EKONOMİ – SGK’da çok büyük yolsuzluk. 1 milyar liralık vurgun yapmışlar! Odatv’den Can Özçelik’in haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu Teftiş Başkanlığı, gerçekte ucuz olan tıbbi cihaz ve malzemelerin kasıtlı olarak yüksek tutarlı malzemelerle eşleştirilerek kamuyu zarara uğratan yöneticiler hakkında rapor hazırladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2022 Ağustos ayında kurumu zarara uğratanlar hakkında suç duyurusu yapıldığını açıklamıştı.
SGK’nın 1 milyar TL’ye yakın zarara uğratıldığı iddia edilmişti.
Odatv, bu büyük vurgunun ortaya çıkarıldığı Teftiş Kurulu raporuna ulaştı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Teftiş Başkanlığı tarafından 22 Ağustos 2022 tarihinde başkanlık makamına sunulan rapora göre görevden alınan Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Mustafa Ö., müdür yardımcısı vekilleri Refik A., ve Emre A., ile daire başkanları Mehmet Akif E., Fethiye İ., Ertan Y., hakkında idari soruşturma yapıldı.
İşte o rapor:
Raporun, “İki Medikal ve sağlık şirketinin bazı ürünlerinin klinik çalışmaları, biyouyumluluk testleri olmamasına rağmen sahte ‘CE’ Belgesi ve ürün görselleriyle Sağlık Bakanlığı Ürün Takip Sistemine kaydettirdikten sonra bu ürünleri Sağlık Uygulama Tebliğ kodları ile eşleştirdikleri” iddiasına ilişkin yazıldığı vurgulandı.
Raporda yine bu iki firmanın “varis tedavisinde kullanılan sıvı embolizan ajan ve kateterini yüksek tutarlı olan yapay kalp kapaklarındaki kaçakların kapatılması amacıyla tanımlanan Sağlık Uygulama Tebliğ Kodu ile eşleştirilmesine” ilişkin iddianın da araştırıldığı ifade edildi.
SGK tarafından görevlendirilen Başmüfettişler raporlarında kodları eşleştirilen ürünler için yapılan tedavi tanımlarının da dünyada örneğinin olmadığı belirtildi.
Müfettişler ayrıca ürünlerin bilimsel komisyonlardan geçirilmeden onay verildiğini ifade etti.
Hazırlana rapor kapsamında Medikal ve Sağlık şirketi yöneticileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapıldığı ve raporun bir örneğinin de savcılığa iletildiği belirtildi.
Hazırlanan raporda sağlık şirketleri yöneticilerinin yanı sıra idari soruşturma yapılan Sosyal Güvenlik Kurumu bürokratları da savcılığa şikayet edildi.
Savcılığa şikayet edilenler arasında eski Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Mustafa Ö., müdür yardımcısı vekilleri Refik A.,ve Emre A., ile daire başkanları Mehmet Akif E., Fethiye İ., Ertan Y., yer aldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu Teftiş Başkanlığı Başmüfettişleri tarafından hazırlanan raporda yöneticilerin disiplin yönünden de cezalandırılması istenildi.
Rapora göre eski Genel Müdür Mustafa Ö., ile ilgili tespit edilenler ve istenen idari cezalar şöyle anlatıldı:
– 2018 yılı mart ayında Medikal ve Sağlık şirketi ürünleri için üç defa üst üste bilimsel komisyon toplanmasını sağladığı, bu ürünler için komisyonlarca ‘Uygun’ kararı verilmesi için özel çaba gösterdi. Bu davranışı ile ‘Görevini kötüye kullandığı’ için “Kademe ilerlemesinin durdurulması.”
– Bilimsel komisyonda “uygun değil” kararı verilen ürün için barkod açılmasını sağladığı tespit edildi. Bu olayla ilgili “Kademe ilerlemesinin durdurulması”
– 2020 tarihinde Medikal ve Sağlık şirketinin Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği yazıya 65 sayfalık bilimsel yayın görünümündeki ‘dio’ numarası sahte metinleri eklediği bunun amacının da firma ürünü hakkındaki ‘yetersiz’ görüşünü değiştirmek olduğu anlaşıldı. Bu olaydan dolayı da “Görevini kötüye kullandığı” için “Kademe ilerlemesinin durdurulması.”
– Kamu yararına olacak bilimsel komisyon karar tutanaklarını gizleyerek Sağlık bakanlığına göndermediği böylece resmi yazışmayla elde edilmek istenen amacı değiştirdiği bu suretle kurum zararının devam ederek artmasına neden oldu. Bu olaydan dolayı “Devlet memurluğundan çıkarma.”
– Medikal ve Sağlık şirketi lehine aldığı kararlardan dolayı da ayrı ayır iki kez “Kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası verilmesi.
Teftiş Başkanlığı başmüfettişleri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Yardımcısı vekili Refik A., da idari yönden cezalandırılması talep edildi.
Raporda Refik A., ile ilgili yapılan inceleme ve istenen idari cezalar şöyle sıralandı:
– Medikal ve Sağlık şirketi hakkında yapılan şikayetlerin işleme alınmadığı, görev ve yetkilerini firmalar lehine kötüye kullandığı, mevzuatla verilen görevleri kasten yapmadığı tespit edildi. Bu olaylarla ilgili “Kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası verilmesi.
– Resmi belgenin bütünlüğünün bozularak bu belgelerle elde edilmek istenen amacın değiştirilmesi iradesine ve dolayısıyla kanunsuz emrin yerine getirilmemesi konusunda hareketsiz kalarak, Sayın Bakanın kararı aksine sonuç elde etmek için Medikal ve Sağlık şirketinin lehine değiştirilmesine kayıtsız kaldığı için “Aylıktan kesme” cezası verilmesi.”
Bir diğer Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Yardımcısı vekili Emre A., görevi kötüye kullanmak suçundan bir kez “aylıktan kesme” üç kez de Kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası verilmesi.
Raporda, Mevzuat Takip Daire Başkanı Ertan Y., hakkında da “Aylıktan kesme” cezası uygulanması istenildi…