enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5029
EURO
36,1862
ALTIN
2.985,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

Sel felaketi fiyatları nasıl etkiler?

Sel felaketi fiyatları nasıl etkiler?
09.08.2018 15:32 | Son Güncellenme: 09.08.2018 16:52
294
A+
A-

Ordu’da yaşanan sel felaketi fındık bahçelerini de vurdu. 80 Tondan fazla fındık sel sularıyla denize aktı.

Ordu son yılların en büyük sel felaketiyle sarsıldı. Ordu’nun Ünye, Fatsa, Perşembe, Çaybaşı ve İkizce ilçelerinde etkili olan yoğun yağış, dereleri taşırdı. Fındık üretimi açısından oldukça önemli olan Ordu’da kurutulmaya bırakılan tonlarca fındık denize aktı.

“ÇOK ZOR POZİSYONDAYIZ”

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. Dün akşam saat 23-24 itibariyle 40 köyde hasar olduğunu tahmin ettiklerini belirten Başkan Sarıkahraman, “Ancak sabahtan itibaren aldığımız istihbarat neticesinde 50’yi geçtiğini düşünüyoruz. Hasat kaybı çok ciddi boyutlarda. Vatandaş ciddi biçimde ‘bunun telafisini devletten nasıl alabilirim’ diye düşünüyor. Malını sigortalatanlar zararını telafi edecek. Peki sigorta yaptırmayanların durumu ne olacak? Devletten yardım bekliyoruz. İnanın çok zor pozisyondayız.” dedi.

“FİYATLARIN ARTMASINA NEDEN OLUR”

Mal kaybının çok ciddi boyutlarda olduğunu söyleyen Osman Sarıkahraman, “Ordu’da beklenen fındık rekoltesi 150 bin tondu. Ünye olarak biz Türkiye ve dünyada lideriz. Geçen yıl 33 bin ton rekolte vardı. Bu yıl beklentimiz 23 bin tondu. Şimdi bu beklenti daha da azaldı. Bu da fiyatların artmasına neden olacaktır.” açıklamasında bulundu.

40’TAN FAZLA MAHALLE BİRİNCİ DERECEDE ETKİLENDİ”

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar da yaptığı açıklamada Fatsa’da fındık rekoltesinin yüzde 30’unun denize aktığını söyledi. “Bizim Fatsa’da 89 mahallemiz bulunuyor. Bu 89 mahallenin 40’ından fazlası yaşanan felaketten birinci derecede etkilendi.” diyen Başkan Kibar şöyle devam etti:

Çok geniş bir alanı kapsadığı içi üreticinin ciddi boyutta maliyeti var. Fatsa’da rekoltemizin yüzde 30’u denize aktı diyebiliriz. Tarım sigortası bulunan çiftçilerin zararının boyutlarını değerlendirmek amacıyla sahada hasar tespit çalışmaları başladı. Bu bağlamda çiftçimizin desteğe ihtiyacı var. Tarım kredi borcu olan üreticilerimizin borçlarının faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz. Bakıldığı zaman fındık rekoltesinin Ordu genelinde yüzde 10’a yakın kayıp olabileceğini öngörüyoruz. Mahsül miktarında yaşanan azalma fiyat artışına neden olabilir.

DÜNYA ÜRETİMİNİN YÜZDE 75’İ TÜRKİYE’DEN

Dünya’nın fındık üretimi için gerekli uygun hava koşullarına sahip bir kaç ülkesinden biri olan Türkiye, toplam Dünya üretiminin % 75’ini, ihracatının ise % 70-75’ini gerçekleştiriyor.Türkiye’nin Karadeniz sahillerinde yoğun bir şekilde yeralan fındık bahçeleri, sahilden içeriye doğru en fazla 30 km’yi geçmeyen alanda bulunuyor.

Türk fındıkları genellikle Ağustos başı ile Ağustos sonu arasında, bahçenin bulunduğu yerin yüksekliğine göre olgunlaşır. Türkiye’de fındık yetiştiren bölgeler iki alt bölgeye ayrılabilir: Bunlar; Birinci Standart Bölge olan (Karadeniz Bölgesi’nin doğu bölümü) yani Ordu, Giresun, Rize, Trabzon ve Artvin illeri ile ikinci Standart Bölge olan (Karadeniz Bölgesi’nin orta ve batı bölümü) : Samsun, Sinop, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli illeri.

Barış Özkan/Sözcü

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.