enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0713
EURO
38,0672
ALTIN
2.832,60
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Sıklıkla yanlış anlaşılıyor! Her 3 kadından birinin tüm gününü etkileyen hastalık

Sıklıkla yanlış anlaşılıyor!  Her 3 kadından birinin tüm gününü etkileyen hastalık
REKLAM ALANI
13.09.2024 12:13
8
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Migren: Görünmeyen ve Yanlış Anlaşılan Ağrı

Ülkemizde yaygın olan migren, her altı-yedi kişiden birini etkiliyor ve yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürüyor. Kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık görülen bu ağrı türü, özellikle mevsimsel değişikliklere göre değişiyor.

Migrenin Hayata Etkileri Anlaşılamıyor

Belçika’da yayınlanan bir podcast, görünmez ve yanlış anlaşılan bu hastalığa dikkat çekti. Podcast’e katılan Sandy Leysen (51) ve Elien Brosens (20), migrenle geçirdikleri hayatlarını paylaştı.

Sandy, 25 yıldır migren hastası. “İnsanlar migrenin hayatınızı ne kadar etkilediğini anlamıyor. Ataklar şimdi daha az ve hafif ama yine de her gün onlarla uğraşıyorum. Sadece hafif yiyecekler yiyorum, alkol veya alkolsüz içecek içmiyorum, bol egzersiz yapıyorum. Güneşten uzak duruyorum ve parlak ışıktan kaçınıyorum. Kış, benim için en iyi mevsim. Bir saldırının yaklaştığını hissettiğimde her şeyi bırakmak zorunda kalıyorum. Sonra ilaç alıyorum, kiraz çekirdeği ve buzla yatağa giriyorum ve panjurlar kapalı olarak bitmesini bekliyorum.”

İlk Nöbet Annelikten Sonra

Sandy, ilk nöbetini yeni anne olduğunda geçirdi. “Sinirlerden kaynaklanıyordu, çünkü ilk kez bir çocuğun sorumluluğunu alıyordum. O zamanlar migren bilinmiyordu. Durum kötüleşti, haftada bir gece nöbetleri geçirdim ve beni çok yordu. Tüm gece aşırı mide bulantısı ve kusmayla uğraşırdım. Koruyucu ilaçlarla ataklar azaldı ama ikinci oğlumun doğumundan sonra durum tekrar kötüleşti. Titriyor, ışığa tahammül edemiyor, gözlerimde ve yüzümde korkunç bir ağrı hissediyordum. Araba kullanmak zordu ve işimi bırakmak zorunda kaldım.”

Sandy’nin 40’lı yaşlarında nöbetleri arttı. “O dönem çok kötüydü. Migren kronikleşmişti, her an başlayabilirdi. Ama ne zaman olacağını bilmiyordum. Çok kötü bir dönemdi, çok depresiftim. Yıllarca bedenimi dinlemedim, bu da sinir sistemimin aşırı yüklenmesine neden oldu. Bu yüzden diyorum ki: Kendinize dikkat edin ve bunun sadece baş ağrısı olduğunu iddia edenleri dinlemeyin.”

Sağlıklı Olmanın Hissi Unutuldu

Elien Brosens, üç yıl boyunca ayda 25’e varan nöbet geçirdi. “O dönemde bir çıkış yolu göremiyordum. Sağlıklı olmanın nasıl bir his olduğunu unutmuştum. İnsanların böyle zamanlarda acınızı küçümsemesi durumu daha da kötüleştiriyor.”

Elien, ağrıyı gözlere keskin bir cisim batıyormuş gibi tarif ediyor. “Auralı kronik migrenim var, yani belirtilerle geliyor: titreme, parmaklarda karıncalanma ve konuşma güçlüğü.”

İlaçlara Rağmen Nöbetler Devam Ediyor

Migrenin tedavisi yok ama ilaçlar şiddetli ağrıyı azaltabiliyor. “Yeni ilaçların klasik ilaçlara göre daha az yan etkisi var. Ayrıca daha iyi çalışıyor gibi görünüyorlar ama bu açıkça kanıtlanmadı. Ama yine de üç kadından biri nöbet geçiriyor.”

Migrenin farklı türleri var. Bazı hastalar hafif rahatsızlık çekerken, bazıları beş gün boyunca yatakta kalabiliyor. Daha hafif formun standart kabul edilmesi, yanlış anlamalara ve önyargılara yol açabiliyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.