İZMİR (AA) – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, törende yaptığı konuşmada, İzmir’in yüzyıllardır Akdeniz havzasının en önemli liman kentlerinden biri olduğunu ancak denizcilikte çok geride kaldığını söyledi. Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin büyük acılar yaşadığına işaret eden Soyer, “Bu muhtemelen tarihin gördüğü en büyük afetlerden biri, onbinlerce insanımızı kaybettik. Tek çıkış noktamız var, o da üretim. üretelim, umudumuzu canlı tutalım ve dünya ile rekabetimizi arttırarak ve güçlendirerek devam ettirelim.” Bunu milyonlar için yapmalıyız. Aynı şeyi çocuklarımız ve torunlarımız için de yapmalıyız. ’ ifadesini kullandı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin büyük acılar yaşadığına işaret eden Soyer, “Bu muhtemelen tarihin gördüğü en büyük afetlerden biri, onbinlerce insanımızı kaybettik. Tek çıkış noktamız var, o da üretim. üretelim, umudumuzu canlı tutalım ve dünya ile rekabetimizi arttırarak ve güçlendirerek devam ettirelim.” Bunu milyonlar için yapmalıyız. Aynı şeyi çocuklarımız ve torunlarımız için de yapmalıyız. ’ ifadesini kullandı. İzmir Ticaret Odası Genel Kurul Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir’in 56 yat ve tekne atölyesi ile ülke tesislerinin yüzde 11’ine sahip olduğunu vurgulayarak, “Ülke olarak üretim tecrübemizi ve pazardaki önemimizi kullanarak. yeni teknolojiler, sıfır karbon emisyonu ve elektrik enerjisi kullanımı ile birleştiğinde İzmir’i tekne ve yat üretim merkezi olarak konumlandırmanın önemli olduğunu biliyoruz” dedi.
İzmir Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye’nin güzel koyları ve yaklaşık 20 bin yatın yanaşabileceği modern rıhtımlarıyla deniz turizmi için önemli bir ülke olduğunu söyledi. Turizm gelirinin beşte birinin deniz turizminden geldiğini söyleyen Öztürk, şunları kaydetti: “İzmir, deniz kapıları, marina ve yat turları, günübirlik gezi tekneleri, sörf ve kitesurf merkezleri, dalış turları, spor balıkçılığı turları, vapur seferleri ile ülkemizin avucundaki mücevherdir.” Yat yanaşma kapasitesinin arttırılması gerekiyor. Yeni marina yatırımlarını planlarken tekne parkı projesi ile İzmir Körfezi’nin amatör denizciler için bir çekim merkezi olmasını sağlamalıyız. ”
ED Fuarcılık ve Organizasyon Kurucu Ortağı Dilek Günaydın da fuarın 500 milyon liranın üzerinde ticaret hacmi yaratmasını beklediklerini söyledi.
Yerli ve yabancı 100’den fazla firma ve 300’den fazla markanın katılımcı olduğunu aktaran Günaydın, “200’den fazla tekne var. Fiyatları da 12 bin lira ile 15 milyon lira aralığında. Fuarda yerli ve yabancı katılımcı sayısı neredeyse eşit. Hem uluslararası markalarımız var katılımcı hem de yerli markalarımız var. Türk Cumhuriyetleri, Katar ve Dubai’den de katılım var.” diye konuştu.
Yerli ve yabancı tekne markaları, ekipman ve aksesuar firmalarının yer aldığı fuarda, boyları 3 metreden 17 metreye kadar değişen motoryat, yelkenli, trawler, sürat tekneleri ve botlar, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
2 Nisan’da sona erecek fuarı 40 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.