enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazartesi Açık
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Advert

Siber kaos Çin’i teğet geçti

Siber kaos Çin’i teğet geçti
22.07.2024 13:47
12
A+
A-

Dünya Tarihinin En Büyük Bilişim Krizinden Çin Neden Etkilenmedi?

19 Temmuz Cuma günü dünya büyük bir bilişim kriziyle yüzleşirken, dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve nüfusuna sahip ülkesi Çin anakarası bu durumdan etkilenmedi.

ABD’li siber güvenlik şirketi CrowdStrike’ın yaptığı hatalı güncelleme, dünya çapındaki 8,5 milyon Windows cihazının mavi ekran hatasıyla karşılaşmasına neden oldu. Ancak, Windows işletim sisteminin yaygın olarak kullanıldığı Çin’de, bu krizin kamusal yaşam üzerinde neredeyse hiç etkisi görülmedi.

Kamu Hayatını Etkilemedi

ABD merkezli CNBC’nin haberine göre, Çin’de sadece bazı yabancı şirketler bilişim krizinden etkilendi. Kamu hayatında ise krizin izlerine rastlanmadı.

Gartner’ın kıdemli araştırma direktörü Gao Feng, Çinli şirketlerin CrowdStrike kullanmadığı için krizden etkilenmediğini vurguladı. CrowdStrike ise ABD ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılıyor.

Microsoft ürünleri Çin’de yaygın olsa da, CrowdStrike kullanılmıyor. Bunun nedeni, ABD ve Çin hükümetlerinin ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle şirketleri yerli yazılım kullanmaya ve verileri ülke içinde depolamayı zorlaması.

Çin’de, yerel UOS işletim sistemi kamu sektöründe giderek Windows’un yerini alıyor. Ancak, kişisel bilgisayar pazarında Windows hala liderliğini koruyor.

CrowdStrike Yazılımları Çin’e Karşı Tasarlandı

Çinli yazılım şirketi AppInChina’nın CEO’su Rich Bishop, CrowdStrike’ın siber güvenlik yazılımlarının genellikle Çin’den gelebilecek tehditlere karşı tasarlandığını belirtti. Çinli şirketler ise siber güvenlik için genelde Tencent’in ürünlerini kullanıyor.

Bilişim krizi, Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede uçuş iptallerine, ameliyatların ertelenmesine ve bankacılık işlemlerinin durmasına neden oldu.

Bu olay, teknoloji sektöründeki tekelleşmenin getirdiği riskleri gündeme getirdi. Uzmanlar, CrowdStrike’ın ABD’nin en büyük 500 şirketinden 300’üne hizmet verdiğini ve Microsoft, Amazon ve Google’ın küresel bulut hizmetleri pazarının üçte ikisine hakim olduğunu vurguluyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.