor. Bu durum, stresin vücut üzerindeki etkilerine dair deliller ışığında, bazı kanser uzmanları ikisi arasındaki bağlantının “şaşırtıcı olmayacağını” ifade ediyor.

Stresin Kanser Üzerindeki Etkisi

Brighton Üniversitesi’nden Profesör Melanie Flint, stres hormonlarının kanser üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmaları yorumlayarak şunu belirtiyor: “Stresin, ilk etapta kanser oluşumuna ve daha sonra da yayılmasına katkıda bulunabileceğine inanıyorum. Ancak doğrudan bir neden değil, katkıda bulunan bir faktör.”

Popülasyonları uzun süre takip eden çalışmalar da bu görüşü destekliyor. Finlandiya’da 10.000 kadını 15 yıl boyunca izleyen bir araştırma, yas tutan kadınların beş yıl sonra meme kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. İşyerinde strese maruz kalmanın da 65 yaşından küçük erkeklerde prostat kanseri riskiyle, kadınlarda ise meme kanseriyle (daha zayıf da olsa) ilişkili olduğu tespit edildi.

Kesin Bir Bağlantı Yok

Bununla birlikte, stres ve kanser arasındaki ilişkiyi kesin olarak kanıtlamak zor. Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nden Profesör Trevor Graham’a göre, sorun kısmen stresin genellikle kanser riskini artıran diğer davranışlarla birlikte görülmesinde yatıyor. “Stresli bir yaşam tarzı; sigara içmek, aşırı alkol tüketimi, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme gibi birçok kanser risk faktörüyle bağlantılı olabilir; bu da nedensel faktörleri birbirinden ayırmayı zorlaştırıyor.”

Stresin Etkisi

Stresin vücutta bir dizi sonuca yol açtığı biliniyor. Flint, “Stres, stres hormonu kortizolün salınımına neden olur. Kortizol, her hücrede bulunan reseptörlere bağlanır ve bu, iltihap gibi diğer süreçleri de içeren çeşitli etkileri tetikler. Stres ve kortizol ayrıca bağışıklık sistemini de baskılayabilir.” diyor.

Bilim insanları, laboratuvar ortamında stresin hücreler üzerindeki etkilerini taklit etmeye çalıştılar. Bu deneyler, stresin DNA’ya zarar verdiğini ve hücrelerde kansere dönüşebilecek değişikliklere yol açabileceğini gösterdi. Graham, ancak stresin insan vücudunda tam olarak neye neden olduğunu göstermek için iyi bir ölçüt olmayabileceğini vurguluyor. Ayrıca çoğu insanın bu hasarı doğal olarak onarabildiğine dikkat çekiyor.

Yayılmada Rolü

Uzmanlar, kanıtların en güçlü olduğu noktanın, stresin kanser geliştikten sonraki yayılmasında rol oynayabileceği konusunda hemfikir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.