enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Sınırlar arasında kadın olmak

Sınırlar arasında kadın olmak
21.12.2018 18:28
338
A+
A-

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı, Müzeler Şube Müdürlüğü Bursa Göç Tarihi Müzesi ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliğinde düzenlenen “Sınırlar Arasında Kadın Olmak” temalı Göç ve Kadın Sempozyumu başladı.

Göçün kadınlar üzerindeki etkilerinin anlatılacağı iki gün boyunca ulusal ve uluslararası düzeyde 24 bildirinin sunulacağı sempozyum Göç Tarihi Müzesi Galeri alanında düzenlenen açılış töreni ile başladı. Sempozyumun açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Arif Karademir, Filistin Politeknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Imad Khatib, Göç İdaresi Bursa İl Müdürü İsmail Fatih Tüzen, KADEM Bursa Temsilci Yardımcısı Mürüvvet Yaman, KADEM Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sevim Zehra Can Kaya ile Türk ve yabancı akademisyenler katıldı.

Göçlerle şekillenen şehir

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık, sempozyum açılışında yaptığı konuşmada, Bursa göçlerle şekillenen bir şehir olduğunu hatırlattı. Bursa’ya 1880’li yıllarda toplu göçlerin başladığını ve bu dönemdeki göçlerle Bursa genelinde 62 yeni köy, 18 mahalle kurulduğunu ifade eden Karabıyık, “Mübadele yıllarında Ermeniler ve Rumların yerine gelen Yunanistan göçmenleri için hürriyet ve adalet mahalleleri kurulur. 70’li yıllarda Anadolu’nun doğu ve güneydoğusu ve Karadeniz’den gelir insanımız. Kısaca Bursa herkese kucak açmıştır tarihi boyunca. Evet göç yaşayan canlı bir organizma. Devletlerin oluşumunda, kültür ve medeniyet kavramlarının içini doldurmada belki de en aktif rol üstlenen olaydır göç” dedi.

 

68,5 milyon kişiye zorunlu göç

Son dönemde Suriye’de yaşanan iç savaş neticesinde yerlerinden edilen yaklaşık 3,5 milyon kişinin mülteci olarak Türkiye’de konumlandırıldığını dile getiren Karabıyık, “Dünya genelinde; Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü tarafından yapılan bilgilendirmeye göre 2017 yılı sonu itibariyle dünyada, 68,5 milyon insan zorla yerinden edilmiş. 25,4 milyon mülteci, 40 milyon kendi ülkeleri içinde yerinden edilmiş kişi, 3,1 milyon sığınmacı bulunuyor. Bu bağlamda dünyanın dört bir tarafında yerlerinden ve yurtlarından edilmiş milyonlarca insan vatan umuduyla sürekli hareket halinde. Bu insanların içerisinde şüphesiz kadınlar, yaşlılar, çocuklar ve hastalar önemli bir sayı teşkil ediyor. Yerlerinden edilen bu insanlara şüphesiz uluslararası sivil toplum kuruluşları yardımcı olmakta ancak en başta da Türkiye bu konu ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmektedir. Göçmen ve mültecilerin büyük çoğunluğunu oluşturan kadınların; gerek göç yolları üzerinde, gerek göç ettikleri bölgelerde çekmiş oldukları sıkıntıları, yaşadıkları problemleri anlatmak, özünde ise bu problemlere çözüm yolları aramak amacıyla bu sempozyumu hazırladık” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından davetliler DiasporaTürk sosyal medya platformu olarak Yazar Gökhan Duman’ın katkılarıyla, hazırlanan ve işçi göçünü konu alan “Anadolu’dan Avrupa’ya: Bir Göç Hikâyesi Fotoğraf Sergisini” gezdi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.