BURSA – İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, başta PR çalışmaları yapmak üzere, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesine uymadığını belirterek, İçişleri Bakanlığının yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
Başkan Aktaş’ın son günlerde şehrin neredeyse tüm bulvar, cadde ve sokaklarını abartılı PR çalışmaları ile donattığını vurgulayan Türkoğlu, “Bursa’da ve 17 ilçesinde yüzlerce dış mekan, billboard, raket, belediye otobüs durakları, metro istasyonları, binlerce elektrik direkleri, alt ve üst geçitler, raylı sistem asansör duvar giydirmeleri v. b. tüm ilan-reklam platformları milletin adeta gözüne sokarcasına kullanılarak milyonlarca liralık daha ek maliyet çıkarılmıştır. Bunlar için hangi kalemden ne kadarlık harcama yapılmış veya yapılması taahhüt edilmiştir?” diye sordu.
Yerel seçimlere daha 5 ay varken, reklam ve tanıtıma yapılan abartılı harcamaların, kamu kaynaklarının tasarruf talimatlarını içeren Cumhurbaşkanlığı genelgesine aykırı olmasının yanı sıra, kamu vicdanını da kanattığına işaret eden Türkoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın akraba kayırmacılığı yaptığını da belirtti ve bu konuda örnekler vererek sorular yöneltti.
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun konu ile ilgili soru önergesi şöyle:
Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Sn. Ali Yerlikaya tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.
6-10-2023
Selçuk TÜRKOĞLU
Bursa Milletvekili
Ülkemizin ekonomik darboğaza girdiği tarihten bu yana yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgelerinde; kamu kaynaklarının maksadına uygun, azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek
kullanılmasının, her kamu kurum, kuruluş ve sorumluları için bir görev ve aynı zamanda bir mecburiyet olduğu vurgulanmıştır. Söz konusu genelgelerin, kamu idarelerini ve bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları ile il özel idarelerini, belediyeleri ve bunlara bağlı kurulan birlik, müessese ve işletmeleri kapsadığı da belirtilmiştir.
Hal böyleyken;
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin son üç yılda yaptığı reklam, ilan ve PR çalışmalarının astronomik rakamlara ulaştığı vurgulanmaktadır.
İçinde bulunduğumuz bugünlerde de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş’ın, şehrin neredeyse tüm bulvar, cadde ve sokaklarını abartılı PR çalışmaları ile donatmasının; yüzlerce outdoor, billboard, raket, belediye otobüs durakları, metro istasyonları, binlerce elektrik direkleri, alt ve üst geçitler, raylı sistem asansör duvar giydirmeleri v. b. şehrin tüm ilan-reklam platformlarını milletin adeta gözüne sokarcasına kullanmasının, milyonlarca lira daha ek bütçe harcamalarını beraberinde getirdiği, bunun da yukarıda sözünü ettiğimiz tasarruf genelgeleriyle çeliştiği haklı olarak sorgulanmaktadır.
Bu bağlamda;
SORU 1- Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin basın, yayın, reklam, ilan ve PR harcamaları ile ilgili olarak; 30 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 31527 sayılı, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi’ne uymadığı, kamu kaynaklarının maksadına matuf, azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek
kullanılmadığının tespitine ilişkin bir denetim çalışmanız mevcut mudur?
SORU 2- Bu genelgeye rağmen;
Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığının; 9 aralık 2021 tarihinden sonra yapılan toplam 166 milyon liralık harcamanın dışında, aynı ve benzer kalemlerle ilgili de, Büyükşehir iştirakli Kültür AŞ’ye toplam 89 milyon liralık ek alım daha yaptırarak adeta örtülü bütçe kullanması, söz konusu Cumhurbaşkanlığı genelgesi talimatlarına aykırı değil midir? Genelgeye aykırılık, idari sorgulama ve yaptırımı gerektirmiyor mu?
SORU 3- İçinde bulunduğumuz bugünlerde de Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş’ın, şehrin neredeyse tüm bulvar, cadde ve sokaklarını abartılı PR çalışmaları ile donatması; yüzlerce outdoor, billboard, raket, belediye otobüs durakları, metro istasyonları, binlerce elektrik direkleri, alt ve üst geçitler, raylı sistem asansör duvar giydirmeleri v. b. tüm ilan-reklam platformlarını milletin adeta gözüne sokarcasına kullanması milyonlarca liralık daha ek maliyet çıkarmıştır. Bunun için hangi kalemden ne kadarlık daha harcama yapılmış veya yapılması taahhüt edilmiştir?
SORU 4- Büyükşehir’in kendi bünyesinde Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı ve buna ait devasa bütçeleri varken ve o bütçelerden bu alımlar yapılırken, neden aynı işlerle ilgili olarak, kendi iştiraki olan Kültür AŞ’den de ilave bütçelerin kullanılmasına ihtiyaç duyulmuştur?
SORU 5- Bursa Büyükşehir Belediyesi iştirakli Kültür AŞ’de Genel Müdür olarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ablasının damadı Fethullah Bingöl ile aynı işletmede organizasyon müdürü olarak da yeğeni Abdullah Çoruk’un çalışması, her ikisine de harcama kalemleri ile ilgili olarak karar verici noktalarda sorumluluk verilmesi, etik ilkelerle ne denli örtüşmektedir?
SORU 6- Vatandaşın bu kadar ekonomik sıkıntısının olduğu, geçim derdine düştüğü, açlık sınırının altında yaşamak zorunda kaldığı bir dönemde, Bursa Büyükşehir Belediyesinin yerel seçimlere daha 5 ay varken, reklam ve tanıtıma yaptığı abartılı harcamalar, kamu kaynaklarının tasarruf talimatlarını içeren Cumhurbaşkanlığı genelgesine aykırı olmasının yanı sıra, kamu vicdanını da kanatmıyor mu?
SORU 7- Yakın geçmişte Bursa kamuoyuna yansıyan, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın maaşlı danışmanı Ferhat Murat’ın, eski ortağı ve sorumlu müdürü olduğu Sinerji adlı şirkete, aynı zamanda Büyükşehir işlerinin verildiğinin Sayıştay tarafından tespit edilmesiyle ilgili bakanlığınız nezdinde herhangi bir inceleme, araştırma veya soruşturma yapılmış mıdır?
SORU 8- Bütün bu bütçelerin kullanımına karar veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Genel Sekreter Yardımcısı ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bayhan’ın; Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi talimatlarını hiçe sayarak, gerçekte kamuya ait olması gereken bunca geliri pervasızca harcamaya devam etmelerinin, kamu zararı açısından idari ve hukuki karşılığı yok mudur?