Son zamanlarda ülkemizin göz bebeği Bursa ve İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesinde fabrika yangınlarında adeta bir patlama yaşanıyor.
Sanki elbirliği yapılmışcasına birbir fabrika yangın haberlerine şahit oluyoruz.
Yangınlar, özellikle de fabrika yangınlarına ne oldu da birden arttı soruları kamuoyunun kafasını kurcalamaya başladı.
CİDDİ İDDİALAR VAR
Yaptığımız araştırmalarda bazı iddialar yenilir yutulur cinsten değil.
Bunlardan en önemlisi, fetö iktisatlı bazı firmaların yine fetö talimatıyla özellikle yangın çıkarttığı, bu sayede mevcut makine parkurunun özellikle fabrika sahiplerince yakıldığı ve bu sayede sigortalardan yüklü miktarda tazminatlar alındığı iddiaları var.
Bu iddialara kanıt olarak da yanan fabrikaların içlerindeki mallarının yangından önce boşaltıldığı, sadece sigorta şirketinden tazminata uygun bölümlerin yakıldığı ya da yangın çıkartıldığı dillendiriliyor.
Bir diğer iddia ise, özellikle son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntıyı bahane ederek konkordato ilan etmeyi kolaylaştıracak bir hamle olduğu iddiası.
ÖLEN VE YARALANAN YOK
Bahse konu iddialara en önemli somut iddia ise, son 6 ayda meydana gelen 95’e yakın fabrika yangınında ne bir ölen ne de yaralanan hiç kimsenin olmaması. Tabii ki kimseye zarar gelmesin ama onca yangında bir tek kişinin bile burnunun kanaması ya Allah’ın büyük bir hikmeti ya da büyük bir elin planlı oyunu olarak değerlendiriliyor.
Yaptığımız araştırmalarda ve güvenilir bazı itfaiye kökenli arkadaşlardan aldığımız bilgiye göre, en son Bursa Kayapa Sanayi Bölgesinde çıkan fabrika yangının da ilk ihbarın ”fabrika önündeki çöp konteynerının yandığı” olarak belirtilmesi.
Bu basit ihbara sadece bir araç ile giden itfaiyenin 19 dakikada fabrikaya vardığı ancak yapılan ihbar ile olan yangın arasında dağlar kadar fark olduğu gözlemleniyor.
Eğer yapılan ihbar daha detaylı verilseydi itfaiye ekibimiz ona göre önlem alır en az 30 dakika kaybetmezdi.
SİGORTA
Özellikle sigorta şirketlerinin fabrika içindeki bir çok ürünü sigorta dışı tutmakta ve fabrikanın üretim şekline göre sigorta yapmakta nazlandığı bilinmekte.
Ancak yanan fabrikalar incelendiğinde yanan makine parkurlarının ikinci elde zaten para etmediği ancak sigorta yaptırılırken fatura bedeli üzerinden yapıldığı ve uzun dönem sigortalarının olduğu için sigorta şirketlerinin güveninin kazanıldığı iddia ediliyor.
Yani makineleri satmaya kalksan değeri yok ama sigorta hasarına karşı değerlerinin büyük olduğu yine önemli iddialar arasında.
Bu önemli iddialara önümüzdeki günlerde yetkililerin bir açıklama getireceği umuyoruz.
Haber; NOKTABURSA
Murat Doruk