David Hole’un Altın Hayali Meteore Dönüştü
David Hole, 19. yüzyıl Avustralya’sında altının yoğun olarak çıkarıldığı Goldfields bölgesinde bulduğu bir kayanın içinde altın külçesi olduğuna inandı. Kayayı açmak için her yöntemi denedi ama sonuç alamadı.
Gizemli Kayanın Gerçek Doğası
Yıllar sonra, Hole’un kayasının bir meteor olduğu ortaya çıktı. Melbourne Müzesi’nden jeolog Dermot Henry, kayanın atmosferden geçerken şekillenen ve oymalara sahip olduğu gibi özelliklere sahip olduğunu açıkladı.
Meteorun Teşhisi
Hole, kayayı teşhis ettirmek için Melbourne Müzesi’ne götürdü. Henry, kayanın bir meteor olduğuna inandığını belirtti. Kariyeri boyunca binlerce taş incelediğini ancak sadece ikisinin meteor olduğu anlaşılmıştı.
Maryborough Meteoriti
Melbourne Müzesi’nden jeolog Bill Birch, kayanın dünyada olması halinde bu kadar ağır olmaması gerektiğini söyledi. Araştırmacılar meteora Maryborough kasabasının adını verdi ve 4,6 milyar yıllık olduğunu belirledi.
Demir Zengini Yapı
Elmas testere ile dilimlenen meteorun yüksek oranda demir içerdiği ve sıradan bir H5 kondrit olduğu tespit edildi. Yapısında, kondrül adı verilen kristalleşmiş metalik mineral damlacıkları da görülüyordu.
Uzayın Sırlarını Taşıyan Meteorlar
Henry, meteorların uzay keşfinin en ekonomik yollarından biri olduğunu vurguladı. Güneş Sistemi’nin tarihi, oluşumu ve kimyası hakkında değerli bilgiler sunduklarını belirtti. Bazı meteorlar, amino asitler gibi yaşamın yapı taşlarını bile içerebilir.
Meteorun Kökeni
Araştırmacılar, meteorun nereden geldiği konusunda tam olarak emin değiller. Muhtemelen Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağından fırlayarak Dünya’ya düşmüş olabilir. Karbon tarihleme, meteorun Dünya’da 100-1000 yıldır bulunduğunu düşündürüyor.
Altından Daha Değerli Meteor
Maryborough meteoriti, bilimsel açıdan altından çok daha değerli. Victoria eyaletinde kaydedilen sadece 17 meteoritten biri ve 2003’te tanımlanan dev kondritik kütleden sonra ikinci en büyük meteorit.