Sebze ve meyve tüketiminin kronik hastalık riskini azalttığı bilinmektedir. Alliaceae familyasından sebzelerin (soğan, sarımsak vb.) mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu olabileceği gözlemlenmiştir.
Bazı çalışmalar, soğan tüketimi ile mide, gırtlak ve yumurtalık kanseri riskinin azaldığını göstermiştir. Soğanlar, kanseri tetikleyen mutasyonları engelleyebilir ve kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltabilir.
Soğanlar, trombosit toplanmasını azaltan ve kalp sağlığına faydalı bileşikler içerir.
Soğanlar, antioksidanlar açısından zengindir. Kırmızı soğanlar, sarı soğanlara göre daha yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir.
İyi bir soğan, sert bir kabuğa, yeşil ve gevrek saplara sahip olmalıdır. Kırmızı veya sarı soğanlar, antioksidan açısından daha zengindir.
Çiğ soğan, sindirim sorunlarına neden olabilir. İrritabl bağırsak sendromu olan kişilerin soğan tüketimini sınırlandırmaları önerilir.