EKONOMİ – Şikâyete rağmen tartışmalı onay Sermaye Piyasaları Kurumu (SPK) hakkında yüzlerce şikâyet bulunan, faizsizlik ilkesi üzerine kurulan finansal organizasyon şirketi Katılımevim’in halka arzını onaylandı.
2020 yılından itibaren BDDK tarafından evim sektörüne regülasyon getirilerek onlarca evim şirketine TMSF eliyle el konulmuş, büyük mağduriyetler ortaya çıkmıştı. Altın günü olarak da isimlendirilen sistemde yüzlerce insan bu şirketlere milyarlarca lira para yatırmış ve binlerce insan çok ciddi mağduriyetler yaşamıştı.
Hâlâ bu sektör tam olarak düzenlenememiş ve sürdürülebilirlikleri tartışma konusu olmaya devam ederken SPK’nin ilk kez evim şirketlerinin halka arzına onay vermesi tartışma yarattı. SPK tarafından halka arzı onaylanan Katılımevim’in talep toplama işlemleri için tarih bekleniyor.
Şirketin sahibi Serdar Turhan firmanın internet sitesindeki tanıtımında yaptıkları işin “Sosyal dayanışma projesi” olduğunu iddia ediyor. Hakkında şikayetvar.com adlı sitede 200’ün üzerinde şikâyet bulunan, bu şikâyetlerde insanların ödedikleri paraları geri alamadıklarını ve usulsüz uygulamalarının olduğunu iddia ettikleri Katılımevim’in halka arz izahnamesine göre şirket 150 milyon TL ödenmiş sermayesini 180 milyon TL’ye yükseltecek. Ayrıca, iki ortağın toplam 30 milyon TL nominal değerli payı satılacak. Pay fiyatının 13,43 TL olacağı belirtildi. Başka bir ifadeyle ortaklar bu halka arzdan yaklaşık 403 milyon TL alacak.
Sermaye artırımından elde edilen fonun kullanım yerlerine ilişkin yönetim kurulu kararına göre halka arz gelirinin yüzde 40’ı işletme sermayesi finansmanında, yüzde 20’si yeni şubelerin açılması ve mevcut şubelerin yenilenmesinde, yüzde 20’si pazarlama ve reklam faaliyetlerinde ve yüzde 20’si bilgi teknoloji altyapı ve yazılım geliştirilmesine yönelik yatırımlarda kullanılacak.
Yönetim kurulu kararında organizasyon ücretlerinin vadeli ya da taksitli ödenmesi imkânın talebi artırdığı, bu imkânın genişletilmek istendiği ve gündeme gelecek vergi, maliyet ve harcamalar sebebiyle oluşacak nakit çıkışlarının kontrol altında tutulması için işletme sermayesine ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Halka arz gelirinde aslan payının kısa vadeli giderlerin karşılanabilmesi için ayrılmış olduğu görülüyor.
Ancak daha sonra izahnamede değişikliğe gidildi. Dikkat çeken değişikliği değerlendiren Sermaye Piyasası Uzmanı Kenan Gözlemci, “Anlaşılan o ki sermaye artırımı olmayan ilk izahname SPK’nin bir sebepten hoşuna gitmemiş ve makyajlanmış! Yani önceki izahnameye göre şirket sermayesine eklenecek bir kaynak söz konusu değil. Dolayısıyla şirketin ek finansman ihtiyacı olmadığı anlaşılıyor. Mevcut izahnamede ise ortak satışı miktarının azaldığını ve sermaye artırımı eklendiği görülüyor” dedi.
Gözlemci konuyla ilgili olarak “Önceki izahnamede sadece ortak satışı olup sonrasında sermaye artırımının eklenmesi şaşkınlık verici. Diğer yandan şirketin net işletme sermayesi 2020-2022 arasında 7 milyon TL’den 296 milyon TL’ye yükselmiş. Yani fon kullanımı raporunda belirtildiğinin aksine Şirket’in kısa vadeli finansman ihtiyacı var gibi görünmüyor” ifadelerini kullandı.
Tasarruf finansman şirketlerinin denetlenmesi için yasanın Meclis’te kabul edilmesinin hemen ardından iktidar vekilleri Katılımevim patronlarını ziyaret etmişti. AKP’li Feyzi Berdibek ve Cevdet Yılmaz, şirketin sahipleri Serdar ve Salih Turan’ı ziyaret etti. Bu görüşmeyi Twitter hesabından duyuran Berdibek, “Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız Sn. Cevdet Yılmaz ile İstanbul’da değerli hemşehrilerimiz, iş insanları Salih ve Serdar Turhan kardeşleri ziyaret ettik. Değerli hemşehrilerimize nazik ev sahiplikleri ve misafirperverlikleri için teşekkür eder, iş hayatlarında başarılar dileriz” demişti.
TBMM’de “Peşinatsız, faizsiz ev” sistemiyle taşınmaz sahibi yapacaklarını söyleyen şirketlerin mağduriyet yaşatmaması için yasa çıkarılmasından hemen sonra bu ziyaretin yapılması dikkat çekmişti.
Kaynak: Birgün