Sezgin Baran Korkmaz Mal varlıklarındaki tedbir ve yurt dışına çıkmak için 8 Milyon dolar dağıttığı iddia ediliyor! Çıkar Amaçlı Suç örgütü kurmak ,kara para aklamak,Resmi Evrakta Sahtecilik, Nitelikli Dolandırıcılık suçlamalarında hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavclığınca soruşturması bulunan ve daha evvel malvarlıklarına tedbir konuşan ve yurtdışına çıkış yasağı bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın örgüte yapılan operasyondan kısa bir süre önce ifadesi bile alınmadan mal varlıklarından tedbirlerin kalkması ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için bazı kişilerinde aracı olarak kullanılıp 8 milyon dolar karşılığında kararlar aldırdığı iddiaları adliye koridorlarında konuşulduğu iddiaları var.
İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına göre, kara para aklama, örgüt kurma, dolandırıcılık suçlamalarıyla soruşturulan Korkmaz hakkında 30 Eylül 2020’de, yurt dışına çıkış yasağı kararı verildi.
Aynı dönemde, malvarlıklarına el konulması kararı da alındı.
Ancak 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına göre, İstanbul Başsavcılığı, o tarihten bu yana ifadesi alınmayan Korkmaz’ın malvarlıklarına el konulmasına yönelik kararı, 6 Kasım’da resen kaldırdı.
Aynı gün, İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği de tüm tedbir kararlarının kaldırılması kararı verdi.
Başsavcılığın mütaalası doğrultusunda Korkmaz’ın avukatı, İstanbul 7. Sulh Ceza Mahkemesi’ne de başvurarak, hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını istedi.
Bu karardan sonra Korkmaz’ın yurt dışına çıktığı belirtiliyor. .
“05 Kasım 2020 tarihli Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) yazısı ve tüm dosya kapsamında yapılan değerlendirmede… atılı bulunan aklama suçu yönünden öncül suçların işlendiğine ilişkin somut bulguların tespit olunamadığı…”
Yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasıyla ilgili kararda yer verilen 2020/137034 numaralı soruşturma kapsamında Korkmaz’a yöneltilen suçlamaları da anımsamakta fayda var:
“Suçtan kaynaklı malvarlığı değerlerini aklama, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, dolandırıcılık ve banka veya kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken krediyi sağlamak amacıyla dolandırıcılık…”
İki ay öncekinin devamı olduğu 2020/137034 aynı numarayı taşımasından belli olan son soruşturmada ise Korkmaz ve diğer şüphelilere sadece “Suçtan kaynaklı malvarlığı değerlerini aklama” suçlaması yöneltildi. Yani suçlama yapılacak yargılama sonucunda en üst sınırdan olsa dahi 5 yıl hapis cezası verilebilecek olan ve hapse girmeyi gerektirmeyecek bir suç isnadına dönüştürülmüştü. “Çete kurmak” gibi ağır bir suçlama yöneltildiğinde ifadesi bile alınmadan hakkında konulan tüm tedbir kararları kaldırılan Korkmaz, suçlama konusu hafifletildikten sonra ise koca bir operasyonun firari şüphelisi olarak medya mahkemesinde yargılaması başlatılan bir suçluya dönüştü. O zaman tekrar sormak gerekiyor: Peki aynı soruşturmada 2 ayda ne değişmişti?