Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkmasıyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, döviz kurundaki dalgalanmaların Türkiye’deki görece yüksek enflasyon nedeniyle devam edeceğini vurguladı.
Şimşek, Türkiye’nin döviz rezervlerini artırdığını ve bu artışın Merkez Bankası’na net bazda 78 milyar dolar yansıdığını dile getirdi. Türkiye’nin rezerv yeterliliğinin Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tanımına uygun arzulanan seviyeye yaklaştığını belirterek, "Türkiye’nin döviz rezervlerini bir endişe kaynağı olmaktan çıkardık" ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, enflasyonun düşürülmesiyle nominal kurda istikrar sağlanacağına işaret ederek, "Şu anda reel bazda lirada bir miktar değerlenme oldu. Esas hedefimiz enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürerek orta uzun vadede nominal kurlarda bir istikrar sağlamak. Bunun için kat edeceğimiz çok mesafe var" dedi.
Şimşek ayrıca, muhalefetin popülist baskısıyla seçim öncesinde yürürlüğe konulan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin maliyetine dikkat çekti. "Geçen sene muhalefetin popülist iteklemesiyle seçim öncesinde EYT hayata geçirildi" diyen Şimşek, EYT’nin yıllık maliyetinin 724 milyar lira olduğunu ve neredeyse milli gelirin %2’sine denk geldiğini ifade etti.
Bakan Şimşek, bugünden itibaren şirketlerin Katılım Müşterek Kar (KKM) hesaplarındaki vergi avantajının sona ereceğini, bireylerin KKM hesaplarından elde ettikleri faiz gelirlerinin de vergiye tabi olacağını belirterek, "Bu durum KKM’den çıkışları hızlandıracaktır" diye konuştu.